Info
25.07.2015.
11:22
"Evropske vrednosti, životni stil građana Evrope, opstanak nacija i Evrope danas su u celini u opasnosti", rekao je mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da "prava pretnja ne dolazi iz ratnih zona, nego iz dubina Afrike".
  • Laki

    28.07.2015 16:27
    Ovo je zapisano.
    @Akcija: Ugarska je osnovana odmah nakon smrti Attile Huna, i raspada Hunskog carstva na dva dela, na bele i crne Hune. Crni Huni na svojoj teritoriji su osnovali plemensku konfederaciju zvanu Onogur (10 plemena). A iz ove osnove "Onogur" se formirale razne forme imena kao što je "Ungarus, Ungar, Venger" koje su predstavljale Mađare. U srednjem veku je došlo do modifikacije tih imena usled uticaja Francuza i Engleza i nastale su imena: Ungria, Hungary, Ungarn, Ungaria, Hungría, Vengrija.

    Znači Huni se nisu povukli i predali teško stečenu teritoriju tek tako neprijateljima, već domah posle smrti Attile (453), povukli se samo do al-Dunava, i predali vojne operacije na teritoriji Karpatskog basena.

    Što se tiče bombardovanja, čak i veće vojne operacije bile u prošlom veku, pa nije bilo uopšte izbeglica. Jasno da je ovo namerno izazvana koordinirana akcija pokretanja mase, a bombardovanje je samo izgovor. Setimo se kako je prošao Afganistan ili Irak u prošlom veku, mnogo gore nego sada bila koja država, pa nije bilo ni tragova od izbeglica. Pa i u Ukrajni je teški rat, i gde su izbeglice iz Ukrajne???

    A uporediti vreme Arpada sa današnjim veremenom je totalno besmisleno.
  • Akcija

    28.07.2015 11:39
    reakcija
    Mađarsku je osnovao Ugarski vođa Arpad u 9.veku ujedinjenjem sa Hunima i Avarima.Pripadaju grupi finskih naroda a došli su sa Urala zajedno sa Slovenima.Većina Huna se posle smrti Atile vratila u Mongoliju.

    Današnje izbeglice beže od bombi i siromaštva koje su izazvali takođe prethodna bombardovanja i raspadi država.Uništiš neku državu da bi joj ukrao resurse i uništio život, a onda kao reakciju dobijaš narod te države koji dolazi tamo gde resursa ima.Ni Arrpada nisu zaustavili nikakvi zidovi ni Karpati, pa neće ni ove moderne Arpade zaustaviti žica za piliće.
  • Laki

    28.07.2015 06:58
    -
    @Manjina 57: Bilo mi je čast sa tobom dikutovati, pogotovo što znaš nešto o toj istoriji. Volim da diskutujem o tome jer i ja nešto naučim, istražujem, osvežavam postojeće znanje o tome, a i drugima je zanimljivo i pomaže da imaju jasniju sliku.

    Pozdrav svima.
  • Antagarthas

    28.07.2015 02:16
    @Laki
    Fascinantno mi je koliko poznajes Hunsku istoriju, svaka ti cast, mislio sam da sam jednini po tom pitanju.
  • Laki

    27.07.2015 11:53
    -
    @Manjina 57: Današnji Mađari jesu potomci Huna.
    Crni Huni su držali tačnu tu teritoriju koje su kasnije proglasili velikom Mađarskom. Slučajno? Nije. Nema nikakve logike da crni Huni sebe istrebe da bi ustupili svoju ogromnu teritoriju nekom sitnom plemenu koji nisu mogli ni naseliti tu teritoriju. Ta tvoja priča jednostavno nije moguća i nelogična. O čemu ti pričaš ogur, onogur (Ungarus, Ungar, Venger) se zvali članovi plemenske konfederacije u istočnoj Evropi Hunskog carstva. A on-ogur znači deset plemena u prevodu sa Hunskog, koje kasnije značio Mađare. Inače Hun-gary u prevodu znači crni Huni, jer "gary" na Hunskom znači crni.

    Pazi imaš bezbroj izmišljene istorije-teorije gde Mađari kao došli iz Indije, Mongolije pa i iz Turske itd. Zato ja se ne oslanjam na ta lupetanja već samo na istorijske činjenice i veze. A jedina veza velike Mađarske u srednjem veku i današnje Mađarske jesu Huni i njihova teritorija. A i Mađarski jezik dosta reči ima koje su koristili Huni. Uporedi teritoriju crnih Huna u Evropi sa teritorijom velike Mađarske kasnije. Gotovo u detalja sa iste. Slučajno? Ne, nije. I od tada do pre sto godina ostala skoro ista, sa manje više naseljavanja pograničnih teritorija (nikako o nekom širenju), koje se i gubilo zbog ratova. Pogledaj imaš istorijske slike.
  • Manjina 57

    27.07.2015 11:24
    @Laki
    Izvini, Laki, nije fer s moje strane da polemišem s tobom s obzirom na moje okruženje: ceo život sam proveo u istoriji, imam užeg člana porodice profesora istorije, doktora istorijskih nauka. Sve ovo sam pisao više zbog drugih, ako uopšte neko čita, koji ama baš nemaju pojma o istoriji, a "voledu da divane" radi reda ili da bi ispali pametni. To se ne odnosi na tebe, vidi se da poseduješ opšte znanje iz istorije, a to je dovoljno, pojedinosti treba da prepustimo profesionalnim istoričarima - pa zato i postoje, zar ne? Šteta što se oni tu ne oglašavaju s obzirom na pregršt nebuloza na ovim stranicama u svim temama. Pozdrav.
  • Manjina 57

    27.07.2015 09:21
    @Laki
    Osnovna ti je greška što Hune i Mađare smatraš istim narodom, kao i njihovu teritoriju u kontinuitetu. Istorijski je dokazano da Mađari NISU potomci Huna, već srodnici. Crni i beli Huni postojali su i za vreme Atile u 5 veku, sva hunska plemena je u jednu državu pokupio Atilin stric Ruga 432 godine. Ugarska plemena su prvi put na teritoriju Panonije došli oko 670 godine, a "za stalno" u 9. veku. Uzmi enciklopedije, a ako imaš nekoga sa znanjem mađarskog jezika, može i Wikipedia pod "Árpád fejedelem" i "Attila fejedelem", ili na srpskom, doduše veoma šturo, pod "Arpad" (Veliki knez Mađara) i "Atila". Inače, Velika Mađarska (Ugarska) nastala je tek u 12 veku (Kralj Bela III), postepeno se širila, najveća je bila za vreme i do smrti kralja Matijasa Korvina (1490). Wikipedia: I. Mátyás király. Preporučujem ti knjigu "Историја Мађара" od grupe autora sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Odseka za istoriju (Profesori:Aleksandar Kasaš,Tibor Pal, Petar Rokai i Zoltan Đere).
  • Laki

    26.07.2015 22:14
    -
    @Manjina 57: Orban ima prava da govori kao potomak jedan od najstarijih naroda na ovim prostorima. On nije mogao biti potomak migranata, jer u to vreme nije bilo država ni naroda na ovim prostorima, već skoro pustoš, tu i tamo po neka plemena. I to je bilo 360-te godine posle Hriszta, a ne pre 1200 godina kako si rekla. Velika seoba nastala posle raspada carstva Huna i pojave Slavonskog naroda. E to je bilo pre 1200 godina. Nije tačno da se većina Huna povukla. Već se raspala na dva dela. Nastali su Beli i crni Huni. Ovi u Evropi činili kasniju veliku Mađarsku, a drugu polovinu u Aziji. Da su preci Mađara došli u 8-9 veku u Evropu je glupost, jer niti ih je bilo puno, niti su bili osvajači, pa ti Mađari nisu mogli osvojiti tu ogromnu toritoriju u Evropi, i ne bi imali tu ogromnu teritoriju pored Rimskog carstva, teritoriju tadašnje velike Mađarske tačno koje su posedovali Huni u Evropi.
  • Manjina 57

    26.07.2015 18:01
    @Laki, istorija
    Očito se ne razumemo. Moj odgovor Anonimusu se odnosio na to, da po njemu, kako sam shvatio, Orban nema pravo da govori protiv migranata, jer je i on potomak migranata iz Azije, na šta sam ja rekao da je to bilo pre 1200 godina. To se u istoriji zove (Velika) Seoba naroda. Huni su se u Evropi, kao pretnja Rimskom carstvu, pojavili u 5. veku, i držali su teritoriju od Crnog mora do Baltičkog, uračunajući i teritoriju današnje Nemačke, a Vizantija im je plaćala godišnji danak. Posle smrti Atile (Bič Božji) 453 godine, većina Huna se povukla nazad u Aziju. A direktni preci današnjih Mađara u Evropu su došli tek u 8-9 veku, znači 300 godina posle Atile. Što se tolerancije Hunskog carstva i današnjih azilanata tiče, sve si u pravu. Šteta što se nećemo lično upoznati, vidim da smo na istoj "frekvenciji". Veliki pozdrav.
  • Laki

    26.07.2015 09:26
    Istorija
    @Manjina 57: Izvini, ali Hun carsto preci Mađara, nastao 300 godina pre Isusa Hrista. Rimsko carstvo jedino se bojao od Hun-a, jer je bila najmoćnija vojska. Hun carstvo prostirao čitavom Azijom i pola Evrope. I Huni su bili poznati po toleranciji, pa u Hunsko carstvo bilo bezbroj verskih zajednica koje su slobodno mogle širiti svoju veru. Tako da ih niko nikako ne može uporediti sa ovim muslimanskim azilantima koji dolaze u Evropu. Pa i vi srbi ste stigli iz Azije, ali mnooogo kasnije, pa? Vi srbi manje prava imate ovde, pa se ipak palite.
  • Manjina 57

    26.07.2015 06:38
    @Anonimus 15:24
    Tačno tako, ali mala estetska greška: došao je pre 1200 godina!
  • 25.07.2015 17:47
    Zašto je zabranjeno reći razlog?
    Dobro kaže Orban. Jeste Evropa u opasnosti. Ali najgore što u Srbiji nema medijske slobode da se objavi zašto.
  • Teča

    25.07.2015 13:52
    Budala...
  • 25.07.2015 13:24
    Ne pali se prvi si stigao iz Azije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna