Autor: BBC News na srpskom

BBC
17.01.2022.
14:42 > 15:00
Sedamnaestog januara 2000. godine registrovana je CPC u Crnoj Gori, a njena duhovna obnova desila se nekoliko godina ranije 1993.
  • Banderaš

    17.01.2022 21:40
    Reforme
    Srpska pravoslavna crkva je izgubila vezu sa Hristom i sa Hristovim ucenjem i pretvorila se u rvorevinu koja ne bira sredstva da bi se odrzala na vlastu na prostoru balkana drzeci narod zatucanim,neobrazovanim i nepismenim jer tako moze lakse da vlada i upravlja .
    Kada su se crkve u 16 veku reformisale,SPC nije to ucinila i ono sto je bila katolicka crkva u 16 veku kao razlog zbog kojeg su nastale reforme-to je sada SPC.Da podsetim:tada je katolicka crkva oprastala grehove za pare,cak su stampali takozvane obveznice koje dobije neko ko je platio za oprost svojih grehova,znaci ubijete nekoga-vi odete u crkvu platite i vama je oprosteno.Ukradete,slazete,prevarite,crkva je imala tarfife i cenovnik tako da je postala profitabilna organizacija.Isto tako funkcionise SPC danas,sta god uradite-vi platite i crkva ce vam oprost grehova obecati.A to nema nikakve veze sa Hristom i Hristovim ucenjem.Pop ne sme da ima nista,ne sme naplacivati nista,cak i mantiju koju nosi ne sme biti njegova,a vi imate popove koji imaju fabrike,vinarije,prodavnice,milionske vrednosti u svom vlasnistvu.Mislim da SPC ne treba da postoji ovakva kakva je.
  • Miloš

    17.01.2022 20:03
    Kvazi objektivni BBC - svima je dao jednako prostora ne bi li shvatili da je SPC koja je igrala ključnu ulogu u političkoj i kulturnoj istoriji Srba ravna novoosnovanoj nekanonskoj CPC . Pominju se i neka Karlovačka i Cetinjska mitropolija bez da se kaže da su na njihovom čelu bili isključivo Srbi. Sve se svelo na problemčić koji ima veze samo sa kanonskim pravom a ne sa srpskim nacionalnim identitetom. Znači, sve bi lepo i lako rešili pravno-administrativnim putem i stvorili još koju samostalnu pravoslavnu crkvu.
  • Nemanja

    17.01.2022 17:30
    Nijedna od postojeće dve pravoslavne sekte u Crnoj Gori na svu sreću neće nadživeti skupine koje im se klanjaju.
  • Vule

    17.01.2022 17:15
    E ovo se zove anamneza.
    Sad jos dijagnoza da se da.
  • Boris

    17.01.2022 16:00
    Osnovni problem CPC je što je uglavnom poštuju ljudi koji su ateisti.
    Kakvi vernici - takva i crkva.
    Bez pomoći države, a bez uporišta u vernicima, sledi joj postepeno osipanje i nestanak.
    Inače, u Lovćencu je pre 30 godina bilo ukupno dvoje vernika i išli su u crkvu u Srbobranu. Radi se o potomcima kolonista doseljenih 1945 iz partizanskih porodica. Ne postoji ni teoretska šansa da meštani naprave bilo kakvu crkvu, a kamoli crkvu CPC.
  • .

    17.01.2022 15:54
    Pojedini, tj. nakon ispiranja mozga, mnogi Srbi pate od teških kompleksa zbog izdvajanja i otcepljivanja (uzrokovanog hegemonističkom i centralističkom politikom srpskih vlasti).
    To razmišljanje je toliko sebično i jednostrano da se negira pravo drugim nacijama na postojanje i da se istorija smatra završenom u onom momentu koji je velikoSrbima najviše odgovarao.
    E pa istorija se nije završila.
  • Ташоли

    17.01.2022 15:30
    Срамотна пропаганда у добром старом ББЦ духу, овај пут на линији зацртаног уништења светског православља. СПЦ није обновљена него основана 2000 и није црква него НВО, као и већина других НВО - финансирана са запада и у служби запада.
  • mile

    17.01.2022 15:23
    NVO crkva xD

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna