Građani pozvani da prijave hvatanje divljih ptica

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je sve građane da im prijave slučajeve hvatanja divljih ptica.
Milan Ružić iz ovog Društva oštro osuđuje hvatanje divljih ptica za prodaju i držanje u kavezima, što je redovna pojava u mnogim delovima Srbije. On navodi da divlje ptice hvataju mrežama, klopkama ili na lepak, a osnovni motiv krivolovcima i onima koji kupuju krivolovljene ptice jesu lepota perja i prijatna pesma ptica pevačica. 
 
 
Prema dostupnim podacima najčešće žrtve među pticama su češljugar, čižak, zimovka, konopljarka i zelentarka. Krivolovci svake godine povrede i usmrte na hiljade ptica.
 
"Šteta koja se nanosi prirodi je nenadoknadiva budući da ptice često uginjavaju zbog stresa izazvanog hvatanjem i vremena provedenog van prirodnog okruženja. Oni koji se odluče da poseduju neku od divljih ptica bivaju prevareni i uvučeni u lanac kršenja zakona time što poseduju vrstu čije hvatanje, prodavanje ili držanje je zakonom zabranjeno", ističu u Društvu za zaštitu ptica.
 
 
Umesto hvatanja i prodaje, Društvo predlaže organizovane akcije prihrane ptica, posebno u zimskim mesecima, kada hrane u prirodi ponestane, a kada je mnogim jedinkama preživljavanje veoma otežano. U takvim uslovima, pojedinci, grupe, obrazovne institucije, organizacije civilnog društva, naročito lovci, mogu pomoći da se spasu cela jata, a da se pri tome uživa u lepotama raznolikog sveta ptica.
  • maka

    21.02.2018 08:08
    м
    Кад ће да позову да се пријаве они који држе псе у стамбеним објектима јер су те јадне животиње стално под стресом ?
  • Станко

    20.02.2018 18:48
    Хи хи
    Удружење легалних такси предузетника моли све грађане да пријаве нелегалне таксисте који у граду раде као линијаши. Ајдемо сви да створимо правну државу у свим сегментима, па тада нека се Преддедник хвали како ствара правну државу.
  • Prirodnjak

    20.02.2018 17:18
    Ptice u kavezu
    Pa zar zbog 500 dinara uništiti maloj ptici život? I to onoj koja divno peva, kao što to radi štiglić-češljugar. Pomozite im da spasu hiljade ptica! Prijavite krivolov.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.