Autor: BBC News na srpskom

BBC
05.04.2020.
12:46 > 13:00
Na 26. godišnjicu Kobejnove smrti, BBC pokušava da odgonetne zašto je njegov uticaj i dalje toliko prisutan?
  • @Marko

    06.04.2020 04:00
    Bas gledam omot neverminda koji sam dobio iz Nemacke, ne vidim to sto tvrdis. Sto se Novoselica tice..... Taj lik je levicar, panker, a ne nacionalista.
  • Krist Novoselić

    05.04.2020 22:56
    Marko@ daj dokaz za tu tvrdnju ?! Nemas ga jer ne postoji. Krist Novoselic je sasvim normalan tip koji ima pametnijeg posla od srbofobije. I sigurno mu nitko iz diskografske kuce koja je objavila njihov album ne bi dozvolio sve i da mu je to bila namjera da stavi nesto slicno na omot albuma.
  • Mad Hatter

    05.04.2020 20:36
    Part 2
    U trenutku kada njihov drugi album ''Nevermind'' zbacuje Majkl Džeksona (Micheal Jackson) sa gotovo svih top lista, Kurt Kobejn živi i spava u svom polovnom autu, jer finansijskim pravom na tvoj talenat prvo se okoriste oni koji sa tim talentom nemaju apsolutno ništa.
    E sad kada te izvade iz tog auta i stave pravo pred kamere MTV-ja naravno da to sve ima svoju cenu. Kurt je ubrzo shvatio da zapravo ceo mejnstrim svet funkcioniše manje-više kao njegov rodni Aberdeen. Neprijatelj je postao sada mnogo jači i veći. Više to nije bila mala palanačka frustrirana sredina opterećena svojom malenkošću već je neprijatelj postao ono što zovemo šou-biznis, a na što on u svakom slučaju nije bio spreman.
  • Mad Hatter

    05.04.2020 20:24
    Part 1
    Sve je započelo sredinom osamdesetih u malom američkom gradiću Aberdeen, dva izopštenika ili bolje rečeno dva luzera su rešila osnovati bend sa tematikom ''otpor okruženju''. Prvi luzer je dete razvedenih roditelja odbačen praktično od cele familije dok je drugi sin hrvatskih emigranata koji su jedva natucali engleski. Kada dobijete takvu kombinaciju, konzervativna mala tradionalistička sredina se počinje osećati ugroženo, jer sa takvim delovanjem sigurno nećeš proći neopažen u okruženju gde vlada duh palanke.
    Kurt Kobejn (Kurt Cobaine) i Krist Novoselić su osnovali bend Nirvana ne očekujući puno osim možda tek neke zarade da se može živeti i delati od onog što su radili. Život im se sastojao od otpora uperenog protiv onog što im se redovno događalo na ulici, školi i od onog što su kao ''malo'' drugačiji tinejdžeri doživljavali od svih onih koji su ispunjavali stereotipne osobine ljudi prilagođenih pravilima malog grada u kojem nisi mogao postati ništa više od onog šta ti je bio otac ili čak deda.
    I tu je srž celoj priči, a možda i objašnjenje planetarnog, a pre svega neočekivanog uspeha Nirvane. Klinci po provincijama širom sveta preopoznali su priču Kobejna sa kojom su se identifikovali, jer svako malo mesto imalo je one odbačene, izopštene i od okruženja drugačije klince koji nisu pristajali na nametnuta pravila i tradicije koja su se ciklički ponavljala bez volje pa čak i straha od promena.
  • Brus Vilis

    05.04.2020 19:31
    @roker
    "Kobejna ce da pamte samo zagrizeni Nirvanisti "

    Šta znam, evo, meni Nirvana nije najomiljeniji bend, ali kad vrtim unazad godine, pa se zaustavim na 90-im u glavi su mi definitivno oni, Pearl Jam, Peppersi, Cranberries, R.E.M. i Sinead O’ Connor. Uz to, 90-e su tako-tako, mogao bih i bez njih...
  • Dub bud

    05.04.2020 19:04
    Seattle
    Početkom devedesetih se razvila scena garažnih rok bendova iz Sijetla i okoline.
    Većina oko etikete Sub pop
    Meni je Nirvana iako previše eksponirana bila baš ono bend koji pravi hitove.
    Mislim super su i Mudhoney , Pearl Jam, Alice in chains i gomila manje poznatih bendova.
    Ali niko nije radio tako jednostavne i dobre pesme kao ova trojica.
    Nije lepo završio ali sam ubeđen da je i on kao i druga dvojica pre svega bio čovek na mestu.
  • roker

    05.04.2020 18:58
    @Brus Vilis
    Šopen, Stravinski, Berlioz, Bodler, Barouz, Stiven King, Joplin, Hendriks... da, bili su narkomani ali su ostavili nesto iza sebe i pamtice ih jos dugo, dugo. Kobejna ce da pamte samo zagrizeni Nirvanisti i posle njih niko...
    Uostalom, ja u postu nisam osporavao neke njegove vrednosti (dalo bi se diskutovati, btw). Za razliku od Hendriksa koji je bio genijalac, muzicar i narkoman, Kobejn je PRE SVEGA bio narkoman, ok autor i vrlo prosecan muzicar.
  • Brus Vilis

    05.04.2020 18:51
    @Marko
    Nismo zaboravili. Donesi mi takav omot i ja ću ti prepisati kuću.
  • Marko

    05.04.2020 18:19
    Jako ga volimo... A šta je ono beše pisalo na omotu jednog njihovog albuma? Zabranjeno za.....? Ne sećate se?
  • Ljubitelj muzike

    05.04.2020 18:00
    Nikada nisam bio ljubitelj Nirvane, iako sam po godistu spadao u generaciju koja je to slusala. Previse krestanja i destrukcije, bas kako je i zavrsio. Njegova muzika je mogla da vas inspirise samo u negativnom smislu. Laka mu zemlja u svakom slucaju.
  • Brus Vilis

    05.04.2020 17:52
    @roker
    Šopen, Stravinski, Berlioz ili Bodler, Barouz, Stiven King... Srećom, pa niko ozbiljan ne ceni ove ljude po drogama koje su koristili. A tu su i Mocart i Betoven koji bi rasturali alko testove.

    Kobejn je jedan od retkih sunčevih zraka u mračnim 90-im.
  • roker

    05.04.2020 16:28
    @Nick
    Jesam li rekao nešto netačno?
    Žalosno je da je taj lik nekome idol i uzor.


  • Јое

    05.04.2020 16:27
    Просечан
    Да се није убио данас о њему вероватно не бисмо ни говорили, као што не говоримо ни о групи Перл Џем која је била десет пута боља од Нирване, али се њихови музичари нису убили на време.
  • Kurta

    05.04.2020 16:16
    Dragi Kurte hvala ti za sate i sate provedene uz tvoju muziku. Bio si i ostao glas naše generacije. Hvala ti što si nas naučio pravim vrednostima!
  • Nick

    05.04.2020 14:50
    @roker
    Jako si inteligentan, čim to zapažaš na prvom mestu, a zatim i podeliš sa celim svetom sve potpisan sa "roker"...
  • roker

    05.04.2020 14:28
    Bio je, pre svega, glupi narkoman.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna