Autor: BBC News na srpskom

BBC
26.10.2018.
11:38 > 12:22
Centralno-evropski univerzitet preti da će preseliti većinu predavanja u Beč usled problema sa akademskim slobodama.
  • deo demosa

    27.10.2018 18:48
    hm
    Sad će oni u Sremske Karlovce doći.
  • ceu

    26.10.2018 16:16
    kad neupuceni daju "cinjenice"
    @naravno da nece: 1. CEU poseduje sve svoje zgrade u Budimpesti. Od Beca je dobio zgrade na koriscenje pre nekoliko meseci. 2. buduci da ste se informisali koliko kosta skolarina na CEU, mogli ste i videti da su gotovo svi studenti, sto na master a pogotovo na doktorskim studija, na stipendijama. Dakle, ne samo da ne placaju skolarinu vec ih univerzitet placa da bi mogli da zive u Budimpesti tokom svog skolovanja. 3. ovo je krajnje netacno: ne postoji "drugi CEU" gde je skolarina 50.000 dolara sa "istim predavanjima i istim profesorima." Procitajte malo bolje sajt univerziteta. 4. odakle vam informacija o tome kolika je necija plata? to je informacija koju zna poslodavac i zaposleni - kao sto bi i trebalo. Jeste isli da ispitujete profesore sa CEU koliko zaradjuju mesecno ili imate pristup pravnoj sluzbi na CEU pa i svakom pojedinacnom ugovoru o radu? Kolika je moja plata uzgred? 5. najzad, kakve sve ovo ima veze sa sramotnim napadom na akademsku slobodu jednog univerziteta?
    @Anonimus: Da zanemarimo konzervativne stavove o rodu, zenama i drugacijim zivotima ljudi, po vama bilo koji univerzitet, koji treba da bude nezavisna institucija koja se bavi znanjem, zapravo treba da bude u sluzbi vlasti i vladajucih ideologija? Da je to poenta univerziteta, odavno bismo ziveli u vecitom mraku. Mozda smo vec i tamo zbog gradjana koji brane drugima da zive svoj zivot kako smatraju da treba a da pritom nikog ne ugrozavaju i diktatora koji su se dokopali moci.
  • Shimmy

    26.10.2018 14:23
    jeste
    " Soros, tajkun i filantrop rođen u Mađarskoj, važi za bastion ideala otvorenog društva."
    Ahahahahahahah
  • Anonimus

    26.10.2018 13:59
    Ni u Srbiji ne bi moglo da funkcioniše, na primer, odeljenje Univerziteta u Tirani i da predaje albansko viđenje kosovske problematike. Tako ni u Mađarskoj ne može da radi američki univerzitet i da zagovara rodnu teoriju, status braka bitno drugačijim od shvatanja ovih pitanja odavno uobičajenim i pravno regulisanim kod našeg suseda.
  • naravno da nece

    26.10.2018 12:18
    CEU je pocetkom 90tih dobio na poklon od grada Budimpeste jednu celu zgradu (poklon na koriscenje).
    Ukoliko se CEU premesti u Bec, morace ili da kupi sebi zgradu ili da iznajmi.
    Posto je CEU masina za novce (skolarine se krecu izmedju 6000€ do 10 000€ u zavinosti od smera), pa im je godisnja zarada (neto) min. oko 2 miliona evra, sva ova 'upozorenja' zvuce malcice neubedljivo.
    #samokazem
    Isto tako, postoje dva CEU. Jedan postoji izistinski (taj u poklonjenoj zgradi), drugi samo na papiru (prijavljena adresa je u NY). 'Skolarina' na ovom drugom (isti program - ista predavanja, isti profesori) se krece od 50 000 US dolara pa nadalje.
    #opetsamokazem
    Vredi napomenuti da su i plate profesora CEU nejednake - toboz iz razloga 'iskustva': profesori poreklom (sa pasosem) iz Istocne Evrope su manje placeni od onih iz Zapadne Evrope.
    I za kraj: kada se Master smer iz Socijalne Antropologije u celoj Madjarskoj ugasio - o tome se nista u svetskoj stampi nije pisalo....
    #samokazem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna