Info
20.09.2016.
08:20 > 13:49
Čak dve trećine građana Srbije koji plaćaju porez na ukupna primanja su iz Beograda, a kada se ima u vidu da je i prosečna neto plata u prestonici 58.036 dinara, čak četrnaest hiljada viša naspram proseka zarada u drugoplasiranoj Vojvodini, postaje vidljivo da je Srbija potpuno centralizovana država u kojoj svi finansijski putevi vode u glavni grad.
  • Deks

    24.09.2016 01:28
    @dule - I kako sad očekujete da neko ima razumevanje za vas/nas Vojvođane ako ste u komentaru ni krive ni dužne najgore ocrnili jednu Crnu Goru, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu? Naprotiv mislim da te države potpuno zaslužuju to da žive bolje od Vojvodine jer su u prošlosti birale bolji put od nas i želim im sve najbolje, po mogućstvu zajedničku budućnost svih nas u ujedinjenoj Evropi.
  • Deks

    23.09.2016 16:40
    Odličan tekst, zaista je na pravi način analiziran problem ekonomske centralizacije naše zemlje koji je uzeo maha nakon raspada Jugoslavije. Jedino rešenje protiv toga jeste industrijalizacija svakog pa i najmanjeg mesta razvijanjem preduzetništva. Jačanjem industrije i sveopšte ekonomije tih mesta doćiće do njihovog demografskog oporavka jer će radnici migrirati ka tim mestima u potrazi za poslom. Svi znamo npr. da je Slovenija industrijski razvijena (mada ne više kao pre) dok istovremeno sva ekonomija nije skoncentrisana u Ljubljani.
  • Nervirach

    20.09.2016 17:02
    Svi su pobegli od ludila Beograda. Zato su se prosle drzave raspale. Zbog Beograda.
  • DjakoN

    20.09.2016 16:36
    tuga...
    Vojvodina treba da se otcepi pa da vidimo kolke ce plate biti...
  • Cockney Call

    20.09.2016 15:22
    Živela Republika Vojvodina! Kako vidim, sve Republike i jedna Pokrajna bivše SFRJ koje su glavom bez obzira pobegle od preduzeća "usisivač love Beograd" su koliko toliko živnule. Nije im baš najsjnije, ali su barem svoji na svom.
  • Franko

    20.09.2016 14:40
    re Zoolok
    A sta pa to ima u Novom Sadu sto tebi treba u Somboru. Napisi molim te pa da ti damo da nosis tamo. Nama ovo sto ovde ima vise ne treba.
  • Jovica

    20.09.2016 13:12
    razmislite malo.
    Sve ovo vodi jednom jedinom rešenju a to nije Autonomija nego; Živela Republika Vojvodina !
  • Orwell Vegan

    20.09.2016 13:06
    Zezanje
    Nije samo Beograd kriv za sve. Pogledajte malo lokalnu birokratiju po manjim mestima. Ono nista ne rade da pokrenu privredu, stavise kada zauzmu vlast nikog nista vise ne cuju, ne razgovaraju ni sa kim izvan partija i samo se ugradjuju. Problem je to sto su uglavnom strasno nesposobni i zaostali, a sve sa nekim diplomama. Tako je bilo i pre ove vlasti, ovo je samo dobro utabana staza propasti. IPA i ostali fondovi ostaju nekorisceni, mislim da se zato mora ici na robiju, to je izdaja.
  • ns

    20.09.2016 12:51
    BG zivi od centralizma i bas ga briga za ostatak Srbije i Vojvodinu, mi ostali da smo pametni otisli bismo u Skandinaviju pa da vidim od cega ce onda da zive beogradjani iz kafica!
  • Demokratski

    20.09.2016 12:30
    Ništa dok se Pašaluk ili Pasjaluk ne izbaci iz države.
    Naslovi u novinama:
    "Na referendumu u Srbiji, ipak se stekla većina stanovnika Srbije sa pravom glasa, koji su nadglasali stanovnike Beograda i tim aktom ga izuzeli - izbacili iz teritorije Srbije. Nakon toga za glavni grad izabran je..."
  • dule

    20.09.2016 11:38
    Ako analiziramo poslednjih par stotina godina u Vojvodini (Subotica, Kikinda, Zrenjanin, Vršac, Sremska Mitrovica, ... zaključno sa Novim Sadom) možemo doći do gomile zanimljivih činjenica ali ja bi izdvojio sledeće:

    1) Za to vreme Vojvodinom se upravljalo iz Beča, Budimpešte, Novog Sad i Beograda (preskačem svetske ratove zato što su anomalija)
    2) Za to vreme se u tim gradovima "upravljačima" UVEK bolje živelo nego u Vojvodini - prosek, što je i očekivano
    3) Za to vreme se NIKAD nije dogodilo da se u Bosni, Makedoniji i Crnoj Gori bolje ekonomski živi (prosečna plata, prosečna zaposlenost, potrošačka korpa, ...) nego u Vojvodini. Ustvari nije NIKAD, nego dok onaj četvrti grad nije preuzeo upravljanje.

    E sad, kako smo došli do toga da se u Vojvodini gore živi nego u jednoj polumafijaškoj državi (CG), jednoj etnički podeljenoj državi sa gomilom buna (Mak) i jednom provizorijumu od države koja se održava samo čudom (BiH) ja zaista ne bi mogao da nagađam, ali ne sumnjam da će vam Sremac i ostali botovi to vrlo rado objasniti.
  • ...

    20.09.2016 11:20
    @Sremac
    Da li je Novi Sad upropastio Fadip, Somboled, Tozu Marković, razne PIK-ove, IDA-Opel, Čoku, Novkabel, Jugoalat, HINS, Naftagas, Zrenjanisku pivaru, Mitros...
    Dok je se u Novom Sadu "odlučivalo" ljudi su radili, zarađivali i normalno živeli. Sad su nam, uz ruševine, ostali samo tržni centri i banke sa sedištima u Novom Beogradu, a ovde ko ima sreće da se zaposli kao kasir ili šalter radnik za 30.000.
  • Perica

    20.09.2016 11:15
    Neka bude
    """"""Logično je da su zarade u Beogradu više nego u ostatku države"""""
    Neka bude i ovako ako je logicno ali to logicno nas je i sjebalo. Moze li se ziveti od asvalta ,kamena ,mastila ,ketridza ,racunara itd. Odgovor je jednostavan MOZE ako imas industriju ,monetu,stabilnu drzavu. Mi to nemamo a gospoda u soliterima zivi dobro. U cemu je stvar????
    Prave zemlje-vlade stite svoj narod i drzavu dok nasa unistavaja svoj narod radi licnih interesa pa tako jedan mastiljar u Beogradu ili Novom Sadu zaradi vise od radnika u rudniku ili poljoprivrednika ali samo zato sto 100 % obezvredi njihov rad. Primera je bezbroj i svi to dobro znaju ali ..............
  • Zoolok

    20.09.2016 11:12
    Nazalost, ista stvar se u Vojvodini radi sa Novim Sadom i ostatkom pokrajine. U Somboru, iz kog poticem, nema vise nicega i nikoga, sve firme i sav posao su ovde (ili u Beogradu). O selima da i ne govorim, sva su prazna, sa porusenim kucama, kao u nekom postapokalipticnom scenariju...
  • Ema

    20.09.2016 11:10
    Odlično uočen i predočen problem. Beograd je sebi podredio čitavu državi i živi posebni, za sve ostale u Srbiji, uzizetno visokim stilom. Šteta što su i nekada bučni zagovornici autonomije Vojvodine i decentralizacije države Srbije instrumentalizovali izvanrednu ideju radi lične u stranačke koristi...
  • RIZBO

    20.09.2016 10:55
    ELITA
    da, pa voleo bih da ode sva ova politička "elita", i Čanak i Mirović, i Pajtić i Maja, i sva ta svita koja ih prati, tamo u taj njihov voljeni grad, i svi tamo takvi ko oni jer tamo ima sve za njih a ništa za nas, samo da ih više ne gledam ni u prolazu!
  • socko

    20.09.2016 10:42
    U centralizovanom sistemu se mnogo lakše lupa reket onima koji zarađuju. Reket delom uzoms država kroz svoje organe, a delom familija visoko rangiranog političara, što je javna tajna.
  • Александар

    20.09.2016 10:36
    Ј... ..
    Беееееоооограааађанииииииииии....
  • @Sremac

    20.09.2016 10:07
    Zato što je Novi Sad za pokrajinu, ono što je Beograd za ostatak zemlje.Usisivač novca.
  • @Sremac

    20.09.2016 09:53
    "Zasto nikad nemamo istrazivanje gde je NS razdvojen i uporedjen u odnosu na ostatak Vojvodine?!"

    Zato što bi to skrenulo pažnju na one koji kradu Vojvodinu pod parolom "Di su naši novci?".
  • maxmad

    20.09.2016 09:22
    i niko ne primecuje da beograd ima separatisticke tendencije?
    stop beogradskom separatizmu!
    dajte da ga rasprodamo i sisamo mu prihode!
  • mile

    20.09.2016 09:02
    Ja sam se preselio u Beograd jer je firma za koju sam radio u Novom Sadu skoro propala i nisam imao nikakvu alternativu u Vojvodini. Beograd je naspram ostatka Srbije kao druga planeta. Jedna vestacka politicka tvorevina koja muze sve pare iz Srbije a ne pruza ni osnovne uslove za normalan saobracaj i parking.
  • Joca

    20.09.2016 08:39
    nakaradna politika
    Politika mora narod i probleme da razume,ovde politika ne slusa ni samu sebe a ne narod.Ostalo nam je jos malo vremena.
  • Aleksandar

    20.09.2016 08:34
    Bravo Živane, sjajna analiza.
  • Sremac

    20.09.2016 08:33
    A NS?
    Zasto nikad nemamo istrazivanje gde je NS razdvojen i uporedjen u odnosu na ostatak Vojvodine?!
  • Vlada

    20.09.2016 08:33
    ---
    Greške u sistemu plaćamo mi, običan narod što plaća porez, takse i račune. Sistem uspostavljaju likovi iza zavese, sprovode političari marionete koji mažu i lažu i bogate se. Ima li leka? Ima, zove se obrazovanje, koje poput zdravstva i kulture političari sistematski uništavaju. Kraj nije daleko, ovo je kraj koji živimo kao žaba u loncu koji se lagano podgreva.
    Nacionalizam je opsena, prašina u oči neukima da vitlaju srBstvo, neračunajući da u Srbiji živi preko 30 drugih naroda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna