Autor: BBC News na srpskom

BBC
14.08.2019.
08:02 > 09:00
Od naučnika i književnika do sportista - srpski i hrvatski analitičari objašnjavaju zašto traju prepirke oko porekla.
  • BB

    14.08.2019 21:57
    @Ajejle
    Ivo Andric je rodjen kao Hrvat. Sluzio sam vojsku, nekad davno u Travniku, I bio sam vise puta u muzeju Andricevom u Travniku. Video sam I knjigu rodjenih gde je zaveden pod imenom Ivan.
    Od pocetka II svetskog rada do kraja zivota ziveo je u Beogradu. Na internet (verovano Vikipediji) sam video sliku njegove licne karte (iz pedesetih) gde pise da je po nacionalnosti Srbin. Meni zanimljiv podatak. Nazalost nemam objasnjenje.
    Bez obzira, sto no nas narod kaze: vazda mu svaka slava I milos!
    Pozz
  • plus tri osam cetiri

    14.08.2019 16:42
    @Alejle
    Dao sam Vam plus, cisto da nerviram srpske nacionaliste mada mislim da niste razumeli do kraja moju poentu: citat Krleze na temu balege ima jasnu ideju koliko su smesne ova balkanska prepucavanja i podele. Meni je drago zbog svakog hrvatskog Nobelovca, kao sto mi je drago kada bilo ko odskoci i izdvoji se iz balkanskog blata.
  • Skeptik

    14.08.2019 16:30
    Lupetanje
    To što Hrvati tvrde da je Tesla bio hrvatski naučnik zvuči "logično" koliko i tvrdnja da su Branko Radičević, Laza Kostić, Đura Jakšić i Jovan Jovanovič Zmaj bili mađarski pesnici. S tim što, naravno, naši severni susedi Mađari ni u snu ne bi tako nešto tvrdili. Ali, "tisućljetna kultura" naše isfrustrirane "braće" Hrvata je čudo...
  • Tesla je gospodin

    14.08.2019 16:12
    ne zasluzujemo ga oboje
    Srbija i Hrvatska kad je Tesla bio mlad - ma koji ces nam ti, ko te ***, sta ti glumis ludilo ovde?
    Srbija i Hrvatska kad je Tesla postao svetsko ime - jao, on je nas, nema tu sta, nas Tesla, kako ga volimo ihhh.
  • Naca

    14.08.2019 15:02
    Tesla
    Zar on nije rodjen u austru ugarskoj. A ne u njihovoj lepoj
  • Alejle

    14.08.2019 14:33
    Cak cetiri nobelovca su ili iz Hrvatske ili hrvatskog porijekla. Vladimir Prelog, Lavoslav Ruzicka, Ivo Andric i Modrich iz USA. Zanimljivo je to da su trojica od nabrojane cetvorice kemicari a jedan knjizevnik. Tesla je Srbin pa to nitko ne spori. Isto tako ga Hrvatska ima pravo na toj izlozbi prezentirati kao znanstvenika koji je rodjen u Hrvatskoj, a nigdje nije napisano da je on etnicki Hrvat, tako da nekakva ljutnja koja dolazi iz Srbije nema osnova po tom pitanju. Ja ne smatram da smo mi ista balega kako je Krleza pisao. Mozda bi danasnji Krleza imao drugo vidjenje te balege. Zelim kazati da se vremena mijenjaju i nesto ste se cinilo kao fakt prije 100' godina, danas moze imati skroz drugaciju perspektivu, pa tako i ta balega. Ivu Andrica imaju pravo prezentirati kao svoga knjizevnika cak tri drzave. BiH u kojoj je rodjen, Srbija na cijem jeziku i pismu je pisao i Hrvatska cijeg je etnickog porijekla sam Andric. Na koncu, malo je licemjerno kako od elita, tako i od obicnih ljudi u Srbiji, da se spori pravo Hrvatskoj da Teslu prikaze kao hrvatskog izumitelja, iako nitko u HR ne spori njegovu pripadnost srpskom narodu, dok u isto vrijeme gotovo SVI u Srbiji za Andrica ne kazu samo da je on srpski pisac, vec da je on Srbin, sta je notorna neistina i laz. Covjek je cisti Hrvat iz Travnika, cak je prije stvaranja drzave SHS bio stipendista Napretka iz Zagreba gdje je jasno naznacio da je Hrvat po nacionalnosti. Mi ga u HR ne svojatamo, za razliku od Srbije i Tesle.
  • CV

    14.08.2019 12:52
    Zamislimo da je nekim cudom zavrsio u to vreme u Beogradu i tu razijao svoje pronalaske: pravio gromove! Pa SPC bi ga proglasila za sotonu i optuzila za sirenje satanizma a i retko ko od obicne raje cak i intelektualaca tog vremena ne bi to prihvatio kao dobru stvar.
  • Јое

    14.08.2019 12:47
    Тесла
    Пре и за време Тесллиног живота, а нарочито 1938. године када је наводно послат спорни телеграм, Хрватска није постојала, па сходно томе Тесла није ни могао рећи да се поноси домовином тог имена. Тај телеграм је коминистичка кривотворина, јер им је после рата и геноцида који су Хрвати починили над Србима, требало нешто да одврати Србе од освете. Због тога су измислили братсво и јединство и тај телеграм као део те политике.

    Узгред, Иво Андрић је био Србин, јер се сам тако изјаснио и тако осећао, а Дражен Петровић Хрват, јер се сам тако изразио и тако осећао. Хрвати и Срби се разликују само по томе, по осећају. Не постоји друга разлика.
  • Новосађанин

    14.08.2019 12:37
    Смешно
    О чему се овде расправља?!? Никола Тесла је рођен у Аустроугарској монархији, а не у некаквој Хрватској, јер та тзв. држава није ни постојала до 1941. и НДХ, а и тада је била призната само од нацистичке Немачке и фашистичке Италије. Тесли је отац био свештеник Српске православне цркве, а мајка, самим тим, српкиња и ту би читаву расправу требало зауставити...
  • plus tri osam cetiri

    14.08.2019 11:44
    Miroslav Krleza je jednom prilikom napisao da su Srbi i Hrvati potekli od istog komada balege kog je tocak istorije podelio na pola. S tim u vezi je i besmislenost ove rasprave koju potezu nacionalisti. Tesla je bio gradjanin sveta, za njega je i Zemlja bila mala.
  • Stiv

    14.08.2019 10:38
    Stiv
    Tesla je amerikanac. Rodom sa balkana i on se sam tako deklarisao posetio je srbiju i hrvatsku i uvideo daga na tim prostorima niko ozbiljno nije svatio ni finansiski pomogao i vise se nikada nije vratio na balkan. Tamo gde zivis i hranis se tamo tije dom a dalije bio srbin ili hrvat to znaju uceniji ljudi. Ja sam citao daje bio iz mesovitog braka ali mislim da amerikanci imaju jedino pravo da kazu daje njihov veliki naucnik jer su mu omogucili sve za svoje naucne radove. A mi samo mozemo po obicaju dase prepucavamo. Veliko mu hvala na svemu.



  • Osoba M

    14.08.2019 09:49
    Mozda bismo trebali da se skoncentrisemo na cinjenicu da mu ni Srbija ni Hrvatska tada nisu omogucile da razvije svoj pun potencijal (koliko god da su to tada uopste mogle). A bitnije je verovatno to da to mnogima ne omogucavaju ni sada - a sada su samostalne drzave same zaduzene za svoj razvoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna