EP traži zabranu testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama

Evropski parlament je zatražio međunarodnu konvenciju u okviru UN-a kojom bi se zabranilo testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama.
EP traži zabranu testiranja kozmetičkih proizvoda na životinjama
Foto: Pixabay
Iako su takvi eksperimenti zabranjeni u Evropskoj uniji još od 2013, oni su u 80 posto zemalja u svetu još uvek uobičajeni. Globalna zabrana, kako navode predstavnici EP, stupila bi na snagu do 2023. godine.
 
Postojeća zabrana se odnosi i na evropsko tržište, gde se ne mogu ni prodavati proizvodi čiji je neki od sastojaka testiran na životinjama. Ipak, EP ukazuje na izvesne propuste u evropskom sistemu jer se pojedini sadržaji kozmetike nalaze i u lekovima ili hrani, pa su mogli da budu ispitivani na životinjama prema drugim zakonima.
 
Dosadašnja zabrana, kako se ističe, nije uticala na razvoj kozmetičke industrije u EU, što pokazuje i činjenica da je na ovom području rada otvoreno čak dva miliona novih radnih mesta. Prema istraživanju Evrobarometra 2016, čak 90 posto građana EU podržava uspostavljanje visokih standarda u pogledu zaštite životinja.
  • Мунгос

    21.05.2018 22:49
    Браво за парламент Европске Уније.
    И требало се једном стати на пут страдању животињица због хирова оних жена које би да буду лепе упркос томе што им природа није била наклоњена.
    Замислите неку жену која маже кармин којим је претходно улепшавана нека мишица. Бјак.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.