Autor: 021.rs

Info
21.03.2018.
11:59 > 12:56
Pokrajinska vlada je na današnjoj sednici predložila da se Dan AP Vojvodine svečano obeležava 25. novembra, kada je 1918. godine Velika narodna skupština u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji.
  • G

    26.03.2018 14:19
    @V - u pravu ste da referenduma o odvajanju nije bilo, nekoliko godina ste pokušavali da sakupite taj minimalan broj potpisa potrebnih za zahtev za održavanje referenduma i niste uspeli. A evo i jedan "ps" i vama - i jug Srbije ima ime, i to Ustavom zagarantovano ime, ali vas Ustav ni najmanje ne zanima onda kada vam tako odgovara dok paradoksalno mrzite veći deo zemlje u kojoj živite te samim tim, vašim sopstvenim kriterijumom, niste nikakav patriota. I na kraju - Vojvodina nije vaša imovina i njene granice nisu bogom dane i nepromenljive - istorija se nije završila.
  • Hm

    23.03.2018 06:51
    Mora neki praznik za svinjokolj, nebitno je kako se zove i šta slavimo. A vidim patriJote se već iscimale i progutale mamac.
  • Ip Man

    22.03.2018 23:11
    Sadašnje stanje 2
    Kada je na došla nova pokrajinska vlast 2016. godine, prvo što su uradili, ukinuli su odluku o osnivanju Vojvođanske akademije nauka i doneli nove, takozvane tradicionalne simbole, koji su čist istorijski falsifikat. U pitanju su srbijanski obrenovićevski simboli koji nemaju nikakve veze s Vojvodinom. Kod srpskog nacionalizma postoji jedna vrlo jasna intencija, a to su stalni pokušaji nacionalizacije i srbizacije Vojvodine. Ideja je izvršiti glajhšaltung, ukinuti svaku specifičnost i samobitnost Vojvodine, svaki njen regionalni istorijski identitet, prevrednovati i izjednačiti sa ostatkom Srbije i samim tim njenu autonomiju učiniti besmislenom i neopravdanom, pa je onda i ukinuti. To je kontinuitet sprskog nacionalizma koji postoji još od međuratnog perioda, kad su nacionalistički ideolozi pravili ozbiljne planove kako „nacionalizovati severne krajeve". Ti planovi o etničkim čišćenjima i pojačavanju srpskog etničkog elementa u Vojvodini su propali zbog početka Drugog svetskog rata, ali vidimo da se danas sprovode drugim sredstvima.
  • Ip Man

    22.03.2018 22:31
    Današnje stanje 1
    Vladajuća ideologija u Srbiji je nacionalizam, i to ne od 2012. godine, nego od uvođenja višestranačja, kada smo dobili stranački pluralizam, ali u stvari jedan društveni monizam gde su manje-više i vlast i opozicija izlazile iz tog nacionalističkog i velikosrpskog šinjela. U državi gde je nacionalizam vladajuća ideologija, antifašizam ne može biti dominantna vrednost. Umesto antifašizma, ovde je još devedesetih godina instalirana ideologija anti-antifašizma, negiranje antifašističke tradicije i njegove suštine, gde se samo na retoričkom i manifestnom nivou poziva na antifašističku tradiciju, a zapravo je sve učinjeno da se te vrednosti derogiraju, preinače i da se jugoslovenski antifašistički pokret i u svetu proslavljena antifašistička borba partizana banalizuje ili nacionalizuje.

    Mi smo videli kad je 2012. godine došla nova vlast, prvo u Republici, a onda i u Gradu Novom Sadu, jedna od najvažnijih stvari je bila da se natpisi na gradskim autobusima prebace s latinice na ćirilicu. Nisu autobusi bili ni bolji, ni lepši, ni čistiji, nisu kupili nove autobuse, gradski saobraćaj nije bio prijatniji za građane, ali su natpisi bili ćirilični.
  • V

    22.03.2018 18:58
    @"Sever Srbije"
    2% šta? Čega 2%?
    Je l' bio neki referendum sa pitanjem o odvajanju pa je 2% glasalo za?

    To što vi kao činjenicu iznosite je najobičnija laž i vaša želja.

    ps Sever Srbije ima ime, i to Ustavom zagarantovao ime, a vi paradoksalno mrzite deo zemlje u kom živite te samim tim niste patriota.
  • Vojvosadjan

    22.03.2018 16:06
    @Joka
    Pokušavaš polupismenom ˝paoru˝ da objasniš razliku između separatizma i želje za autonomijom bilo koje vrste? Ne ide to druže.. kako ono kaže, bisere pred svinje..
  • LaLoš

    22.03.2018 15:25
    Dosta mi je revizionizma!
    Dan AP Vojvodine treba da bude 31. juli jer je 1945. god. Skupština izaslanika naroda Vojvodine odlučila da Vojvodina uđe u sastav NR Srbije i to je Vojvodina koja i danas postoji!
    "Vojvodina" posle 25. 11. 2018. niti je imala ovu teritoriju, niti je imala autonomiju čak se nije ovako ni zvala nego Dunavska banovina.
    Ovo je još jedna podvala.
  • Kecmar

    22.03.2018 11:20
    @Sever Srbije
    Ima li ime ta, kako ti kazes "Severna srpska pokrajina"?
  • Đura

    22.03.2018 10:53
    nastavak
    Prelazak sa srednjoevropskog na balkanski način upravljanja bio je kulturni šok,naročito za Vojvodinu,jer je bila predmet posebnog izrabljivanja.Evo šta je zabeležio književnik Miloš Crnjanski 1924.godine(O Banatu i Banaćanima,Novi Sad 1989.str.117)
    „Taj svet o Srbiji ima jedan zastareo,lep,plav,pojam...Ono što će izmeniti sliku Banata i rashladiti ga,biće sistem poreza.Poreze,ogromne poreze.Ne zna se ko,ni koliko plaća.Ne piše nigde.Ište se iznenada i odoka.Konjanik dolazi u selo i kao Turčin traži harač.Nema cedulja,tačnih knjižica,upisanih imena,svako na svom mestu,npr.’Laza Gagić platio 34 forinte i pet filera’pa pečat,pa potpis,pa opet pečat,pa opet potpis,i mir do idućeg kukuruza.Sad Laza P.Gagić odlazi češće na opštinu,a jednog dana ištu dve hiljade dinara,drugog tri,trećeg četiri,kad kako.I to odmah,nema tu šta...I bez pečata i bez potpisa...Posle dve nedelje opet zovu.Zaboravili da zapišu porez na Begej.Posle tri nedelje opet zovu.Zaboravili da računaju porez na bolnicu.Posle nedelju dana opet zovu,nije dvesta dinara prirez,nego dvesta trideset i neka dokaže da je platio za Begej...Da, on neka dokaže da je platio,jer ne mogu da nađu gde je zapisan...I tako do novog kukuruza.““
  • Đura

    22.03.2018 10:49
    „Plači,Vojvodino“

    Već godinu dana posle ujedinjenja,u glasilu novosadskih radikala,stranke koja je najviše doprinela prisajedinjenju Vojvodine Srbiji,listu Zastava br.235 od 18.11.1919. izašao je članak pod nazivom „Plači,Vojvodino“, u kojem se, između ostalog,navodi i ovo:
    „...Mi,Vovođani,smo bili prvi koji smo bez ikakvih prethodnih pogodaba na velikoj Narodnoj skupštini 12.(25.) novembra prošle godine, rešili da kidamo veze sa Ugarskom i težimo da budemo sa Srbijom jedno telo, jedna duša.Odrekosmo se svoje privremene vlade, da i na taj način dokažemo svoju lojalnost prema novoj zajedničkoj nam domovini...Posle smo išli još dalje.Dali smo i davali smo kapom i šakom svima i svakome...Međutim šta se dogodilo? U naše pitome krajeve slegoše se čete pljačkaša, razbojnika i zelenaša, te nemilice počeše isisavati srž i sokove zaprepašćene i, pod utiskom velikih događaja opijene i bunovne Vojvodine...“

    „...Dolazili su bez ljubavi za Vojvodinu, revoltirani etničkim šarenilom njenog društva, uvereni da čine patriotsko delo pljačkajući je i degradirajući je...
    Remeteći narodnosni mir naš“(Vasa Stajić,1922.)
    Prelazak sa srednjoevropskog na balkanski način upravljanja bio je kulturni šok,naročito za Vojvodinu,jer je bila predmet posebnog izrabljivanja.Evo šta je zabeležio književnik Miloš Crnjanski
  • ex chapman

    22.03.2018 10:27
    proglašenje?
    da se ne lažemo, te "skupštine" i "proglašenja" bile su čista formalnost. u to vreme vojska Srbije je već zaposela celu teritoriju koja se kasnije prisajedinila. i još više od toga. sve do Baje i Pečuja na severu i do Karansebeša na istoku. sa praktičnog stanovišta potpuno je bilo nevažno za čega je bilo lokalno stanovništvo - kako onih krajeva koji su se "prisajedinili matici Srbiji" tako i onih koji su se "prisajedinili drugim maticama" - Mađarskoj i Rumuniji. niko npr. nije pitao Baranjce da li žele da žive u Hortijevoj fašističkoj tvorevini, ili žele republiku koju su proglasili 1921.
  • Joka

    22.03.2018 09:31
    Ljudi kao papagaji.
    Ne radi se ovde o separatizmu, već o volji naroda Vojvodine da ima nezavisnu ekonomsku politiku, da ne kažem svoj budžet.
    Dosta mi ulažemo u Beograd i jug i nismo zaslužili POTPUNO DEVASTIRANU POKRAJINU.
    Opljačkanu uzduž i popreko.
  • Nezavisnost

    21.03.2018 22:05
    Ovi sto slave samo neka shvate jednu stvar a to je da slave jer su uspeli da od jedne ekonomski i drustveno uspesne multi-kulti sredine naprave prljav i siroti svinjac. Jel vam to razlog za slavlje? Mislim da slave ovi sto otimaju jer im je Vojvodina data na tacni da zderu, kradu i unistavaju. Usput lece komplekse nize vrednosti tako sto nipodostavaju sve sto ima veze sa gradjanskom kulturom. Perfekta supa za sve moguce bolesti.
  • V

    21.03.2018 20:58
    srozavanje
    tom prilikom neka objasne zašto je po tzv. "prisajedinjenju" Vojvodina bila daleko bogatija i razvijenija ne samo od Srbije, nego je bila u nivou sa Hrvatskom.
    A danas Vojvođani, dakle, vi, živite sa platama manjim od Crne Gore, nekada nerazvijenog dela SFRJ za koji ste izdvajali solidarnu pomoć.
    Vojvođani sada imaju plate na nivou Centralne Srbije, znatno manje od BG - ne verujem da je želja Vojvođana pri tzv. "prisajedinjenju" bila da se srozaju baš toliko...
    Mada je upitno i koliko je tzv. "prisajedinjenje" uopšte i bilo želja Vojvođana. Tj. nije bilo želja tadašnje većine - odlučila je manjina nelegalno
  • Sever Srbije

    21.03.2018 19:35
    Separatisti 2% hahaha!
  • Kika Bibić

    21.03.2018 18:26
    Kad slavimo Vidovdan kao dan kada smo izgubili bitku na Kosovu, možemo i 25. novembar kao dan kada smo izgubili nezavisnost. Samo gledajte da budu dva dana praznika, da možemo da oranizujmo svinjokolj.
  • Lala

    21.03.2018 17:36
    Crnjak
    Nije to bilo prisjadinjenje nego okupacija , e zbog te okupacije sada imate kosovo koje se referendumom izjasnilo o nezavisnosti.. vecinom gradjana kosova.

    Severogedjovanac..objasni ti nama gde je juzna srpska pokrajina..hahaha
  • Vojvosadjan

    21.03.2018 17:26
    Tu je Sever Srbije, stari borac za srpstvo, internet legionar, huligan i istrebljivač separatista. Hahahhahah.
  • Vladika

    21.03.2018 15:41
    A jogurt?
    Valjda treba sa se slavi i Jorugrt Revolucija? Inače, Banat se pripojio tek 1919. posle pregovora i povlačenja srpske vojske iz Temišvara, ali to ne zna ova brsko-planinska garnitura.
  • Sever Srbije

    21.03.2018 15:35
    Slavicemo dan kad sepatatisti budu unisteni kao sto to rade sve ozbiljne zemlje sveta!A vi 2% samo pretite paz da posle ne bude kuku!Zivela Srbija i Sreverna Srpska Pokrajina!
  • Zoxx

    21.03.2018 14:50
    Prilicno je sigurno da ce do 2030. biti anulirani svi rezultati groznih etnickih ciscenja nad Srbima u proslosti, i da ce procenat manjinasa konacno pasti ispod 10%. Tek bi taj dan trebalo slaviti.
  • Lotre

    21.03.2018 14:44
    Neprikladni simboli na zastavi.
    Neprikladni pesmiculjak kao himna.
    Neprikladna vlast, a narocito veliki vodja.
    Neprikladni praznik... mos misliti.
    Ta, to je samo jos jedna stavka na dugackom spisku
    primitivizma i terora krezavih hordi....
    Necemo se valjda zbog toga jediti?
  • Andrija Šrek

    21.03.2018 14:42
    Pogrešan naslov
    Dan Vojvodine i Dan AP Vojvodine UOPŠTE nisu isto...
  • Nezavisni Vojvodjani

    21.03.2018 13:57
    E
    Ja cu da slavim dan kad se otcepimo od srbije
  • Republikanac V

    21.03.2018 13:28
    Dan Vojvodine ce biti onaj kada se budemo odvojili od Beograda i Srbije.

    Do tada imamo jako puno posla.
  • Domaci

    21.03.2018 13:27
    Da dobro upamtimo datum, kada je sve krenulo nizbrdo.
  • zombi

    21.03.2018 13:21
    U to ime Ktitor namestaj i tepisi jurisssss.......
  • Branko Copic

    21.03.2018 13:11
    deveta ofanziva
  • mile

    21.03.2018 13:09
    Niko ne slavi dan proglasenja okupacije.
  • ex chapman

    21.03.2018 12:57
    šupci praznoglavi
    25.11.1918. je "narodna skupština" proglasila prisajedinjenje BARANJE, BAČKE i BANATA. SREMCI su se prisajedinili posebno 24.11.1918. i to baš na skupštini u Rumi gde koliko vidim počinje "javna rasprava". dragi Sremci, molim vas da ne dozvolite ovu istorijsku nepravdu i da budete diskriminisani. i 24.11. treba da se slavi!
  • VV

    21.03.2018 12:43
    Dan žalosti za Vojvodinu.
    Dan početka stogodišnje okupacije, etničkog čišćenja i pljačke.
  • Kokolonista

    21.03.2018 12:32
    A zasto ne 12. Septembar
    Opet se za proslavljanje uzima dan koji se nekom dopada! Zasto se ne slavi dan kad je Vojvodina zvanicno proglasena za Autonomnu pokrajinu vec dan koji se predlagacu dopada. I Srbija ne slavi dan kad je zvanicno postala samostalna drzava vec dan koji je predlagacu bio pogodniji. Ako nece da slave dan kad je postala autonomija nek slave prvi voz 12. septembar

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna