Autor: Politika

Info
04.03.2020.
08:51 > 09:17
Predsednik Saveza bačkih Bunjevaca na poslednjoj sednici Skupštine grada Subotice postavio je pitanje zašto nema bunjevačkog jezika u obdaništima.
  • NS IM MY MIND

    05.03.2020 12:15
    skep@, Bunjevci govore ikavicom koja se govori u Dalmaciji i dijelovima Hercegovine. S tih podrucju su krenuli u seobu na sjever Backe, otprilike u vrijeme kada i Srbi pod Carnojevicem. To je jedno od narjecja hrvatskog jezika, dakle ne standardnog vec regionalnog. I niti jedan drugi narod ga ne govori, ni Srbi ni Bosnjaci. Lp za NS :)
  • Hej salasi...

    05.03.2020 12:09
    Inteligentni Tomislav diploma Nikolic je prije nekoliko godina djeci u Subotici dao citanke na bunjevackom jeziku pisane cirilicom. Uz to je rekao da Bunjevci nisu ni Hrvati ni Srbi. Jos nikad hrvatski predsjednik ili premijer nije rekao da Srbi koji zive u HR zapravo nisu ni Hrvati ni Srbi, vec su Raci. To ce se prije ili kasnije dogoditi, jer vidimo da se tako ponasaju najvisi predstavnici drzave Srbije. Onda se nemojte cuditi, ni malo. Zamislite Nikolica i Vucica, kako govore, lipo ti je domace mliko sa salasa Jurica Mate, ili kupi dva bila kruva pa cemo isfrigat domace divenice, ili divojka je taman za udaju, ajmo dalje, skola pocinje u dva i kvarat, ili doci ce vrime i donit ce brime, itd... eto nasih ikavaca AV i Tome diplome. Propivali bi oni vrlo brzo. Cila Vojvodina je posrbljena, pa cak i sjever Backe gdje Srba nikad nije bilo vise od nekoliko promila do 1918' godine. Jedan Zvonko Bogdan ne smije kazat da je Hrvat vec se krije mimikrijom Bunjevac jer u Srbiji ne bi mogao normalno raditi i stvarati. Petrovaradin nema ulicu svog DALEKO najslavnijeg stanovnika i velikog vojskovodje Josipa Jelacica, iako je danasnja Beogradska i u Monarhije i u Kraljevini nosila njegovo ime. Od 90% Hrvata u Petrovaradinu 1918' godine, danas ih je ostalo manje od 10%. To je demokratska Srbija ? Dobro, barem im nitko ne moze uzeti kulturnu i sakralnu gradju koja se nalazi u Varadinu. Lp za NS :)
  • Nina

    05.03.2020 09:38
    Pretpostavljam da u Tavankutu među vaspitačima/vaspitačicama ima pripadnika bunjevačkog naroda, i da u se u svakodnevnoj komunikaciji prirodno služe svojim jezikom. Ako deca kod kuće ne pričaju bunjevački sa roditeljima, babama, dedama, rodbinom neće im ni vrtić ni škola pomoći da jezik sačuvaju od zaborava.
  • Ko

    05.03.2020 09:04
    Objasnite malo detaljnije kakav je to bunjevački jezik, i odakle potiče....i koje su razlike izmedju, hrvatskog- bunjevačkog,
    Srpskog-bunjevačkog...
    Pa da i mi koji ne znamo nešto naučimo...
  • Realista

    05.03.2020 08:51
    Realnost
    Zaista se preteruje.
    Govor u Novom Sadu (kao i u bilo kojem gradu i sredini u Srbiji) se razlikuje od govora u drugim gradovima i sredinama, po intonaciji, naglašavanju, gradjenju reči i rečenica, korišćenju padeža, zamenica, predloga,.... Bez obzira na to svi se razumemo jer govorimo isti jezik.
    Ako bi se neko narečje ili neki varijitet jezika priznavao kao poseban jezik onda bi samo u Novom Sadu postojala gomila jezika kao: limanski, podbarski, detelinarski, futoški, kaćki,...
    Drugo jezik se vremenom menja, razvija u skladu sa promenama u društvu. To ne bi trebalo da se radi politički, ni nasilno kao što su politički izmišljeni srpskohrvatski jezik, bošnjački, crnogorski i neki drugi jezici.
    Znam da će me neki negativno oceniti, ali kao i vi i ja imam pravo na svoje mišljenje.
  • Неба

    05.03.2020 07:57
    ...
    Буњевци су сјајни. Не разликује се језик од српског ништа. Треба да имају свој фазон. Свакако ћемо их све разумети..
  • Oliver

    05.03.2020 07:33
    Bunjevački? Dalmatinski.
  • BACVANKA

    04.03.2020 22:23
    BUNJEVCI
    Bunjevci su stvarno dobri ljudi, vredni, posteni, dobronamerni. 1918. godine su se listom izjasnili za pripajanje Backe Srbiji. Bili su uvek odani ovoj drzavi, u II svetskom ratu su se odlicno drzali. Moj deda je bio solunski dobrovoljac, Srbin iz Sombora. 1941. godine, kada je pocela madjarska okupacija Backe, pohapseni su svi somborski Solunci i odvedeni u zatvor u Zupaniji, kao taoci. Bunjevci, koji su znali madjarski jezik, izvukli su mog dedu iz zatvora. Ja sam za to da im se prizna njihov jezik, samo je pitanje koliko je roditelja i koliko dece spremno da govori bunjevacki u mesovitoj sredini. To je kao kada bih ja zivela u Rijeci i govorila somborskim, salasarskim govorom. Za kraj jedna anegdota, a da nikoga ne uvredim. Na bunjevackom jeziku se pecat kaze picat. Dodje Bunjevka u neku instituciju i pita na salteru, da li tu udaraju picate, a sluzbenik odgovori: GOSPODJO, UDARAMO I ONE KOJE SU PICATE, A I ONE KOJE TO NISU. Svi su ljudi dobri, ako ih gledate kroz dobre naocare. Sretne Madjar Srbina i kaze: joreget {dobro jutro}, a Srbin odgovara: upala krava u jendek. Madjar: micinjaz {sta je}? Srbin: mice se, ali ne ustaje. Madjar kaze: jovan {dobro}, a Srbin: otisao je Jovan u selo po ljude. I tako su se lepo sporazumeli, iako se nisu razumeli. Mi u VOjVODINI TAKO ZIVIMO STOTINAMA GODINA, JEDNI PORED DRUGIH I SVAKO GOVORI SVOJIM JEZIKOM, A SVI SE RAZUMEMO.
  • StBa

    04.03.2020 19:44
    Pa ebešdržavu
    Namerno sam spojio naslov. Zna se šta je službeni jezik i jezik manjine. Službeni se mora znati a kući ili u nekim udruženjima pričaj kako hoćeš sa svojim sunarodnicima. Mi imamo paradoks da na Fakultet u NS-u dođe domicilni Mađar iz Kanjiže i ne zna da bekne srpski jezik. Pa gospodine, ako hoćeš diplomu sa srpskog univerziteta, onda moraš znati srpski jezik. Tako i sa ostalima. Probajte u inostranstvu pa ćete videti.
  • djoka

    04.03.2020 17:21
    Bunjevci su jedini narod na svetu koji umire od visanja. :))
    Salu na stranu, pola Subotice Bunjevci, pa mislim da je i red da se u Subotici uvede kao zvanicni jezik. Ovi sto su za koriscenje samo jezika zemlje prebivalista, sta kazu, kad ce rodjo iz Njemacke da nauci taj Njemacki? Da ne pricam o Srbima iz Cikaga. Ne znaju da beknu.
  • cccp

    04.03.2020 15:39
    Treba i na Wikipedia-ju da se stavi kao jedna od opcija za jezik. Ima svahili, ali nema tekstova na bunjevačkom. Što bi rekli u Top listi nadrealista kada su prevodili sa hercegovačkog na gorski: "Imate li čaja?"
  • Zahe Bant

    04.03.2020 15:09
    Poliglota
    Bez po muke i nauke, postadoh poliglota:
    srpski, hrvatski, bosanski, bunjevački...
  • Ma

    04.03.2020 15:04
    Daj
    “Hrvatski jezik je sluzbeni jezik u celom gradu”....o kojoj drzavi pricamo?
  • milicica

    04.03.2020 14:17
    bojim se
    Kako je krenulo ovo ludilo da cemo uskoro traziti i da se kanalizacija razlikuje po narodnosti. Jadno, bedno i pateticno ali tako se stvari krecu.
  • Ištvan

    04.03.2020 13:36
    Ištvan
    Svako ima prava da govori svoim maternjim jezikom. I treba ne samo po školama nego u svim institucijama uvesti to pravo. Serbus.
  • D***O

    04.03.2020 13:24
    nema smisla
    Sta se rugate sram vas bilo dosljaci jedni
  • D***O

    04.03.2020 13:23
    nema smisla
    Sta se rugate sram vas bilo dosljaci jedni
  • DjakoN

    04.03.2020 13:17
    tuga...
    Ako im ne odgovara nas jezik,kultura i sve ostalo nek sedaju na voz,autobus,avion,konja i nek odjasu odavde!!
  • skep

    04.03.2020 10:44
    Molim da nas neki neostrašćeni poznavalac uputi, koliko je bunjevački različit od hrvatskog?
  • KirkaYU

    04.03.2020 10:22
    ---
    Vaspitačica: Dite, sidi pa idi.
    Za one koji ne govore bunjevački: Dete, sedi pa jedi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna