Autor: Radio slobodna Evropa

Info
06.11.2019.
16:38 > 17:01
Od osam kineskih tehnoloških kompanija specijalizovanih za video nadzor koje su SAD početkom oktobra stavile na crnu listu zbog ugrožavanja ljudskih prava Ujgura, etničke muslimanske manjine koja naseljava severozapad Kine, tri su na neki način prisutne u Srbiji, piše Radio slobodna Evropa (RSE).
  • XyX

    07.11.2019 11:21
    @Zoran 06.11.2019 • 20:20
    @Nebojša B
    "Koliko Srba zivi u Kini a koliko u Americi ?"

    Ne samo Srba nego i Rusa .
    Zanimljivo je da pripadnici ove dve nacije najvise beze bas u onu drzavu koju najvise mrze .
  • ЛенкаНС

    07.11.2019 08:28
    @Haki
    А што не кажеш коме се прослеђују подаци прикупљени на друштвеним мрежама, са мобилних телефона америчких и корејских компанија?
    Нико ни не крије да их прослеђују службама америчке владе.
    Исто раде и претрљаживачи типа компаније Google.
    И то теби не смета, јер је то за тебе нормално, пошто си слуга и чистач ципела глобалиста са Запада.
    Ево ја сам за то да исте добијају само Руси и Кинези, а ове на Западу да оставимо једно пар деценија без истих.

    Не уводи Америка санкције Кинезима, јер ови нису поштовали нека међународна правила, већ зато што су их технолошки почели да престижу.
  • LiMan

    07.11.2019 08:12
    @Nemanja
    Kvalitet života su nam stvorili poltroni Zapada iz naših redova.
    Sluganjstvo uvek dovodi do siromaštva.
    Pretvorili su nas u jeftinu radnu snagu svojim reformama i "demokratizacijom društva", a razlika između demokratije i demokratizacije je kao između kanala i kanalizacije.

    Prvo su nam jugoslovenstvom nametnuli negativnu selekciju, pa komunizmom, a takođe paralelno i raznim ključevima, gde se ne biraju najbolji, već po nekom ključu.
    Čak i ovaj izbor poslanika (gde treba 30% da bude žena) je katastrofa.
    Naime, nemam za mene veze da li su 100% žene na listi ako su to zaslužile, ali ako treba muškarci ceo posao da odrade, a žene vide samo u tragovima, a onda se na listi pojavi 30% žena (ćerki, sestara, ljubavnica, supruga, tetki, svastika i sl.), e onda je to katastrofa.
    Nažalost to je kod nas slučaj.
    Treba da se biraju najbolji, bili oni žene ili muškarci, a ne po nekakvim nakaradnim i nametntim "ključevima".
    Isti je slučaj sa nacionalnim manjinama, gde se oni kroz plansku diskriminaciju većinskog naroda zapošljavaju, upisuju na fakultete, finansiraju iz budžeta i sl. Kvalitet je tu uvek u drugom planu.
  • Бачван

    07.11.2019 08:03
    Искрено
    Шта нас брига коме Америка уводи сљанкције?
    Са Кинезима се свађају и мире по пар пута годишње.
    Нисмо ми америчка држава, па да нас то погађа или занима.
    Овде се налазе компаније и са кинеске црне листе и руске црне листе, па нико то не помиње.
  • Pal Mal

    07.11.2019 07:39
    Vise srba zivi u inostranstvu nego ovde. Mislite malo o tome.
  • /

    07.11.2019 07:18
    /
    @Nebojša B
    koliko srba je prezivelo staljinove dozivljaje?
  • Kubi

    07.11.2019 06:45
    Da ne pravi i Huawei kamere?
  • mhm

    07.11.2019 01:24
    @Nebojša B
    Tako je, zapad propada i to slusam od najmanjih nogu a nikako da se desi. Oduvek smo bili najbolji ruski ucenici sa ubedljivo najvise gluposti i najvecim istorijskim greskama, na nivou infantilnosti, na nesrecu po nas a ne njih.
  • Nemanja

    07.11.2019 00:27
    @Nebojša B
    Zamenjujes teze sto je odlika nas Srba. Razlikuj 2 stvari POLITICARE i NAROD. Ti pricas o politicarima i njihovim odlukama, a narod kako zivi? Kvalitet zivota obicnog naroda? Te price o vojnoj moci Kineske ili USA drzave su price za budale i dokone ljude. Normalni ljudi gledaju svoj obican zivot kakav im je i gde im moze biti bolji.
  • Metadonije

    07.11.2019 00:06
    @Nebojsa B
    Očigledno je zračenje usled bombardovanja i na vas ostavilo posledice.
  • Иги

    06.11.2019 23:51
    База
    Америчка база Бондстил се налази на територији Србије. Главна улога је прикупљање информација. Желим да будем још просвећен о демократским вредностима Запада.
  • hm

    06.11.2019 23:27
    Ovo nije Vučićeva Srbija, ovo je teritorija Vladimira i Xija. Ostalo je iluzija.
  • Nemanja

    06.11.2019 23:21
    @Nebojša B
    Nebojša, skoro pa imenjače, vidi ovako:
    Svaki komad moderne tehnologije koja se koristi u svakodnevnici ti je izmišljen i razvijen u Americi ili Engleskoj. Nus proizvod toga što kolonizuješ ceo svet da radi za tebe je i taj što ti ostane vremena i resursa da nešto i izmisliš. A kinezi nisu izmislili i razvili ništa već dobrih 1000 godina. Sav tehnološki "bum" kod istih je posledica krađe tuđih ideja i patenata. To što se pojavljuju kao "best buy" ti je posledica toga što su im radni uslovi slični kao i kod nas - na traku, u pelene, za 300 deviza mesečno. Pazi da ti Amer, Englez, Nemac neće raditi u takvim uslovima. Prema tome, ako si anti protivan zapadnim vrednostima, izvoli u brvnaru, bez interneta, telefona, televizora, frižidera, klime, usisivača, šporeta, struje u krajnjoj liniji, bez automobila, bez vozova i da ne nabrajam dalje.
    A, kao neko ko je dobrano radio (i) video nadzore proteklih godina, opet ponavljam da navedeni brendovi kod nas nisu "prisutni" nego dominantni. Sa tehničke strane, ne mogu da kažem da su loši, ali su nepredvidivi i nepouzdani kao i većina kineske robe. Da još dodam da sam nadzore radio i sa amerskim proizvodima (Arecont), ni jednu jedinu intervenciju nisam imao na stotinak plus kamera.
  • Nebojša B

    06.11.2019 22:48
    Odgovor Zoranu
    A koliko Srba su pobiki amerikanci i Englezi i NATO, a koliko svakodnevno oboljeva od kancera i leukemije, koliko ih je ostalo sterilno i tesko ostvaruje potomstvo bas zbog amerikanaca, engleza i nemaca.
    Pitanje koliko Srba zivi u USA a koliko u NR Kini je deplasirano i bez ikakvog smisla i relevantnosti. Po toj filozofiji bi mogao onda da postavis pitanje koliko Jevreja je zivelo u nacistickoj Nemackoj a koliko u Palestini. To sto subziveli u nacistickoj Nemackoj ne znaci da su se naseljavali za vreme nacizma,a po svim merilima u USA nema demokratije i slobode medija, imaju najvise ametnih kazni apram broja stanovnika, imaju zvanicno 50 miliona stanovnika koji se hrane na drzavne bonove.
    Nisi bio u NR Kini a ja sam bio. Oni 2009 jos sve do jednog su imali touch screen telefone i nemas pojma ko je ekonomska sila broj 1 kao sto ne znas ni ko je vojna sila broj 1. I ne vidis kako se sve okrenulo i da su USA i zapad u slobodnom padu bez padobrana i mogucnosti da ga dobiju. Svako ko nije dopustio pljacku je ubijen, opljackan, okupiran, bombardovan a Kina to ne radi. Salvador Aljende, Torihos, Causesku, Milosevic, Gadafi, Sadam Husein,.... dugacak je spisak. Kada bi iz muzeja zapada pokupili sve opljackano imali bi prazne muzeje. SHVATAŠ ili si okrenut nojevanju.
  • Branko

    06.11.2019 22:08
    Kakva je to ''americka crna lista" i kako se ona uspostavlja? Ako im je neko konkurencija ili bolji od njih u necemu, odmah ga na crnu listu ili pod sankcije, njihove privatne bez ikakve odluke organa UN, i jao ga onome ko se ne povinuje ili ne saradjuje. Od svega me najvise iritira kada oni pocnu da poju i kade o ljudskim pravima kao da celi svet ne zna za Snoudena, Asanza, Celzi Mening itd... Pa mnogo je, a i vrlo degutantno.
  • RVosha

    06.11.2019 21:30
    Smrdija
    sta kazu rusokinezofili ?
  • Zoran

    06.11.2019 20:20
    @Nebojša B

    Koliko Srba zivi u Kini a koliko u Americi ?
  • Servijanci

    06.11.2019 19:35
    Rusko-Kineske sluge.
  • Bot

    06.11.2019 17:37
    pa šta onda? ako je fabrika ok za nas šta briga ameriku za našu unutrašnju politiku i odluke zbog kojhi su samo ljubomorni na naš uspeh, moš' misliti zalažu se kao za neka ljudska prava a nigde nema većih sloboda nego kod nas, evo uzmite samo situaciju u medijima, skroz je ok
  • Trle

    06.11.2019 17:35
    Srbija i Rusija su jedine zemlje u Evropi koje nisu potpisnice povelje o ljudski pravima. Udba i nkvd.
  • Haki

    06.11.2019 17:13
    Polako ali sigurno gubimo sve svoje slobode i sva svoja prava. Doći će dan kada ćemo se probuditi u Kineski posredovanoj distopiji, čemu smo bliže nego što deluje.

    U ovo vreme, kada od članstva u partiji zavisi socijalni i materijalni status, kada poslodavci izdaju naređenja o tome ko mora i gde mora da se pojavi pod pretnjom otkaza (otvaranje spomenika, skupovi SNS...). Imati takvu tehnologiju u službi partije koja može u ogromnoj gužvi svakog ponaosob da identifikuje znači i jednostavan sistem kažnjavanja svih onih koji ne odgovaraju režimu na jedan, ili drugi način...

    Šta mislite kome se prosleđuju podaci prikupljeni tim kamerama i ko razvija softer. Sve te firme su u delimičnom ili većinskom vlasništvu države Kine.
  • Nebojša B

    06.11.2019 16:58
    I treba
    I trebaju da budu prisutne jer su napredniji, bolji i povoljniji od amerikanaca i bolo koga drugog. Oni su stavljeni na crnu lisru kako bi americke kompanije prezivele a dok su pljackali sirom sveta bilo im je dobro i tada su prosipali pricu o slobodibtrzista. Kada je triste i ekonomija istoka sa svojim proizvodima nadjacalo zapad, onda vise ne daju slobodu trzista. To se zove licemerstvo bahatih pljackasa sa zapada vija valuta dolar je bezvredna i manje vredna od toalet papira. Tom papiru neku vrednost daje vojna sila i postavljen sistem kontrole novca jer oni kontrolisu SWIFT iakonje to medjunarodna organizavija, oni kontrolisu stampanje u privatnim stamparijama dolara, svajcarskog franka i evra plus platne kartice Visa i Master.
    Tome je dosao kraj.
  • Ostoja

    06.11.2019 16:55
    Dosta bre više sa SAD-crnim listama i njihovim žandarmlukom ! Neka prave reda u svom dvorištu !
  • Pa šta onda?

    06.11.2019 16:55
    Izvinjavam se, ali,
    jesmo li mi to 53-ća država SAD, pa da treba da se obaziremo na bilo kakve njihove želje?
  • Nemanja

    06.11.2019 16:55
    "na neki nacin"
    Dahua i HikVision nisu "na neki nacin" prisutne na nasem trzistu nego su dominantni brendovi. Odgovorno tvrdim da je barem polovina sistema za nadzor koji se koriste u Srbiji od ovih proizvodjaca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna