Info
08.04.2015.
11:25
Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je danas, povodom Svetskog dana Roma, da su pripadnici te nacionalne manjine najdiskriminisanija grupa u Srbiji jer je njihov položaj i dalje loš.
  • Mirjana

    02.11.2015 13:39
    Da li vi mislite da je nama lako? Kako je meni koja se borim u srednjoj skoli gde svi traze vise od menne,kako da se obrazuju nasi romi kada ih svi diskriminisu jos u osnovnoj skoli,pocevsi od zadirkivanja do tuca? Odakle stvoriti snagu za borbu? Odakle tolika snaga da se prodje sav taj pritisak,drugaciji pogledi,drugacije ponasanje,odakle? I ja sama sam podpala tom pritisku par puta al'svakog puta stanem na noge i dobro razmislim,neki odma odustanu i posle ih odma napadaju pa vi ne radite nista vi se ne trudite,vi kradete,vi ovo vi ono,normalno kad nam unistavate psihu!!!
  • 10.04.2015 13:30
    Što im više daš, oni još više kukaju. Nikada ranije nije bilo toliko učinjeno za Rome kao danas.
  • 10.04.2015 09:40
    Hajde da se složim sa izjavom dotične osobe koja živi od sponzorisanja.

    Imam par sasvim konkretnih pitanja na koja tražim isti takav odgovor:

    -Ko njih ZAISTA tako diskriminiše? Oni sami ili mi ostali? Koje zakone oni poštuju i kako se trude da uđu u sistem gde bi mogli tražiti svoja prava, koja im definitivno zakonom pripadaju, ali prava za sobom povlače i obaveze!? Koje oni to obaveze ispunjavaju da bi uopšte mogli tražiti svoja prava?
    Čast izuzecima! Protiv Roma nemam ništa, i oni su ljudi, ali imam protiv onih koji varaju sistem radi lične koristi, preko naših leđa, koje god nacije bili, i imam protiv ovakvih, finansiranih, zaštitnika nečijih prava!
  • 09.04.2015 06:39
    Gde je problem?
    Pa zašto ondak Romi imaju veća prava i privilegije u državi u odnosu na sve ostale manjine, pa i od većine? Bukvalno svugde im se gleda kroz prst. I preterivanju ima kraja. Mislim stvarno nema smisla da od laži prave neki biznis i izvlače korist. Kako uvek samo Romi i LGBT populacija ima neke probleme, a nijedna druga manjina nikada nema. Neka pogledaju sebe u čemu razlikuju od ostalih manjina, pa će shvatiti da nije problem u društvu već u njima samima.
  • Novosadista

    08.04.2015 22:04
    Pa da
    Mi smo krivi sto oni ne salju decu u skole, pa smo onda opet mi krivi sto ta ista deca tako neobrazovana i nevaspitana ne mogu da se zaposle, pa onda kad posteno sticu lebac prosenjem i kradjom, onda ih vredjaju zli jezici. Kakav smo to narod?
  • Milan

    08.04.2015 16:46
    Diskriminacija je nešto drugo
    Ljudi, nemojte mešati siromaštvo i diskriminaciju.

    Evo sa B92 intervju sa operskom pevačicom Natašom Tasić Knežević:

    Dodala je da je njen životni put ka uspehu bio težak jer je zbog toga što je Romkinja morala da se dokazuje i trudi duplo više od ostalih.
    "Kada sam u osnovnoj školi dobijala petice, učiteljica me terala da ponovim pismeni zadatak sama i odvojena od ostalih da bi se uverila da ne prepidujem. Postoji taj stalni pritisak da moraš da daš duplo više od sebe."
  • sloven

    08.04.2015 14:41
    vatikan
    Sta je bre srbende, da niste mozda ljubomorni na Rome? Do sad ste sebe uvek isticali kao najvece zrtve svetske diskriminacije, ono kao vatikan, judeomasoni, Amerika, EU svi vas diskriminisu....i sad da vam Romi otmu titulu najdiskriminisanijih...a brate nije fer.
  • kojot

    08.04.2015 13:44
    sami su krivi za svoj polozaj.
  • 08.04.2015 13:29
    Braćo Srblji
    Najlakše je osuđivati. Možda treba razumeti da je jako teško otrgnuti se od bede - ne možeš da se zaposliš jer nemaš škole, ne možeš da ideš u školu jer te deca mrze što si drugačiji i smrdiš, ne možeš da se okupaš jer nemaš uslove za to, a i kad imaš uvek će se naći neko ko će te nazvati Ganerom, Ciganštinom ili naprosto lopovom... Najzad, setite se glumca Dragana Maksimovića koji je ubijen đonovima jer su mislili da je - sigurno pogađate - Rom.
    Svi vi koji komentarišete, treba da znate da su uvrežena mišljenja mase, koja je odnose na cele narode ili grupe, zapravo promocija fašističkih ideja... Znate ono: Jevreji su razapeli Isusa, Cigani smrde, Srbi ovo-ono... Braćo Srblji, narod koji je u Drugom svetskom ratu toliko stradao u jezivoj proporciji "1:100", zajedno sa braćom Jevrejima i Romima, sigurno se seća i slavnijih dana kada se borio protiv fašizma i pobedio ga. Setite se toga kada sledeći put poželite da napišete da je neko sam kriv što živi u bedi...
  • 08.04.2015 11:42
    A da se malo okupaju, rade nešto i ne kradu, a ne samo da kukaju? Nemam ništa protiv njih, ali brate mili...
  • zderavko

    08.04.2015 11:41
    Da pitam...
    Ja sam se juče rodio i to na Marsu, odakle sam danas pao na Zemlju, pa mi nije jasno ko to Rome diskriminiše osim njih samih u najvećoj meri.
    Ne vidim da se Romi ubiše od truda da sami poprave sliku o sebi, čast izuzecima.
    Većina stanovništva će uskoro upasti istu grupu ljudi - socijalnih slučajeva. No, time se retko ko bavi... na tome nema poena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna