Autor: BBC News na srpskom

BBC
26.04.2024.
09:12 > 09:15
Tokom 78 dana bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, mnogo toga vrtelo se oko mostova. Ovo je njihova priča.
  • @Новосађанин

    29.04.2024 12:10
    To su te tzv. pametne američke bombe, jedan od efekata koji imaju su da dobiješ nagon i hvališ one koji su ti ih bacali po glavi i ubijali ti sugrađane a istovremeno optužuješ i za sve da ti je kriv onaj ko ti nikada tako nešto nije uradio. Istini za volju, taj efekat je više selektivan nego univerzalan, nažalost ne padaju po glavama baš tih koji su selektivni.
  • Mad Hatter

    27.04.2024 08:55
    aha je jedini rekao pravi razlog zasto neki mostovi nisu bili meta bombardovanja. Sve ostalo je prazna prica.

    Osiguranje!

    Proverite koje su cifre osiguranja u pitanju i dobicete pravi razlog zasto neki mostovi nisu bombardovani. Isto tako treba proveriti kada je Milosevic ukinuo osiguranje za mostove u Vojvodini i Novom Sadu.

    Mislim da bi Lloyds Of London imao dobre informacije.

  • @Johnny

    26.04.2024 16:00
    Sve izrecitovano "politički korektno". Tako, valjda, pišu ljudi koji "misle svojom glavom". Da niste ipak bot one strane koja osudjuje botovanje?
  • Lošmi

    26.04.2024 13:24
    NS mostovi
    Pričam ti priču.
    Samo neobavešteni mogu da poveruju u ovu priču.
  • DB

    26.04.2024 12:37
    E moji komentatori.
    Mostovi su gađani jer je bio plan okupacije i upada preko mađarske. to je bila druga opcija NATO, samo mađarska vlast to nije dozvolila zbog mađara u vojvodini.
    Mostovi su odsečeni da bi se lakše ušlo i zauzelo. NAnjihovu sreću nisu krenuli tim putem jer im je bio spreman lep odgovor.
    Slično je bilo pokušaj na Paštriku gde su hteli da osvoje Đakovicu pa da se onda pregovara.
    Na našu žalost tadašnji političari su podlegli pritisku i potpisali kapitulaciju dela naše teritorije.
    Sve ostalo da je bilo osigurano su čiste gluposti. nemožeš da naplatiš osiguranje ako te neko bombarduje...
  • Jus

    26.04.2024 12:33
    @Johnny
    U pravu si Džoni. Samo jedna stvar je neoprostiva. Čitavo moje selo je bilo protiv slobe i protiv ratova, a bili smo hapšeni proganjani i maltretirani od strane njegovih službi a za vreme bombardovanja smo trpeli iste posledice ako ne i gore nego njegovi ratni psi. Jel to pravda sa zapada pitam ja tebe?
  • Новосађанин

    26.04.2024 11:58
    НАТО агресија
    Коментари појединаца су невероватни. Нисам знао да је једна од последица агресије и Стокхолмски синдром.
  • Liman

    26.04.2024 11:54
    Rušeni su nam mostovi, dalekovodi, zgrada televizije, rafinerija u sred naseljenog grada... Sad treba da osuđujemo Rusiju zato što radi sve isto? Zapadna alijansa je bombardovanjem Jugoslavije izgubila svaki legitimitet i pravo da bilo kome drži reč o demokratiji, moralu i pravdi.
  • aha

    26.04.2024 11:11
    Ni jedan most u Beogradu nije bio gađan ni jednom.
    Zašto?
    Pa zato jer su svi bili osigurani u inostranstvu, a Milošević je novac za osiguranje i novosadskih i drugih mostova van BG iz bužeta uzimao za sebe.
    Tako je NATO od osiguravajućih kuća dobio spisak neosiguranih mostova i samo njih gađao.
  • Johnny

    26.04.2024 10:52
    Celu deceniju smo davali legitimitet Miloševiću da radi sve što je radio po BiH, Hrvatskoj i Sloveniji, kasnije i na Kosovu, grčevito je pokušavao da zadrži u sastavu Jugoslavije države koje više nisu želele da budu deo NJEGOVE Jugoslavije, i u tom procesu je počinio užasna zverstva i na noge podigao isto toliko zverske pojedince na drugim stranama. Onda, kada su počele da padaju bombe po Srbiji, nikome baš nije bilo jasno šta je to Srbija tako strašno uradila, a zaboravili smo da su naši tenkovi ispraćani cvećem. Onda smo mi bili žrtve. I jesmo. Bili smo žrtve NATO napada, koji je došao kao posledica legitimiteta datog Miloševiću, da u naše ime radi sve što je radio. Nismo se svi slagali sa time, ali smo ili ćutali, ili nas nije bilo, a da budem iskren, nije nas čak ni bilo dovoljno. Zna se dobro šta se dešavalo malobrojnima koji su imali dovoljno veliku publiku i javno digli glas protiv SM i njegove kamarile na vlasti. I tako, prođe 25 godina od NATO bombardovanja, a oni koji su tada imali istu ideologiju kao Milošević, vode Srbiju i danas, istina, samo bez bombardovanja. Sve ostalo se već odvija nama pred očima i, koliko vidim, narod to i dalje podržava... Srećom, nemamo više vojsku kojom možemo i smemo da zveckamo oružjem, ovaj na vlasti može samo da laprda i sramoti nas pred svetskim i evropskim institucijama, ali... tako smo glasali.
  • Tako

    26.04.2024 10:20
    Gadjanje mostova je bilo pripremanje za eventualno kopnenu invaziju na SRJ u tom momentu kao opcija. Gadjanjem mostova dolazi do presecanja linije snabdevanja isti modus je primenila i nacisticka nemacka u napadau na Kraljevinu Jugoslaviju gajdajuci mostove u Beogradu i Novom Sadu u aprilskom ratu. Okupacija zemlje bi zapocela preko Vojvodine kopnenim putem presecajuci linije snabdevanja VJ i nesmetanim dolaskom do Novog Sada. Zatim bi preko srema vrisili forsiranje prema Beogradu i time bi se bukvalno prodrlo do prestonice i time bi se izvrsio potez da zemlja kapitulira zauzimanjem prestonice i to bi bio kraj rata. Posto je Srbiji slaba tacka uvek bila Vojvodina i uvek ce biti to joj je "meki trbuh" ravnica u kojoj je otezana odbrana od velikih sila. Ispresecana je sa dve velike reke savom i dunavom i samim tim to je slaba tacka odbrane. I od mnogo jace i vece sile tu je otezana odbrana zemlje.
  • neko sa keja

    26.04.2024 10:18
    mostovi
    su srušeni da bi brodovi sa turistima iz evrope mogli da se vozaju (žeželjev i stari most su bili niski i turistički brodovi nisu mogli da prolaze ispod njih). Trebaju turisti da obiđu (svoje kolonije) da vide našta su otišli njihovi novci da bi nas bombardovali . Sada im opet uzimaju novce. Samo treba pratiti tokove novca i sve će vam biti jasno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna