Kit uginuo od ogromne količine smeća u želucu

Mladi kit koji se nasukao na obali u Španiji uginuo je od unosa ogromne količine smeća, objavile su lokalne vlasti prošle nedelje.
Skoro 30 kilograma smeća - uključujući plastične kese, užad, ribarske mreže i bubanj, pronađeni su u digestivnom traktu ovog sisara. 
 
Kit dužine 10 metara pronađen je na obali malog odmarališta Kabo de Palos u jugoistočnoj Mursiji u februaru, a obdukcija je pokazala da je uginuo od nemogućnosti da svari ili izbaci smeće, prenosi "Hafington Post".
 
Tragična smrt životinje podstakla je lokalne vlasti u Mursiji, uz Evropsko udruženje za zaštitu okoline i Evropski fond za regionalni razvoj, da pokrenu kampanju koja se bori protiv zagađivanja okeana. 
 
Konsuelo Rosauro iz lokalne vlasti rekla je da je "prisustvo plastike u morima i okeanima jedna od najvećih pretnji za očuvanje životinjskog sveta". 
 
Stručnjaci predviđaju da će do 2021. godine biti pola milijarde odbačenih plastičnih flaša koje ugrožavaju okean i obale, a taj broj mogao bi da se udvostruči do 2025. godine ukoliko se ne pokrenu ozbiljne akcije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.