Daju po 1.000 dolara onome ko usvoji divljeg konja

Američka uprava za zemljište priprema se da ponudi po 1.000 dolara svakom ko usvoji nekog od divljih konja kako bi smanjila njihovu brojnost u skloništima.
Daju po 1.000 dolara onome ko usvoji divljeg konja
Foto: Pixabay
Uprava za upravljanje zemljištem je u četvrtak predložila Kongresu SAD taj novi pristup radi rešavanja problema koje je procenila na jednu milijardu dolara. Biro je podneo i zahteve za sterilizaciju, eutaniziju ili prodaju za klanje desetine hiljada divljih konja.
 
Koje god mere bile uvedene, Uprava planira da uspostavi "kratkoročnu kontrolu plodnosti" konja čiji rast brojnosti očekuje na 100.000 do 2019. godine. Uprava, međutim, takođe preporučuje trajnu sterilizaciju, što većina aktivista smatra neprihvatljivim, kao i ukidanje sadašnje zabrane Kongresa da se divlji konji prodaju za klanje. 
 
Bonus od 1.000 dolara za prihvatanje konja je jedna od četiri moguće mere koje Uprava razmatra, tražeći način da reši skup i težak problem. 
 
Lora Lej, predsednica jedne grupe za zaštitu divljih konja (Wild Horse Education), rekla je da se u izveštaju zanemaruje uticaj paše stoke i ovaca na državnom zemljištu i da se najavljene mere oslanjaju na preporuke stočara. 
 
Uprava procenjuje da je u deset država na zapadu SAD 83.000 divljih konja što je triput više nego što pašnjaci mogu da prehrane. Besplatno usvajanje divljih konja odavno postoji u SAD, ali je kvalifikovanih kandidata za to manje od 3.000 godišnje. 
 
Novi stimulativni program koji nudi nagradu za usvajanje od 1.000 dolara, "uštedelo bi novac poreskih obveznika", saopštila je Uprava jer 25 godina držanja jednog konja na državnom zemljištu košta 46.000 dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.