Autor: Danas

Info
15.05.2018.
21:24 > 21:35
Prema novom Zakonu o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova umesto na dosadašnjih pet šaltera, čitav postupak upisa imovine završavaće se samo na jednom mestu, kod notara, koji će dokumentaciju od državnih institucija dobavljati u potpunosti elektronski.
  • :)

    19.05.2018 19:09
    Компарација
    Богат, богатији, НОТАР!
  • kimi

    16.05.2018 13:07
    @JovaNS

    Mogu da se slozim , ja sam samo rekao za to da moze sve elektronski bez redova stajanja setanja od ustanove do ustanove itd itd ...
    E sad dal je to dobra ideja sto je dato Notraima da to rade ili ne ,to ne znam ...
    Po meni realno kada neko kupi sta, ima ugovor, sa tim ugovorom moras ici u Poresku da se prijavis, i oni bi trebali na dalje da rade sve sami, uknjizba itd itd i sve da ti se dostavi na kucnu adresu.
    Dobro pitanje je npr sta ako taj Notar umre.. ne znam ,ali ako on/a salje podatke E-dokumente Poreskoj ili Katastru ,postoje tragovi ne? A i sem toga, mozes ti dobit npr papirnatu overu necega od Notara kao i sad, i to imas samo ti i niko drugi recimo, i da ti i to bude dokaz ako gde zatreba.
  • neko

    16.05.2018 09:52
    "16.05.2018 • 08:36
    Katastar je po mom misljenju do sada izuzetno dobro radio svoj posao i bio je faktor sigurnosti gradjana."

    Sad bi ti nešto rekao.... Komšinica došla da uknjiži stan. Neko je njena dokumenta primio, zaveo, ukucao, neko je to prekontrolisao i upisao upis prava svojine na pogrešan (moj) stan, jer je čitao broj sa komercijalne skice projekta, umesto broj stana u zgradi.

    Sad stoji pogrešna zabeležba od decembra meseca (pola godine), stan ne mogu da prodam jer će neko da pita "šta ti je ovo" i normalno da neće rizikovati. Da ne pričam da na šalteru 3 (Jevrejska) neće da prime zahtev za ispravku nego mora ponovo red za 1 metar levo na šalter 4 (prvi put), poštom ne stižu dokumenta iako kažu da je "isto" (drugi put), tako da sam 3x morao da idem da bi tražio da isprave svoju grešku. Pritom su u fazonu "biće gotovo kad bude, ne smaraj". Ni komšinica još nije uknjižila.

    Pre 2 godine su mi u Železničkoj izgubili rešenje o legalizaciji koji su poslali iz Radničke, putovao je papir 6 meseci taj jedan kilometar i nije doputova. Da ne bi čekao ponovo po službenoj dužnosti da urade svoj posao, platio sam 5000 RSD i podneo sa svojom kopijom (overenom naravno, još taksi)

    Sve ovo je ista stvar kao i raspale fontane i sve drugo što je posledica angažovanja po liniji podobnosti, a ne po znanju i kvalitetu. Ovo su stvari koje i treba da se plate, ali da se dobije stručna usluga (upis u zemljišne knjige), a ne da se vrljavo odrade. Sve je tačno opisano u "Državnom poslu"
  • Seba

    16.05.2018 09:32
    A sup
    A da donesete zakon da i sluzbenice SUP pocnu da se sluze digitalnim katastrom.. kod prijave prebivalista..
  • nn

    16.05.2018 08:38
    takse za ostavinske rasprave su i pre bile visoke jos pre 6 godina pa i na nekrentinu koja nije bila uknjizena i na kojoj su postojala izvrsna resenja na ime investitora dakle na neizvesno vlasnistvo.
  • Mile

    16.05.2018 08:36
    Znamo mi još neke kojima je bila upala kašika u med pa im se osladilo . Ali na njihovu žalost nije potrajalo koliko im se osladilo. Očekujmo uskoro kraj i ovoj pljački.
  • nn

    16.05.2018 08:36
    Katastar je po mom misljenju do sada izuzetno dobro radio svoj posao i bio je faktor sigurnosti gradjana.
  • Nomad

    16.05.2018 08:14
    Aha... Znači kupim stan, i nadam se da ga je notar upisao u katastar. Što znači da će pojedini investitori koji prodaju stanove po dva puta da rade u šemi sa notarima, i stanovi će biti upisivani na one podobne.
    Nije problem u notarima, već u našem mentalitetu jer će se tek ovde otvoriti prostor za muljanje.
  • Jasmina

    16.05.2018 07:52
    Dogovor
    Ovaj potplati advokata,dogovori se mimo ukucana,podplati tamo neke(privatnik-geodet.)da bi mu upisali ono sto je pokrao od ukucana ili rodbine!Ima i toga.
  • JovaNS

    16.05.2018 07:46
    @kimi
    kimi, ne razumeš poentu.

    Postoje neke stvari koje ne bi trebale da imaju profitni motiv. Državna administracija je jedna od njih. Administrativne takse su tu čisto da pokriju troškove obavljanja tog posla, posla koji po silom zakona gradjanin mora da obavi ako želi da radi tu specifičnu stvar. Nema smisla da svi plaćaju veći porez zato što neki kupuju stanove, zar ne? Nego ti što kupe stan plate taksu, ostali ne plaćaju ništa dok im ne zatreba. Isto važi i za izdavanje saobraćajne dozvole, vozačke dozvole, gradjevinske i slično.

    U čemu je naš (moj i ostalih komentatora) problem sa celom pričom? Zato što novac, koji je išao u javnu državnu instituciju i lokalnu samoupravu od koje smo svi imali koristi i za čije je poslovanje i kontinuitet istog država garantovala, sada ide u privatne džepove. I naši vlastodržci, umesto da unaprede javnu upravu što je njihov posao, bukvalno nameštaju posao privatnim licima.

    Sa druge strane, gubi se deo garancije koju je gradjanin imao. Ako bi mi sud, poreska uprava ili katastar overio neku stvar, onda država garantuje za tu stvar, da je to tako. Ako notar overi neku stvar, onda isti taj notar garantuje da je to tako. Država se ne meša u taj posao, samo može krivično da ga goni. Šta se dešava ako neki notar zatvori svoju "radnju" i odseli se? Kome odlaze njegovi predmeti?

    Ukratko, ako su mogli sve ovo da smisle i nameste notarima, mogli su isto to da smisle i naprave nekoj državnoj instituciji kao što je sud, katastar ili poreska uprava.
  • Samo da podsetim

    16.05.2018 07:32
    Notari su od prošle godine preuzeli vođenje ostavina od suda. Umesto takse od par hiljada dinara, oni sada ,,procenjuju" nekretniu koja se nasleđuje, tako da taksa za običan dvosoban stan iznosi 72.000 dianara. 2 prosečne plate za rešenje na pola strane koje se uradi za 5 minuta, i sve po zakonu.
  • Nervirach

    16.05.2018 07:31
    Isterivanje je pocelo.
  • Pera

    16.05.2018 07:05
    Koliko vidim, pva Vlada samo izmišljanposle koje će raditi notari da bi opravdala njihovo postojanje. Mada pitanje je da li će predlog uopšte proći setimo se ministarke Mihajlović u epizodi "tehnički pregled vozila 2 puta godišnje".
  • Dirnulo me

    16.05.2018 05:43
    Upravo su me obavestili
    Iz kancelarije notara , da mi se zena porodila, a da taksu uplatim .....
  • kimi

    16.05.2018 01:15
    Ok ne razumem zasto je ovo sada problem?
    Ili je vama bolje da stojite satima u redu na 2335r3 mesta da bi uradili nesto sto u pola drzave ni ne postoji??!?
    Stvarno niste normalni ... to sto ce da kosta ,kosta.. kosta i ovako i onako, ali ovako barem odes na jedno mesto i resio si sve.
  • Mile, penzioner

    16.05.2018 00:00
    No koment!
    Svidja mi se samo poslednja recenica!
    CESTITAM SVIMA!
  • JovaNS

    15.05.2018 23:43
    Dobro
    Sjajna vest. Koliko će ceo taj postupak da košta običnog gradjanina? Postoji li šansa da to notari počnu da rade besplatno, s obzirom da je skoro ceo postupak digitalizovan?
  • Gargamel

    15.05.2018 23:08
    Znaci odabrani likovi koji su imali dobre veze bice milioneri - notari. Mi cemo placati da se uvede sistem koji ce njima omoguciti laksi posao da bi ih mi opet skupo placali. Vodenica para i pljacka naroda.
    Ovo je trebala raditi drzava BESPLATNO i stititi gradjane od PREVARA!
    Jedino sto je ova drzava jedna velika prevara.
  • Ja

    15.05.2018 23:00
    Uzas i katastrofa
    Umesto da se vrati zemljisno-knjizni sud, kao dokazano najbolji nacin upisa nekretnina sve se stavlja u ruke beleznicima! I to treba da progutamo kao nesto cime cemo se unaprediti, i to na kontu toga sto bas eto ministarstvo gradjevinarstva je po 10 godina resavalo drugostepene predmete, gle slucajnosti.
  • Salamander

    15.05.2018 22:30
    konacno!
    Notar Solemnizuje, prati nekretninu od gradjevinskog zemljista do realizacije i upisuje.
    Nema vise "ispod zita".
    Imovina je imovina, vlasnistvo je vlasnistvo, za razliku od poseda.
    Koliko njih se upisuje kao posed umesto vlasnistva u katastar?
    Ovako je ustavno pravo vlasnistva steceno pravnim poslom zasticeno.
    A oni sto su poslednjom " legalizacijom" uz " posed" sebe preko veza upisivali u katastar, pa jos i prodavali tudju imovinu, e oni lepo neka vrate novce i obestete kupce.
    Dosta je vise muljanja i duplog prodavanja!
  • Fočo

    15.05.2018 22:07
    "... efikasnije obračunavanje poreza na imovinu i poreza na prenos apsolutnih prava."

    Ovo je najbitnije i zbog ovoga se sve radi.
    Hoće li doći do otpuštanja lezilebovića iz katastra? Obzirom da će privatne haračlije raditi deo njihovog posla ...
  • pisibrisi

    15.05.2018 22:04
    ako to bude valjalo i za vreme dok ima struje a kamoli kad nestane tu me secite. To najgluplja baba zna. Jteeeeeeeeeeeeeee sa usb sve slike pogubljene njima ce biti u bazi podataka sve ok . Jos se nije taj rodio koji je uspeo da sacuva elektrionske podatke ali jeste onaj koji ume da ih izmesa izbrise i prepravi..
  • Carls Tejlor

    15.05.2018 21:45
    Advokati to obicno urade odmah po zakljucenju ugovora.
  • Jovica

    15.05.2018 21:37
    greske
    Uzeti deo kolaca od katastra, znaci da ce gresaka biti bezbroj a stanje knjigovodstveno i ono na terenu nece bog otac moci da upari. Mora se shvatiti, nema reda u zemljisnjim knjigama na silu.
  • yyy

    15.05.2018 21:30
    naravno za deset puta vece pare

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna