VIDEO: Beli kit zalutao u Temzu, verovatno će uginuti

Kit, verovatno pripadnik vrste beluga, primećen je kako pliva u reci Temzi.
Prvi put je uočen kad se kretao blizu tegljača u gradu Grejvsend u grofoviji Kent, na jugoistoku Engleske, javljaju engleski morski biolozi, a prenosi BBC.
 
Stručnjaci smatraju da je kit vrlo verovatno zalutao u ovo područje i da se možda nalazi u životnoj opasnosti pa upozoravaju građane da mu se ne približavaju i da ga posmatraju samo s obale.
 
Vođa odeljenja za zaštitu životne sredine u Port of London Authority (PLA), Tanja Feri sumnja da će kit moći da se hrani u reci Temzi.
 
"Beluga kitovi se hrane meduzama i sličnim životinjama, a u reci Temzi nema puno meduza. Ono čega je Temza na žalost puna su plastične kese, a to bi moglo ozbiljno da mu naškodi. Nadamo se da će kit sam pronaći put koji je za njega prikladniji. Ne bi bilo dobro za njega da ga građani spašavaju", izjavila je Feri.
 
Portparol Društva za zaštitu kitova i delfina Deni Grouvz, upozorava da se kit, koji inače živi na arktičkom području, nalazi na hiljade kilometara daleko od svog prirodnog staništa i moli građane da ga što manje uznemiruju i da mu time omoguće više prostora za kretanje.
 
Podsetimo, 2006. godine pet metara dugi severni čelasti kit, uginuo je nakon što se nasukao u reci Temzi.
 
Beluga kitovi žive u arktičkim i subarktičkim vodama severne hemisfere, pre svega uz obale Kanade, Rusije i Aljaske. Dugi su između tri i šest metara, a teški između 400 i 1.000 kilograma. Hrane se isključivo školjkama, rakovima i ribama. Poznati su po plavkasto beloj do bež boji, zbog koje su i dobili drugo ime - beli kit.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.