VIDEO: Povređena kornjača dobila invalidska kolica od Lego kockica

Povređena kornjača ponovo je stala na noge pomoću prilagođenih invalidskih kolica napravljenih od Lego kockica, piše Sky News.
Divlja kornjača pronađena je u lokalnom američkom zoološkom vrtu s višestrukim prelomima na dnu oklopa te je ubrzo odvezena u veterinarsku stanicu Merilend Zoo na lečenje.
 
Veterinari su dali sve od sebe kako bi sanirali prelome, koristeći metalne šavove, hirurško šivenje i premosnike od žice kako bi na jednom mestu održali prelomljene fragmente. Međutim, kako bi rane na kornjači pravilno zarasle, dno oklopa ne bi smelo doći u kontakt s tlom.
 
"Zbog jedinstvenog i krajnje neobičnog preloma suočili smo se sa teškim izazovom održavanja pokretljivosti kornjače, u isto vreme radeći na saniranju povreda", istakla je d. Elen Bronson, viša direktorka za zaštitu životinja, konzervaciju i istraživanje u navedenom zoološkom vrtu.
 
Srećom, Geret Fres, povremeni veterinar u zoološkom vrtu, znao je osobu koja bi možda mogla da pomogne.
 
"Mi ne pravimo invalidska kolica u veličini za kornjače pa smo bili prinuđeni da nacrtamo neke skice prilagođenih invalidskih kolica koje sam poslao prijatelju, velikom Lego entuzijasti", rekao je Geret.
 
Kornjača je dobila svoja prilagođena kolica samo nekoliko nedelja nakon operacije, koja omogućavaju životinji da ostane mobilna tokom svog oporavka i da se vrati prirodnom ponašanju poput potpunog zatvaranja oklopa, ako se oseća ugroženom.
 
"Kornjače se leče puno sporije od sisara i ptica pošto je njihov metabolizam sporiji. Dakle, ova kornjača će verovatno koristiti svoja lego invalidska kolica tokom zime i proleća sve dok se slomljeni fragmenti ne spoje i dok oklop potpuno ne zaceli", rekla je dr Bronson.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.