Aktivisti pokušavaju da spasu kravu koja je "bez dozvole" iz Bugarske prešla u Srbiju

Aktivisti za zaštitu životinja apelovali su na zvaničnike EU da ne ubiju steonu kravu iz Bugarske koja će, kako je najavljeno, biti uspavana pošto je posetila pašnjak u susednoj Srbiji i vratila se nazad u EU, bez neophodnih dokumenata.
Aktivisti pokušavaju da spasu kravu koja je "bez dozvole" iz Bugarske prešla u Srbiju
Foto: Pixabay
Aktivisti pokušavaju da spasu Penku, steonu bugarsku kravu, koju su navodno gonili vukovi i izdvojili od stada, posle čega je prešla granicu EU u maju i ušla u Srbiju. Kravu je naposletku našao vlasnik Ivan Haralampijev posle intenzivne dvonedeljne potrage. Penka, koja bi trebalo da se oteli za tri meseca odlutala je od stada u blizini bugarskog sela Kopilovci, kod granice sa Srbijom, navodi BBC.
 
Zvaničnici Bugarske su međutim najavili da će krava biti uspavana jer su prekršena pravila Evropske unije.
 
Haralampijev je rekao za bugarsku televiziju BNT da je zatražio da njegova krava bude spasena.
 
Političar iz britanskog regiona Istočna Engleska Džon Flek ponudio je da plati veterinara EU za neophodne preglede.
 
"Kratka šetnja ne bi trebalo da bude veliki prekršaj", rekao je on, prenosi BBC. Prema njegovim rečima, u pitanju je slučaj u kojem "pragmatizam treba da prevlada nad strogim čitanjem pravila".
  • Granica

    05.06.2018 13:56
    @Agronom
    Situacija je potpuno apsurdna, jer se radi o pograničnom pojasu, livadi koja je jednim delom u Srbiji a jednim u Bugarskoj. Nabrojane bolesti ne zaustavlja nevidljiva, a ni vidljava granica između dve države. Priroda ne poznaje i ne priznaje granice.
  • prečanin

    05.06.2018 11:01
    Ako se onako ozbiljno zamislim i uživim u ulogu recimo jednog tamošnjeg građanima,onda ovaj kravlji poszupak može biti stopostotno odgpovorno tvrdim ,posledica teškog nervnog oboljenja poznatog kao Kravlje ludilo a za njega zna se eutanazija je jedino rešenje.
  • Agronom

    04.06.2018 23:10
    @Pitanje
    Potpisali smo da ćemo da se pridržavamo fitosanitarnih direktiva EU, ali to ne radimo. Kod nas još uvek divljaju svinjska kuga, slinavka i šap. Ja iskreno sumnjam da je to iskorenjeno u Bugarskoj, ali...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.