Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Info
01.07.2017.
22:00 > 22:07
U 2016. godini u Srbiji rođeno je najmanje beba od Prvog svetskog, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
  • sosa

    05.07.2017 22:21
    rećiću da
    Ne delim vaše mišljenje.Kolilo samo dajete mesečno za cigarete i telefonske račune.Dete bi vas koštalo manje.Pošto tako razmišljate,sebičluk je prava reč.
  • Mastodont

    03.07.2017 09:16
    Pogledajte kakvi primitivni i zaostali likovi prave decu i razmnožavaju se, realno natalitet nam je i prevelik.
  • Terješkova

    02.07.2017 19:36
    @Georgina, Dobrotvorka
    Ja se materinstva ne bih odrekla nikad, rodila sam ih četvoro a vi tražite razloga za vašu kobajagi brigu...šta će dete jesti, gde će raditi, koga će država rehabilitovati...ko će se odakle izmigoljiti...vi mislite da je budala ona koja rađa, ja tako ne mislim i žalim vas jer ne znate šta propuštate!
  • dobrotvorka

    02.07.2017 18:25
    NATALITET
    Kriza je, narod jedva preživljava, mladi nemaju posla, roditelji imaju male plate...
    Ko u takvoj situaciji može da želi decu? Da ih rađa da bi se patila i ona? Izvinjavam se ali moje mišljenje je da samo budala to može da uradi.
  • NeNe

    02.07.2017 13:15
    Neradjaju se deca na pusing, lizing a bogami ni na dup...
  • Иван Грозни

    02.07.2017 12:06
    У многим коментарима повезује се пад наталитета са лошом економском ситуацијом. То је само делимично тачно. Проблем наталитета је проблем европске цивилизације, проблем готово свих народа. У питању је социолошки и културолошки феномен, а не економски. Становништво Европе, укључујући Русију, убрзано стари. Озбиљан проблем са наталитетом има и једна од најразвијенијих земаља на свету - Јапан. У западноевропским земљама које имају нешто већи природни прираштај, највећу стопу рађања имају жене усељеника из Азије и Африке. С друге стране, у неким од најсиромашнијих земаља света, као шту су Етиопија (око 100 милиона становника), Бангладеш (око 160 милиона) или Пакистан (око 190 милиона), присутна је демографска експлозија. Овај проблем у Србији не постоји од јуче, појавио се још у доба СФРЈ. Уосталом, Тутин је вероватно једна од најсиромашнијих општина у Србији, тако да би требало да се тамо рађа најмање деце? А знамо и у доба СФРЈ, ко је имао највећи наталитет, иако се радило о најсиромашнијем делу земље?
  • alek

    02.07.2017 11:00
    Sta ce deca, pa treba biti ludak kao par nas i stvoriti dvoje dece... Pa jedno dete mi je sujeta sistema vec upropastila.
    Ma nemojte ih praviti ako ce ih unistavati...
    Jer hoce, bilo oni zuti, plavi,roze, na tufne, nije njih briga za nista. Nego vi mladji put pod noge i tutavela sa smrdljivog Balkana, pa se tamo mnozite....
  • realno

    02.07.2017 10:52
    Pa kad od prve vesti o trudnoci moras da placas analize i preglede privatno jer je drzavno zdravstvo ruinirano, pa onda pocasti lekara i babicu u porodilistu, pa daj pare na pelene i bebi hranu koja je zbog uvoznog lobija skuplja nego u Svajcarskoj. Za svaku deciju bolest uzimas bolovanje i setas se po lekarima, na sta nasi privatnici samo gledaju kako da te sutnu. Posle placaj privatni vrtic jer u drzavnim nema mesta, pa skola, treninzi, skole jezika, ... I posle dobijes dete koje samo zeli da pobegne iz drzave jer ovde nema buducnost.
  • Georgina

    02.07.2017 10:43
    @Terješkova
    Želite decu - pa rodite ih milion i ne spočitavajte onima koji to neće. U fašističkoj pišuriji od države koja ima spomenik Draži Mihailoviću, trgove, ulice i škole s imenom vladike Nikolaja, koja rehabilituje zločince i proglašava svecima neopevane koljače - ne želim ni ja da živim a kamoli decu da imam i sve ću učiniti da odem odavde što pre. Ova država je propala kada je bankar sleteo na Gazimestan i otvorio vrata ludnice iz koje su izgamizali Мунгоси, Terješkove i slične "moralne gromade" koje imaju obraza i mu*a da drugima govore šta bi trebali da rade.
  • Dzaba

    02.07.2017 09:40
    na drvo po gljive
    Pa sta, zato imamo najveci broj onih koje setaju razne psine i keretine. Psuju, puse, grube arogantne... ima ludaka ali ne takvih koji bi tima pravili decu. Oj blagosti oj pokornosti oj skromnosti...kud nestadoste
  • Marijana

    02.07.2017 09:37
    Na primer
    Siromašni narodi rađaju mnogo dece i žive na teret drzava. Mi smo bogata zemlja , e zato nema dece.Da smo siromasi i da živimo kao paraziti verovatno ni bilo više dece.Ovako ispadalo Kao Nemci , vredni radni i jedno dete...nismo paraziti. ..
  • Vojvodjanin

    02.07.2017 09:31
    Par napomena
    Da li su roditelji zenske dece u Srbiji spremni da kazu: Cerko, nemoj upisivati fakultet, srednja ti je dosta. Uhvati nekog frajera, udaj se i rodi prvo sa 19-20, drugo sa 24-25, trece sa 31-32. Naravno da ne, ja prvi kao otac 16-godisnje devojke zelim da ona zavrsi gimnaziju, upise fakultet, zavrsi bar Bachelor, ako ne Master. Zasto?
    Zato sto znam da necu ziveti doveka, a nju ova zemlja nece maziti. Niko joj nece reci: ti si majka, ti imas prednost kod npr. zaposljavanja, treba da ti pomognemo, a ti zauzvrat da vaspitas decu tako da i oni sutra pomazu slabima i ugrozenima.
    Zato sto je generalni stav prema ljudima, a posebno zenama u ovoj zemlji potcenjivacki. Ako ima samo srednju skolu, radice neki bedan posao i jedva prezivljavati. Ako i njen muz bude iz iste sredine, kako ce on, ona i deca prezivljavati sa njegovih 250EUR (hajde neka nije 180, mada takvih ima vrlo mnogo) kad se njeno porodiljsko zavrsi, a firma joj ne produzi ugovor. Ne bih mogao da podnesem da joj neko kaze: Pa sto si radjala ako nemas cim da ih hranis? To je po meni najveca zamisliva uvreda za majku.
    Radjanje i podizanje deteta je cin vere; nikad, bas nikad se ne zna sta moze poci naopako u trenu. Valja verovati da ce sve biti dobro, a to je znatno lakse u zemlji gde su ljudi solidarni i saosecajni, gde i drzava shvata da su deca najvece blago, pa u skladu s tim i pomaze. U Srbiji je solidarnost vrlo niska, a deca se generalno gledaju skoro kao teret.
  • Terješkova

    02.07.2017 09:12
    Žalim sve žene koje mogu a neće da rode ni jedno dete!! Tog zadovoljstva se ne treba odreći!!
  • Brass Eye

    02.07.2017 08:25
    Sveto trojstvo zla na ovim prostorima koje uništava naciju:

    Političari - SPC - Kriminal

    Kada se sabere njihov učinak u svim sferama društveno socijalnog života u srbiji za poslednjih 25 godina dolazimo do zključka da smo mrtva nacija.

    Ko zna kakva će biti srbija za narednih 10-15 ili čak 20 godina. Možda će nam deca učiti arapski u školama.

  • misa avokado

    02.07.2017 08:18
    Sva sreća pa ovaj broj nije realan iz dva razloga, od kojih nijedan nije slavan:
    - mladi se sele iz Srbije pa se i porađaju van nje,
    -zbog katastrofalnih uslova i odnosa zaposlenih u porodilištima, mlade mame koje žive u Srbiji odlučuju se na porođaj van Srbije (Segedin, Ljubljana...).
    Zbog toga je cifra rođenih oko 10.000 veća ali svejedno katastrofa.
  • LAIK

    02.07.2017 06:38
    STVARNO
    Imali smo 2 velika rata .pa jedan nas privatan.pa raseljavanje naroda sirom sveta.Izracunajte koliko je nestalo u ta dva rata,pa u ratu devedesetih,a raseljen narod .......
    ne moze to nikako da se nadoknadi.
    Da li izumiremo,ili smo pobegli sa ovih prostora,ili poubijani?
  • zelja

    02.07.2017 06:03
    razumevanje
    Pre svega potrebni uslovi za zivot su najpotrebniji, ali nimalo nije od manjeg znacaja cinjenica da neki nasi takozvani lekari NE ZELE da izlece one zene, koje bi da osnuju porodicu sa vise dece , ali su zbog sitnog zdravstveog problema sprecene. A taj "problem" jako lako se moze resiti najmanjom operacijom, intervencijom. A tzv. lekari samo ih kljukaju kojekakvim terapijama, vreme prolazi, rezultata nema, a na kraju sa 40 i kusur godina redjaju se na onkologiji. Malo povedite racuna o tome, da istrazite, sta je pravi uzrok neplodnosti, i ustvari ko je kriv za negativan prirastaj. Jer mi zene, SIGURNO nismo!
  • Predragg

    02.07.2017 02:26
    Ambis nema dno. Jednom kad krenes ka njemu,nastradao si,pogotovo ako si malen narod.
    Kad se negativna selekcija i istorijske okolnosti uklope,recept za tragediju je blizu. Posle se drzis za glavu i krivi su svi od Ameba do Vatikana. I onda vam neko prica o ljubavi prema otadzbini i patriotizmu. Patriotizm pocinje od Normalne Drzave,postovanja pametnih i skolovanih,cistih reka i suma,prava na rad i stvaranje sansi za uspesan zivot. Tada se prave deca . Samo u takvoj drzavi imas pravo da kazes da volis svoju zemlju i ona tebe.
  • nesonja

    02.07.2017 01:05
    Ima da nas nema!
  • plidnen

    02.07.2017 00:29
    Pitajte slobu,miru,marka i mariju.
  • Dule

    02.07.2017 00:17
    @antinatalista
    Posle antivaxera, antikemtrejlsa, antiharpovaca, jos jedna dokona subkultura neznalica je na 021.rs, dobrodosla/dobrodosao nam, kupi neku knjigu za pocetak, obrazuj se, malo i o ekonomiji ponesto procitaj.
  • Profa

    01.07.2017 23:58
    Tek sa 40 sam malo stao na noge, ne pričam o tome da sam rešio stambeno pitanje ili kupio auto, već o tome da mi je posao stabilan i da znam da radim nešto korisno i da sam potreban društvu. Jedan brak iza mene, propao zbog materijalnog stanja. Sad da pravm decu, kad sam pomalo i sam sebi težak i umoran, nisam pametan.
  • Dako

    01.07.2017 23:17
    Obecali su!
    Na ndavno odrzanoj paradi PONOSA na jednom transprentu pise: Zalazemo se za porast nataliteta. Za porast nataliteta bese i u EKSPOZEU PREMIJERKE R. SRBIJE Ane Brnanic. Nema razloga da im neverujemo.
  • DonJuan

    01.07.2017 22:45
    Uskoro ce samo napredne karikature i njihove starlete da se razmnozavaju, pa vi probajte da zamislite na sta ce liciti ova zemlja za nekih 20 godina. A vecsmo svojevrsni zooloski vrt Evrope, samo jos da postave tribine oko granice i da nas uz kokice posmatraju ko polumajmune.
  • Greek

    01.07.2017 22:40
    Trenutno smo na odmoru u Grčkoj. Ovde gotovo da nema porodice bez dvoje dece.
  • Tuga

    01.07.2017 22:34
    Narod koji nije sposoban da uredi svoju drzavu, da sacuva svoje nasledje i koji sam sebi podmece nogu i treba da nestane
  • antinatalista

    01.07.2017 22:28
    Da, i? Jel to kao neki problem? Kome? Čemu?
    Niko ko se zalaže za povećanje nataliteta ne brine o životu novorođene dece, već samo o koristi koje će od njih imati drżava tj. penzioneri kada počnu da rade i pune budžet.
    To je istina o priči o borbi protiv "bele kuge" tj. o sebičnom, bezdušnom licemerju natalista koji u novrođenima vide sredstvo za krpljenje postojećih problema i ništa više.
    Baš njih briga za njihove živote i u šta ih uvaljuju, na kakav svet ih donose.
  • svizac

    01.07.2017 22:22
    Sta me briga za natalitet i radjanje, meni je najvaznije da mi imamo bolje puteve nego u Nemackoj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna