Autor: BBC News na srpskom

BBC
17.10.2023.
08:22 > 08:30
Premijeri i predsednici, među kojima je i Vladimir Putin, okupljaju se u Pekingu da bi obeležili desetogodišnjicu ambicioznog projekta koji uspostavlja dve nove trgovinske rute koje spajaju Kinu i svet.
  • Б

    18.10.2023 22:30
    Није савршено, али...
    Стварни разлог кинеске иницијативе је махнито креирање (некад се говорило: штампање, али је то превазиђено) долара од стране ФЕД-а. Кина има суфицит у трговини са САД и тај новац је уложила у инфраструктуру у другим деловима света пре но што изгуби вредност, а успут је и запослила своје грађевинске фирме које су данас међу највећим у свету. Да САД не креирају доларе као да сутра не постоји, можда "Појас и Пут" не би никад био замишљен.
    Лука у Шри Ланки је дата Кини на управљање, не у власништво. У чланку се не помињу многи други успеси, на пример лука у Дарвину у Аустралији, мост у Хрватској, па и пројекти у Србији и ЦГ. Бројни аутомобили који се котрљају европским и америчким друмовима су или потпуно кинески или су им кључне компоненте из Кине. Кина је далеко од идеалне земље, али она нуди некакву перспективу глобалном Југу, а Запад нуди много мање, само празне речи.
  • 9

    17.10.2023 08:42
    Pravi put
    Već nas vidim kao Šri Lanku . Samo neka poklanja Beograd , a ne Vojvodinu. Nje je već dobar deo poklonio Arapima i Rusima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna