Novi Zeland oslobađa virus da pobije zečeve

Novi Zeland planira da oslobodi širom zemlje virus koji napada divlje zečeve, radi sprečavanja daljeg rasta populacije ovih životinja.
Novi Zeland oslobađa virus da pobije zečeve
Foto: Pixabay
Divlji zečevi u nekim delovima zemlje nanose štetu poput pošasti, pa su vlasti odlučile da u martu u prirodu oslobode virus RHDV1-K5.
 
Poljoprivrednici su pozdravili ovaj potez, ali ima i primedbi, pogotovo u vezi sa rizikom po zečeve koji su domaći ljubimci.
 
Zečevi su se pojavili na Novom Zelandu oko 1830. godine i odavno prave probleme farmerima. Divlji zečevi nadmeću se sa domaćim životinjama za pašnjake i mogu da nanesu veliku štetu kopanjem jazbina. Prema zvaničnim podacima, divlji zečevi godišnje nanesu štetu od 36 miliona američkih dolara u izgubljenoj proizvodnji, dok se 18 miliona dolara potroši na ograničavanje njihovog uticaja.
 
Glavne metode koje se preduzimaju protiv ovih životinja su upotreba vatrenog oružja, trovanje, nadimljavanje jazbina i, u manjoj meri, postavljanje ograda koje zečevi ne mogu da savladaju.
 
Virus koji će vlasti sada iskoristiti napada samo zečeve, ali ne i ostale životinje. On remeti rad unutrašnjih organa i izaziva groznicu, pojavu krvnih ugrušaka i otkazivanje disajnog sistema. Virus ubija zaražene zečeve za dva do četiri dana od trenutka infekcije.
  • Hehehe

    28.02.2018 20:19
    Digimon
    Zamislite ako zeceve mogu ovako da zaraze kojekakvim virusom, pitam se sta su sve pustili medju nas da vide kako funkcionise?
  • Tata Ikun

    28.02.2018 16:41
    Prvo smo ih doneli tamo u neznanju. Sada ćemo da oslobađamo viruse takođe u neznanju. Jel treba da se uzdamo u pamet naučnika koji su na privatnom platnom spisku, a svi znamo da se kod njih najmanje gleda na društvenu korist, a najviše da se debelo zaradi.
  • Ljiljana

    28.02.2018 14:46
    Aboridžini=zečevi
    Preživeće poneki zeka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.