Orban: Da Evropa ostane evropska

"Evropske vrednosti, životni stil građana Evrope, opstanak nacija i Evrope danas su u celini u opasnosti", rekao je mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da "prava pretnja ne dolazi iz ratnih zona, nego iz dubina Afrike".

"Evropske vrednosti, životni stil građana Evrope, opstanak nacija i Evrope danas su u celini u opasnosti", rekao je mađarski premijer Viktor Orban, dodajući da "prava pretnja ne dolazi iz ratnih zona, nego iz dubina Afrike".

"Danas nije pitanje u kakvoj Evropi mi Madjari želimo da živimo, već da li će ono što nazivamo Evropom više uopšte postojati", naveo je Orban u govoru na univerzitetu Balvanjoš u centralnoj Rumuniji, govoreći o evropskoj migrantskoj krizi.

"Naš odgovor je jasan: mi želimo da Evropa ostane evropska", rekao je madjarski premijer. On je dodao da je moderna migracija rezultat političkih dogadjaja i da budućnost ne predstavlja "takmičenje u gledanju u daljinu, već u upoznavanju sa prošlošću".

"Oni koji bolje razumeju prošlost i koji su hrabriji i brže izvlače zaključke iz prošlosti biće oni koji će iz svega ovog izaći kao pobednici", kaže Orban.

Od početka godine više od 90.000 migranata i izbeglica je ušlo u Madjarsku, koja gradi ogradu na granici sa Srbijom kako bi sprečila njihov priliv.

  • Laki

    28.07.2015 16:27
    Ovo je zapisano.
    @Akcija: Ugarska je osnovana odmah nakon smrti Attile Huna, i raspada Hunskog carstva na dva dela, na bele i crne Hune. Crni Huni na svojoj teritoriji su osnovali plemensku konfederaciju zvanu Onogur (10 plemena). A iz ove osnove "Onogur" se formirale razne forme imena kao što je "Ungarus, Ungar, Venger" koje su predstavljale Mađare. U srednjem veku je došlo do modifikacije tih imena usled uticaja Francuza i Engleza i nastale su imena: Ungria, Hungary, Ungarn, Ungaria, Hungría, Vengrija.

    Znači Huni se nisu povukli i predali teško stečenu teritoriju tek tako neprijateljima, već domah posle smrti Attile (453), povukli se samo do al-Dunava, i predali vojne operacije na teritoriji Karpatskog basena.

    Što se tiče bombardovanja, čak i veće vojne operacije bile u prošlom veku, pa nije bilo uopšte izbeglica. Jasno da je ovo namerno izazvana koordinirana akcija pokretanja mase, a bombardovanje je samo izgovor. Setimo se kako je prošao Afganistan ili Irak u prošlom veku, mnogo gore nego sada bila koja država, pa nije bilo ni tragova od izbeglica. Pa i u Ukrajni je teški rat, i gde su izbeglice iz Ukrajne???

    A uporediti vreme Arpada sa današnjim veremenom je totalno besmisleno.
  • Akcija

    28.07.2015 11:39
    reakcija
    Mađarsku je osnovao Ugarski vođa Arpad u 9.veku ujedinjenjem sa Hunima i Avarima.Pripadaju grupi finskih naroda a došli su sa Urala zajedno sa Slovenima.Većina Huna se posle smrti Atile vratila u Mongoliju.

    Današnje izbeglice beže od bombi i siromaštva koje su izazvali takođe prethodna bombardovanja i raspadi država.Uništiš neku državu da bi joj ukrao resurse i uništio život, a onda kao reakciju dobijaš narod te države koji dolazi tamo gde resursa ima.Ni Arrpada nisu zaustavili nikakvi zidovi ni Karpati, pa neće ni ove moderne Arpade zaustaviti žica za piliće.
  • Laki

    28.07.2015 06:58
    -
    @Manjina 57: Bilo mi je čast sa tobom dikutovati, pogotovo što znaš nešto o toj istoriji. Volim da diskutujem o tome jer i ja nešto naučim, istražujem, osvežavam postojeće znanje o tome, a i drugima je zanimljivo i pomaže da imaju jasniju sliku.

    Pozdrav svima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izabrana treća vlada Andreja Plenkovića

Posle desetočasovne rasprave Hrvatski sabor je izglasao treću vladu Andreja Plenkovića, bivšeg i budućeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Četiri osobe poginule u jakoj oluji u Hjustonu

Četiri osobe su poginule juče u Hjustonu, u američkoj saveznoj državi Teksas, u jakoj oluji koja je izazvala i velike materijalne štete, brojne probleme u energetskom sistemu i lomila drveće.