Autor: BBC News na srpskom

BBC
08.03.2023.
10:50 > 11:00
Slogan „Slava Ukrajini!" i odgovor na njega „Slava herojima!" imaju dugu istoriju. Koristili su ga više od sto godina - prvo borci za nezavisnost Ukrajine, pa nacionalisti u već nezavisnoj državi, a danas su ove reči prepoznate daleko van granica zemlje.
  • Nikola

    09.03.2023 12:05
    Da, zanimljivo, a naročito onaj detalj da se sve to odnosi na zapadnu Ukrajinu. I kada pogledate mapu, tu baš baš zapadnu Ukrajinu tj. deo koji je između I i II sv. rata bio pod Poljskom. Nekome znan i kao Galicija. A tamo sada nema borbi, a nije ih ni bilo ni 2014. Borbe su mnooogo istočnije, tamo gde ta UPA nije ni sanjala da može nešto svoje da organizuje.
  • Vazd

    08.03.2023 13:15
    Tibi
    Hajde da postavimo par pitanja:
    Ko su bili srednjovekovni/novovekovni knezevi/kraljevi (vladari Ukrajinaca)?
    Koliko je staro ime nacije Ukrajinac i da li je izvedeno od imena teritorije ili je ta teritorija nazvana po njima (kao Srbija, po Srbima sto je nazvana)?
    Da li su danasnji Ukrajinci koristili slogan "Slava Ukrajini" za vreme WWII (sto je i napisano u textu) bili na strani Crvene armije ili nacisticke Nemacke?
    Da li se ova pitanja mogu postaviti u istom formatu samo da se umesto recju Ukrajinac zameni za Makedonac, Bosnjak i Crnogorac?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna