Masovno uginuće foka u Rusiji

Oko 130 mrtvih foka izbacila je voda na obale Bajkalskog jezera u Rusiji, saopštile su vlasti i navele da je pokrenuta istraga o najnovijem problemu koji pogađa najdublje svetsko jezero.

"Tokom prethodnih dana je pronađeno oko 130 mrtvih (bajkalskih) foka. Uzeli smo uzorke vode da bi videli da li je razlog zagađenje vode", rekao je portparol ministarstva za životnu sredinu Nikolaj Gudkov.

Naučnici su uzeli i uzorke za biopsiju uginulih životinja.

Nije reč o ugroženoj vrsti, a Gudkov je rekao da je populacija bajkalskih foka porasla tokom prethodnih godina, i da foka ima oko 130.000. On je dodao da preliminarne teorije o uginuću foka ne nagoveštavaju zagađenje kao razlog smrti.

Bajkalske foke su najmanje foke na svetu, a kako i kada su se naselile u drevnom sibirskom jezeru ostaje misterija.

Bajkalsko jezero, lokacija na Uneskovoj listi svetskog nasleđa sa hiljadama endemskih vrsta, tokom prethodnih godina je pogođeno brojnim negativnim događajima. Među njima su i smanjenje broja riba, izumiranje endemskih sunđera i širenje alge spirogire, kojoj Bajkal nije prirodno stanište. Naučnici krive zagađenje za širenje algi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.