Flamingosi usred zime na jezeru u Turskoj

Na jezeru Van u istoimenom turskom gradu, neoubičajeno za ovo doba godine, primećena je grupa flamingosa, ptica koje se tokom zime sele u toplije krajeve.
Flamingosi usred zime na jezeru u Turskoj
Foto: Pixabay
Jezero Van je dom mnogim vrstama ptica, pa tako i flamingosima koji ga nisu napustili zbog neubičajno visokih temperatura za ovaj deo godine.
 
Direktor Centra za rehabilitaciju i zaštitu životinja na univerzitetu u Vanu Lokman Aslan izjavio je da je jezero veoma važan deo tog područja. Ukazujući na značaj močvarnih područja Aslan je kazao da one značajno doprinose ekosistemu. Istakao je da se u jezeru nalazi više od 200 različitih vrsta ptica.
 
Flamingosi menjaju mesto boravka u potrazi za hranom i gnezdom, a inače biraju slane vode kao svoja mesta za boravak.
 
Na različitim mestima u Anadoliji se može videti ova vrsta ptice.
 
Flamingosi predstavljaju jedine visoke roze ptice na područjima koje nastanjuju. One takođe imaju dugačke, mršave zakrivljene vratove i karakteristične zakrivljene kljunove s crnim vrhom koji su savijeni prema dole.
 
Njihovi zakrivljeni kljunovi omogućavaju im da se hrane sitnim organizmima, planktonom, ribicama, larvama insekata...Za njihovu ružičastu boju odgovorni su račići kojima se hrane i koji im daju ružičasti pigment.
 
U sezonama kada vladaju velike suše i kada su jezera i blatnjava područja isušena, flamingosi se često ne razmnožavaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.