Autor: Zoran Strika - strika@021.rs

Info
22.08.2019.
14:03 > 11:51
Zabrana javnog isticanja i upotrebe crvene petokrake, što predlaže Pokret obnove Kraljevine Srbije, predstavljala bi kršenje prava na slobodno izražavanje.
  • Ђорђе Ивковић

    23.08.2019 14:07
    Најпре научити историју
    @ Yip Man 23.08.2019 • 12:03
    "Ivkoviću opet ti sa tvojim nastranim revizionizmom istorije po receptu Pinka i RTS-a."

    Е, сад ће се вређамо?

    Друго, г. Yip Man-е, јасно је да је простор за полемику ограничен. Није мене тако тешко наћи, па изволите коментарисати, биће ми драго да отворено разменимо мишљења.

    "Nego, da povučemo neku zdravu paralelu i napišemo listu napravljenog i izgrađenog za vreme kraljevine i za vreme omraženih nam komunjara. Mislim da bi to bio pravi pokazatelj uložene vrednosi."

    Тја. Зависи шта под изграђеним подразумевате, по коју цену и са каквим последицама.
    Бићу слободан да поменем "45 година Блока 45 - од утопије до дистопије", да видимо како је та ствар са социјалистичком изградњом радила.

    Међутим, топло свима препоручујем да погледају кратки, десетоминутни документарни филм Живка Николића из 1981. "Биљег", и не бих ништа даље коментарисао.
    Ето, мој фаворит из времена социјалистичке изградње - хидроелектрана "Озринићи".
    https://www.youtube.com/watch?v=lhkua6Kp8J8


  • crnjak

    23.08.2019 13:48
    Koje uopste veze ima zabrana koriscenja petokrake sa fasizmom i antifasizmom? zabranite koriscenje znamenja i jednog i drugog kao losih totalitarnih ideologija
  • ocigledno

    23.08.2019 13:21
    @purgerNS, dijasporac
    lepo je sto ne navijate za samog sebe, vrlo skromno
  • Yip Man

    23.08.2019 12:03
    Ivkoviću opet ti sa tvojim nastranim revizionizmom istorije po receptu Pinka i RTS-a.

    Nikako da načneš temu o četničkoj kolaboraciji sa ustašama i nemcima. Toliko istorijskih fotografija i dokumenata koji jasno pokazuju ko je bio ratni zločinac je čak i nemoguće odbraniti ali Đorđe misli drugačije.

    A jedino i tako može da misli.

    Nego, da povučemo neku zdravu paralelu i napišemo listu napravljenog i izgrađenog za vreme kraljevine i za vreme omraženih nam komunjara. Mislim da bi to bio pravi pokazatelj uložene vrednosi.
  • Komunista

    23.08.2019 09:31
    Drma mi se, drma mi se....
    Možete zabraniti simbole i to zvati demokratskom i slobodnom državom.

    Ali ne možete zabraniti ideje i razgovore među ljudima.

    Pokret i politiku ne čini neki simbol.

    Odsečena glava koju drži četnik, fotografija poznata i uvek vidiljiva na internetu,
    kao takva prezentuje ovaj narod i danas strancima.
    A jača je od bilo kakvog simbola.
  • Oliver Sakač

    22.08.2019 19:36
    @trt
    Tako je ! Srbija do Pečuja !
  • purgerNS

    22.08.2019 18:32
    dijasporac...
    odličan i istinit komentar...
    bravo
  • Mislilac

    22.08.2019 18:16
    Konkretno
    Konkretan komentar! Koliko ste imali novca u novčanicima do 90-tih, koliko novca imate sad. Sva ostala pametovanja pojedinaca su ispod svakog zdravog razuma. Gde je kralj bio, kad je narodu bilo najteže, pobegao na zapad!
  • StAV

    22.08.2019 17:56
    Anarhija
    Nista. Ni Zvezda, ni Svastika, ni Duga, ni Demokratija, ni Monarhija, ni Komunizam, ni Religija, ma nista jer u Haosu je red.
  • Aman

    22.08.2019 17:53
    Vise
    Mogli bi se malo pozabaviti buducnoscu nesrece politizovane....samo smisljate nacin kako da ojadite narod i skrenete mu misli sa praznog stomaka....samo nam kralj fali....uzas
  • dijasporac

    22.08.2019 17:47
    Sine, u Srbiji se II svetski rat nije ni 74 godine posle njegovog kraja okoncao. Monarhija je bespovratno propala, socijalisticka (komunisticka) ideologija takodje a Srbija je ostala u nekom vremenskom vakuumu, nije se jos sasvim resila ni jedne ni druge ideologije a neku trecu jos nije sasvim oformila (Gospodara Vucica za novog kralja ili Tita?). Uostalom nije samo to nasa osobenost, i u komsiluku (Madjarska, pogotovo Hrvatska) se i dalje bore sa slicnim avetima proslosti, Madjari su eto cak doneli i zakon koji im zabranjuje deo proslosti a Hrvati se skoro kolektivno preko leta (kad su im godisnjice) obuku u crne uniforme.

    Meni je najveca fora da ideju "starog, jedinog pravog i starosedelackog Novog Sada" najvise potenciraju potomci onih koji su u vreme komunizma/socijalizma naseljeni sa nekih krsevitih cuka u ravnicu. Imam drugara (iliti garija sto bi rekli novokomponovani novosadisti) iz gimnazije kome je lajtmotiv za sve "bilo je sve bolje ranije, sve su iskvarili dodjosi", zbog dodjosa je studirao do 34-35 i zavrsio sasvim drugi fakultet od onoga koji je poceo, zbog dodjosa se nije ozenio kako je zeleo, nije se ni zaposlio kako njemu kao nadjosu pripada, zbog dodjosa sedi u bircuzu na Salajci i cirka... a pri svemu mu je otac rodjen u Bileci a on sam u Somboru, da bi dosao tek u gimnaziju u NS. Danas je on u svom umu otisao jos dalje, postao je ultra lokalpatriota, zali za vremenima u Ujvideku koje nisu videli ni njegov otac ni deda.
  • Heruvim

    22.08.2019 17:46
    Oduzimanje imovine lustracija
    Ko misli da je ispravno da i danas treba mnogima oduzeti privatnu imovinu neka lupi lajk, pa koji god da je sistem.
  • Mileva

    22.08.2019 17:28
    Ppfrska
    PODRZAVAM PREDLOG ZAONA , Bravo POKS....treba petokraka da se zabrani a i zabrene komunisticke ideje i partije bez izuzetaka ...komunisti sto ovde brane petokraku nek otvore tajna dosijeja da cela Srbija cuje kolko su Srba pobili i u cijim kucama i stanovima danas zive ...pa ni tita bre ste sahraniki u tudjoj kuci ....PODRSKA POKS
  • Bando četnička!

    22.08.2019 17:26
    Vaša krstača sa polukrugovima je omrznuta svugde, naneli ste nemerljivo zla LJUDIMA pod njom. Niti ste vi hrišćani, niti ste Srbi. Vi ste g..na nacoška. Vaši popovi su bili dobri i sa hortijevskom vojskom i sa pavelićem, koga je ono g..no sa bradom i cvikerima molilo da ga pusti kroz Bosnu. Zajedno sa ustašama ste činili užasne zločine i 1992-1995 u Bosni, a i u Hercegovini.
  • Марина

    22.08.2019 17:23
    Пописати их и одузети им сву покретну и непокретну имовину и сва грађанска права. Не постоји зло које нису направили за време своје диктатуре.
  • Dule

    22.08.2019 17:13
    Najbolje bi bilo da se ukine junacka druzina POKS ili ti interesna grupacija za sve i svasta..To bi bilo najbolje za ovu zemlju..
  • Isprani mozak

    22.08.2019 17:09
    Najveći propust komunizma je bio u odabiru golog otoka. Definitivno je to ostrvo bilo malo za sav šljam koji je koračao ovim prostorima. Zato smo danas tu gde smo. Sve što se izgradilo, izgradilo se za tih 50 godina. Normalan čovek je imao sva prava da se školuje, radi i bude čovek. Danas, ako nisi podguzna bubuljica vlasti, nemaš nikakva prava. Nacionalizm je uništio sve pore društva. Mi danas državu nemamo. Imamo teritoriju, ali državu i uređeno društvo, jok. Neko je pomenuo da je komunizam uništio kulturu. Danas kultura izvire na sve strane, od hepija, pinka do novopečenih spisateljica. Političari tragajući za padežima završili u skupštinskim stolicama. I još nešto braćo srbi, ustaše i četnici su isto g..., obični pljačkaši i ratni profiteri, uključujući i popove koji su ih blagosiljali za sva zlodela kako bi imali veću taritoriju za pljačkanje. Jesmo u komunizmu bili samo drugovi, ali danas smo ili robovi ili stoka bezglava. Između nema nikoga. Za 10, 20 ili 30 godina, kad opet bude ustala kuka i motika i kad budu ovi današnji hoštapleri koji se kriju pod imenom srpstva odgovarali za sve što su pokrali i uništili i kad im se sve bude oduzelo, ko će biti kriv? Opet komunisti? A ako budem bio živ, aplaudiraću i vikaću bravo. Smrt fašizmu.
  • Inspektor Višekruna

    22.08.2019 16:42
    Heineken
    Obustaviti uvoz ovog piva dok petokraku ne zamene kokardom!
  • Pićuka

    22.08.2019 16:24
    Socijalizam je trajao do ranih 80-tih. Onda su se probudili svi potlačeni i napaćeni od Vardara do Triglava. Počelo je klanje, ubijanje, silovanje, razaranje. U međuvremenu ste krali, pljačkali otimali svaki od svoje omiljene države. Rasprodavali stanove,vikendice, zemlju, imanja oteta od Švaba i to sve što su stekli vaši roditelji u vreme Socijalizma. U Socijalizmu su vaši roditelji na 10 hektara dobro zarađivali. Zidali kuće I kupovali stanove u gradovima da bi vi besplatno studirali. Rukovodioci i direktori su morali da budu članovi partije ( za razliku od danas), ali su svi bili stručnjaci ( za razliku od danas). Onda se šljam probio u prve redove ( za razliku od danas) i sve razorio. Sada uživate na u blagodetima nacionalne slobode. Socijalizam je napravio fabrike, autoputeve, pruge. Vi danas niste sposobni da napravite nijednu fabriku, ni autoput i prugu. Sve vam rade Kinezi, Rusi i ostala bratija. Vi motate kablove i šijete presvlake a svako sposoban je preko. Ima i ovde sposobnih ali sposoban ovde uglavnom znači bezobziran . Nema plata, radi se na crno, neplaća porez, krade …. Nacionalizacija i Goli otok, možemo i o tome. Kome je, zašto i da li je trebalo oduzimati. Da li znate da je komšija komšiju slao na G. otok iz zavisti. Svaki politički sistem ima svoja pravila i sebe brani. Čovek je danas dobio 30 dana zatvora zato što je objavio umrlicu A.V.-a. To vam je normalno. Zdravstvo, obrazovanje, prava radnika, socijalna pravda, itd…….. Čemer, jad i glad.
  • Nikola

    22.08.2019 16:10
    Nece biti Dax
    Nisu neocetnici razbili Jugoslaviju, nego su oni hteli da je sacuvaju, a ogromna vecina Hrvata, Slovenaca, Bosnjaka, Makedonaca i Albanaca, preko 90 odsto je htelo svoje drzave i u tom procentu se izjasnilo na referendumu. Ali, nije to njima sada palo na pamet, nego su to hteli od prvog dana, stvara te drzave 1918.godine. Za vreme kraljevine je nisu mogli razbiti jer je ustav bio centralisticki. Mogli su samo da se bune. To su uspeli na kratko tokom rata uz pomoc Hitlera i konacnu priliku su iskoristili kada im je Tito to ustavom iz 1974. odobrio. Nisu bas Srbi i neocetnici za sve krivi. Da je ostao ustav Kraljevine Jugoslavije na snazi, bilo bi Jugoslavije i danas. Doduse, teznje za secesijom i stalne netrpeljivosti bi ostale.
  • Horrible

    22.08.2019 15:50
    sve ostalo 5
    Drugu Titu zameram 3 stvari:
    1. što nije napravio 2 Gola Otoka,
    2. što je dozvolio da se velika većina četnika izvuče preko Blajburga,
    3. što Vojvodina nije dobila status republike nego pokrajine.
  • milutin grozni

    22.08.2019 15:20
    opaaa...
    PUKS botovi aktivni ko uranijum...
    reko Njegofo Veličanstveno Prinz Aleksandar da će dobila svako po GPB 1
    a njeno Guzičanstvo princeza Grkinja mala daje još po 1 funtu ako uspeju vratiti monarhija
    prošli put je tata pobegao...ovaj je debeo za bežanje...
    ja sam za vama...
  • Cubi

    22.08.2019 15:08
    Sad ovi jednu pljuju ove druge a ustvari svi bi vlast i sad to je najveci problem neki simbol jedne ideologije, nevidjene gluposti.. Los sistem, slabe institucije, korupcija do daske, siromastvo, odlazak mladih.. to su problemi a ovo je sve s. kroz gusto granje...
  • Milance

    22.08.2019 15:07
    Realno jeste da su smorile ove teme cetnici-partizani, realno jeste da je bilo zlocina sa svih strana, ali itekako je realno da je komunizam razorio srpsku naciju, kuluturu, tradiciju... a narod bez toga ne postoji...
  • Nemanja

    22.08.2019 15:04
    Komunisti se kroz decenije brane napadima, da ne kazem nesto grublje, tako je i sad... mozgovi isprani...
  • Саша

    22.08.2019 14:52
    СР Србија и данас у Војводини
    Државни грб СР Србије са звездом петокраком је у печату ЈП Војводинашуме.
    Државни грб СР Србије је важио до 15. маја 2009. Од 2010. до 2016. државни грб СР Србије је у печатима ЈП Војводинашуме.
    Fraus omnia corrumpit.

  • Dax

    22.08.2019 14:49
    Neocetnici
    dovode sve do apsurda. Za stanje u kojem se sada nalazimo krive komuniste koristeci iskrivljenu logiku, da je SFRJ kriva zbog toga sto su neocetnici i neonacionalisti sa svih strana ojacali 90-tih, razvalili Jugu i poklali se medjusobno. Pa nece biti tako, za ovo sto zivimo sada su krivi nacionalizmi koji su i utemeljeni u srz cetnistva i ustastva i svih ostalih zala koja nas zadesise.
  • Sremac

    22.08.2019 14:23
    Bi nazad svoj venac
    Oteto je prokleto zapamtite vi koji ste pobegli 45 i vaši sinovi će tako bežati džaba vam sve što je oteto tudje vraticete ....jer stari je govorio tudje nećemo svoje ne damo !!!!
    A danas je parola ovih dajmo sve svoje i još nam otimajte ....
    Sve ih u jedan avion popakovati i u hag da tamo politiku šire to je najbolje rešenje nema druge....
  • purgerNS

    22.08.2019 14:22
    rade
    Rade
    Srbija je najjaca bila u vreme monarhije, komunizam je imao za cilj da oslabi Srbiju, a ostale zemlje Sfrj ojaca, sto im je u velikoj meri i uspelo. Pametnom dovoljno

    neko ti je rekao da ovo napises i ti pises ne razmisljajuci o gluposti koju si podelio..
    jer ti je little fat king from dedinje rekao da ces dobiti 1000 dinara ...
    pa kako ste tako providni ...
  • Ђорђе Ивковић

    22.08.2019 14:15
    Катарза уместо вриштања
    Потомци комуниста треба да престану да вриште, и суоче се са злочинима учињеним под окриљем те наказне идеологије.

    Због чега се упорно покушава конфликт свести на само српско страдање, које се, ево сто година и не рачуна у страдања?

    Под комунистима тешким страдањима и прогонима су били изложени и Немци, Мађари, Италијани; идеолошки противници из сопствених редова и сељаци. И свештенство СПЦ. Ко у осталом није, сем београдских дама из Сава-мале које су урачунате у жртве експлоатације а и биле су потребите ослободиоцима иза Руса?

    Нећемо се објашњавати да ли је могуће постојање антифашистичких концентрационих логора. Такво доказивање ми је испод части.

    Нећемо се доказивати да су у првој влади неовисне Хрватске седели као браћа рођена комунисти и усташе. То је просто чињеница. Нема расправе око тога.

    Културна цензура; историјска цензура; забрана мишљења. У ФНРЈ/СФРЈ си виђен за затвор или за лудницу (у горем случају) ако ти приликом претреса пронађу у наткасни поред кревета политички некоректни интимни дневник.

    Цазинска буна сељака је избила 1950. а основни захтев устаника, у главном муслимана, је био враћање краља. Осим стрељања суд је устаничке породице казнио расељавањем - казном која не постоји у закону.

    Нема ничега у одбрани петокраке, сем одбране отетог поседа. Дакле, нема ту идеолошког убеђења већ матријализма у најодвратнијем, пљачкашком, облику.
  • Trt

    22.08.2019 14:07
    Evo još jednog naleta histerije klošara iz POKS-a.
  • Loki

    22.08.2019 13:53
    Moramo se sto pre ocistiti komunistickih otrova, kojim su generacije decenijama trovane
  • mile

    22.08.2019 13:51
    Joj a predlog podneli naj veci poltroni i uvlakaci do juce titovi pioniri a sada POKS!!!!!Samo jedno za njih mogu da kazem da su poltronska g...a i napredni uvlakaci...
  • Петровград

    22.08.2019 13:48
    Комунисти на апаратима .
  • Rade

    22.08.2019 13:47
    Srbija je najjaca bila u vreme monarhije, komunizam je imao za cilj da oslabi Srbiju, a ostale zemlje Sfrj ojaca, sto im je u velikoj meri i uspelo. Pametnom dovoljno
  • Dragan

    22.08.2019 13:44
    zabraniti i SUBNORE i ostale vampire crvene
  • Ljuba

    22.08.2019 13:40
    Izmestiti i onog iz Kuce cveca i poslati ga u Zagreb
  • Lara

    22.08.2019 13:36
    Hajde, komunosti, sta je komunizam dobro doneo Srbiji?Manite me komentara lepo se zivelo u velikoj zemlji, interesuje me konkretno...
  • Zika

    22.08.2019 13:33
    Srbima jos dugo nece biti jasno da je drug stari radio protiv interesa Srbije
  • Maxa

    22.08.2019 13:31
    " Srbiji i Hrvatskoj imate brutalno uništavanje jugoslovenske ideje, jer je Jugoslavija, na idejnom planu, veća i od Srbije i od Hrvatske."

    E ovo ja zovem pogoditi metu u centar !

    Nacionalizam te uci nista drugo no da mrzis ljude koje nikad nisi upoznao i da pljujes strane zemlje koje nikada nisi posetio i da se ponosis istorijom u kojoj nisi imao ama bas nikakvog udela ni doprinosa.
  • Masa

    22.08.2019 13:29
    Eto vam i Tito i petokraka pa ih drzite kuci i dicite se njima, dok ljudi po Srbiji "uzivaju" u plodovima komunizma
  • pawlle

    22.08.2019 13:29
    ma,vas treba ukinuti ,makju vam hohstaplersku
  • Lara

    22.08.2019 13:26
    Zabraniti, nego sta
  • Salamander

    22.08.2019 13:16
    geometrija
    Zabranite, tačke i duži. One su sastavni delovi petokrake.
    Hajneken pivo zabranite: ima peokraku.
    Američku zastavu.
    Crvenu Zvezdu.
    Partizan....
    Dunsterski mozgovi bez vijuga su jedini dozvoljeni i vretenasti nervni ganglijski sistem bez kičme.
    On je sasvim dovoljan za glasanje.


  • Ja

    22.08.2019 13:08
    memorija
    A šta da radimo sa Hajniken pivom? Samo nam tu zvezdu ne dirajte!
  • /

    22.08.2019 13:07
    /
    kao i ono petrovgrad za beckerek
  • Aca

    22.08.2019 13:02
    Baljezgarije dokonih
    Veliko bravo za Radosavljevica
  • Gvardiola

    22.08.2019 13:02
    Zato FK Vojvodina ima plavu zvezdu ahaha
  • Ztrsh

    22.08.2019 12:51
    Ne vredi.Jos ce duuugo komunjare vladati ovim krajevima
  • Branimir

    22.08.2019 12:51
    PROMAŠAJ
    Besmisleno bi bilo razmatrati tako nezrele predloge !
  • Lol

    22.08.2019 12:41
    Donesite zakon da se zabrani onaj samozvani princ i njegova porodica parazita.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna