Papagaj plava ara je potpuno istrebljen u divljini

Plava ara, vrsta papagaja koja je postala poznata celom svetu nakon crtaća "Rio", više ne postoji u divljini.
Papagaj plava ara je potpuno istrebljen u divljini
Foto: Pixabay
Iako je i u pomenutom crtaću papagaj Blu bio posvećen upravo pokušaju spasavanja svoje vrste, istraživanjem je utvrđeno da tih ptica koje potiču iz Brazila u prirodi više nema.
 
Plave are su jedna od osam tipova papagaja, od kojih je polovina iz Brazila, za koje je "Birdlife international" potvrdio da su izumrle ili naveo da se sumnja da su istrebljene. Nestajanje površina prekrivenih šumom je navedeno kao glavni razlog nestanka. U saopštenju je naglašeno i da se prvi put dogodilo da izumiranja na kopnu premašuju izumiranja na ostrvima.
 
"Devedeset odsto istrebljenja ptica u skorije vreme bilo je u domenu vrsta koje žive na ostrvima. Ipak, naši rezultati potvrđuju da se broj izumrlih vrsta širi po svim kontinentima, a mahom usled gubitka prirodnog staništa i degradacije zbog neodržive poljoprivrede i seče drveća", navode organizacija u saopštenju. 
 
U crtanom filmu "Rio" iz 2011. godine, glavni junak Blu je odrastao u zatočeništvu, ali iz Minesote sa svojim vlasnikom putuje u Brazil da bi pospešio brojčanost svoje vrste sa ženkom Džul, poslednjom plavom arom u divljini. Kako se ispostavilo, film je stigao do malih ekrana sa zakašnjenjem od 11 godina jer bi Džul najverovatnije stradala 2000. godine, piše CNN.
 
Prema izveštaju, oko 60-80 te papagajske vrste još živi u zatočeništvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.