Autor: Beta

Info
29.07.2018.
13:18
Pravni tim Crnogorske partije uputio je pismo predsedniku opštine Vrbas Milanu Glušcu u kojem od njega zahteva da ta lokalna samouprava do kraja septembra uvede crnogorski jezik u službenu upotrebu.
  • Vrbasanin

    01.08.2018 08:38
    Kolonista
    Koja lakrdija, od istog jezika i naroda pravi se podela tako sto se izmisli azbuka sa dodatih par slova, ako ovo prodje onda je sutra na redu i takozvana nekanonska i nepriznata crkva crnogoraca i tako u nedogled u propast...
  • Maja

    31.07.2018 09:05
    Statistika je drugačija
    Prema popisu iz 2011 opština Vrbas ima 42.092, a Crnogoraca ima 17.5%...
    U čemu je sada problem? Ako se Crna Bora odvojila od Srbije, to je onda druga država, drugi jezik, i samim tim zakon kaže da može da se uvede crnogorski kao jezi manjina..a to znači i hrvatski, bosanski...isto kao i mađarski, slovački...To što smo mi budale pa se zemlja raspala, i jedan te isti narod se podelio na toliko delova, to je sada nažalost sporedna stvar...Kada je već došlo dovde, onda treba ispoštovati Zakone...
    Naravno da zvuči šašavo da se uvode nova slova, namerno menja jezik da bi bio drugačiji od srpskog, ali na kraju krajeva pa kako su jezici nastajali?, ini su podložni stalnoj promeni, živi su...

    Tužno je što smo se razdvojili, a ova je samo posledica naših gluposti...
  • statističar

    30.07.2018 23:49
    Pogledah sada Popis2011 ...
    Vrbas: 213 stanovnika kojima je crnogorski maternji, ili 0,51% ...
  • vojvodjanka 2

    30.07.2018 23:15
    prevodilac
    Sad će I ono kao Bošnjaci da traze prevodioca u sud. sporovima I da odugovlace do zastarevanja. Interesuje me kako kad dodju iz CG da studiraju sve razumu a ovi što su se ovde rodili traže svoj jezik jer nerazumeju SRPSKI.
  • @Kako to nije bitno?

    30.07.2018 14:55
    Nisu ni Bosanci, ni oni iz "lijepe ...", nista bolji. Ako je za utehu.
  • Piško

    30.07.2018 13:37
    ...
    To je ono kada uđeš u ambulantu, pa ti sestra kaže "sedite" umesto "šjedite" a ti ostaneš da stojiš do zore jer ti ništa nije jasno.
  • Kako to nije bitno?!

    30.07.2018 13:29
    ...i nije bitno kada je i kako neko došao, nego kakav je ko ČOVEK.
    @
    Izuzetno je bitno kada je i kako neko došao kao i kakav je ko čovek. Ljudi iz Srbije ne mogu više da odu ni na more u CG bez da ih neko maltretira i proganja. Nezamislivo je da neko recimo iz Vojvodine ode da živi u CG tamo zasedne na položaj, dovuče pola familije i na kraju uredjuje život autohtonim Crnogorcima. Takav bi za dva dana bio premlaćen i bačen u more zato što je u Crnoj Gori kao i ostalim planinskim krajevima NEMOGUĆE da im neko sa strane uredjuje život bez obzira na to kakav je ko čovek. Ne postoji država u svetu u koju može tek tako da se ode makar i da bi preživljvao na dnu društvene lestvice. Samo u Vojvodinu i Srbiju svako misli da može da se doseli kako mu se ćefne i još očekuje dobar posao, stan, školovanje, lečenje i sve ostalo kao domaće stanovništvo. Neće ni to doveka.
  • Njegoš

    30.07.2018 13:18
    Ne postoji crnogorski jezik kao što ne postoji ni američki, kanadski ili australijanski. Srbija može priznavati crnogorsku državnost ali naciju i jezik ne. Isto kao Nemačka i Austrija, ugledamo se na evropske vrednosti kojima zajedno težimo. Kome se to ne svidja može da ode gde mu je bolje, Srbija je slobodna zemlja koja nikoga ne prisiljava da živi u njoj.
  • Tdz

    30.07.2018 09:56
    Konzulat
    Traze uvodjenje crnogoskog jezika u opstinu Vrbas, a niko se od mangupa nije cuo kada im otvorise konzulat Crne Gore u Sremskim Karlovcima gde imaju mozda 3 Crnogorca ukljucujuci konzula, a ne u Vrbasu i/ili Lovcencu...
    I sto im konzul potrebne papire naplacuje vise nego da odes avionom u CG i sam ga uzmes...
  • BulevarEvrope

    30.07.2018 07:15
    Bas sam nedavno letovao sa porodicom dole kod vas u Vrbasu. Znaci plaze su vam nikakve, more prljavo i konobari sirovine. Cak sam i sorc pocepao na lezaljki. Ma idi bre ...
  • dijasporac

    30.07.2018 05:45
    Dopustiti im upotrebu crnogorskog jezika ali im papreno naplacivati naknade za "prevode" sa crnogorskog na zvanican drzavni jezik na teritoriji Srbije.
  • Djole

    30.07.2018 04:49
    Smesno
    Crnogorac sam zivim u Crnoj Gori,govorim Srpskim jezikom i otac i djed i cukundjed,svi su govorili Srpskim jezikom,a ti sto neko rece ispravno "petokolonasi"ne znaju sta ce od zivota svoga i krize identiteta pa izmisljaju koje kakve jezike...
  • V

    29.07.2018 21:54
    jednako pravo
    apsolutno nema razloga da se bilo ko ljuti ili osporava pravo na uvođenje crnogorskog.
    Vaša ljutnja je posledica frustracija jer čitav 1 vek svi samo beže od Srbije, neko brže neko sporije. Bolje se zapitajte zašto je tako.

    Crnogorski je legitiman jezik koliko i srpski. Srpski nije stariji od crnogorskog.
    U pitanju je 1 jezik koji neko naziva srpskim, neko crnogorskim i koji ima više centara i standarda, što dodatno opravdava različite nazive koji postoje pre svega iz političkih razloga.

    Manite se uskraćivanja prava drugima, ništa ne gubite time što će neko ostvariti svoja prava, naprotiv, pokazujete koliko ste zadrti.
  • dobrotvorka

    29.07.2018 19:33
    Baš me briga
    Neka im ga i uvedu, samo mi je jadno i smešno. Ne znam da je neko odavde išao u Crnu Goru da studira ali zato znam da su njihovi mahom dolazili ovde na studije pa im nije smetao naš jezik, niti su se žalili da ga ne razumeju.
  • Vladimir

    29.07.2018 19:00
    @steva-ns
    Slažeme se. Evo šta piše na zvaničnojlm sajtu CG Vlade (i u Ustavu CG): "Službeni jezik u Crnoj Gori je crnogorski, a jezici u službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik."
    Dakle, vaš predlog, kao i ostalih pametnjakovića ovde koji znaju koji jezici postoje bolje od lingvista (koji nisu Vučićevi akademic) da crnogorski bude službeni jezik u celoj Srbiji? Ili možda nešto samo lupetate, po običaju?
  • Zorana

    29.07.2018 18:04
    Momin-Jezivo
    Iako sam Crnogorka, stalno ističem da sam srećna što sam se rodila i živim u Vojvodini. Vojvođane koje ja znam i kojima pripadam krasi multikulturalnost, poštovanje tuđe vere, nacije, običaja. Ti si sramota za Vojvođane, kad možeš da mrziš druge ljude, i da iznosiš laži. Moj djed nije živeo u pećini nego u kamenoj kući sa ognjištem. Ne znam da je iko od mojih živeo u pećini. Svi su u Vojvodinu došli odnekud pa i TI. Mađari iz Mađarske, Hrvat iz Hrvatske, Slovak iz Slovačke...i nije bitno kada je i kako neko došao, nego kakav je ko ČOVEK.
  • Teča

    29.07.2018 16:11
    @ Steva- NS
    Službeni jezik u Crnoj Gori je crnogorski, a jezici u službenoj upotrebi su i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik. Malo se informišite, niko ništa ne uskraćuje Srbima u Crnoj Gori, imaju sva prava.
  • Vrbas

    29.07.2018 16:03
    Vrbas
    Ne treba nam crnogorski jezik!!!
  • Joca

    29.07.2018 15:56
    dobice
    Kako stvari stoje! Dobili su sve a na to su posle pljunuli. Sto se mene tice, zavrsili su za sva vremena.
  • Steva-NS

    29.07.2018 14:36
    Rešenje treba da bude recipročno priznatim pravima srbske nacionalnosti u Crnoj Gori . Sve ostalo bi bila uvreda !
  • Momin

    29.07.2018 14:05
    Jezivo
    Petokolonaši dobili švapske kuće , a do tada živeli u pećinama.... sad bi i “jezik” da dobiju...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna