Autor: FoNet

Info
07.02.2021.
22:06 > 22:09
Pandemija ugrožava odrastanje dece, ali ona imaju tu prednost da svet i događaje oko sebe doživljavaju preko roditelja, tako da su na neki način zaštićena, izjavio je psiholog Aleksandar Baucal, ali je upozorio da će društvo iz pandemije izaći sa mnogo većim socijalnim razlikama.
  • NNunited

    08.02.2021 11:12
    ...
    Obrazovanje je stvar od nacionalnog interesa. Nazalost ovde to ne postoji i problem se prebacuje uvek na nekog drugog. A vlast vec decenijama pravi razdor izmedju nastavnika i roditelja zarad jeftine politike.
  • Da

    08.02.2021 09:26
    @AnBa
    Upravo to, ne sme se desiti da to o čemu govorite bude slučaj. Tako bi trebalo da se osećaju sva deca. Nastavnik mora da bude sposoban da ostvari tu konekciju u svim uslovima.
  • Ostojic CH

    08.02.2021 09:26
    Bezite mladi iz Srbije odmah!
    Cekajte roditelji da deca umesto Vas izadju na ulicama sa transparentima "zelim zivot zelim obrazovanje" cekajte roditelji da se Vasa rodjena deca sa svojih sedam ili deset godina zivota u osnovnoj i srednoj skoli bore umesto Vas a Vi kao roditelji gledajte prvorodjenog na tv u i medijima i gledajte prazan frizider i objasnjavajte deci u skoli zasto je frizider prazan 10 godina unazad i cekajte penziju od svoje rodjene dece koja ce pobeci glavom bez obzira zauvek van drzave cim im se ukaze prilika.

    I cekajte da Vam posalju para od svoje prve plate iz inostranstva i kupe lekove i hranu od svoje prve plate iz inostranstva kad je prime.

    I cekajte da im dodje vojna policija na jesen kad uvedu obavezni vojni rok za sve svrsene srednjoskolce i studente.Nemojte slucajno do tada da ste izasli na ulicama sa nekim transparentnom i da mirno protestujete za zivot i buducnost svoje rodjene dece.Nemojte slucajno da ste se toga setili i izgubili sat vremena u protestnoj setnji u svakom gradu gde zivite ne samo u Novom Sadu.

    Nastavite da gledate prvorodjenog na tv svratite do obliznje kladionice nemojte slucajno da pitate komsiju ili kolegu ili rodjaka ili bilo kog prijatelja da krenete nesto da menjate kao NAROD u svojoj drzavi.Cekajte da Vam televizor skoluje decu i da penziju.
  • Marko

    08.02.2021 09:16
    Inače nam je pre pandemije obrazovni sistem bio za primer? Ahaha. Stvarno mislim da neće biti neke velike razlike i onako su deca morala sama da se muče i snalaze. Nastavnici su tu da duvaju ego i primaju plate, zabole ih za decu, čast izuzecima koji su praktično neprimetni.
  • Pop Milo Jovovic

    08.02.2021 08:49
    Ne bi trebalo da se svako meša u obrazovni sistem. Prosvetni radnici se tu najmanje pitaju, a najviše su izloženi problemima. Ministarstvo okreće javnost protiv prosvetara i time skuplja političke poene, a nikome nije stalo da škola bude svima dostupna i jedinstvena, a ni besplatna.Deca bi trebala da se nauče i odgovornosti za svoje postupke i da se znanje zaista vrednuje, a ne samo da se bore za nezaslužene ocene i da ih roditelji prezaštićuju.
  • Nemacka

    08.02.2021 08:43
    Moram da kazem, na osnovu sopstvenog iskustva i dozivljaja, nasa deca nauce mnooogo vise u osnovnoj skoli i gimnaziji, nego u Nemackoj. Ono gde je jako Srbija slaba su fakulteti. Sve sto istreniramo decu do fakulteta, na kraju padne u vodu, jer dobijaju neupotrebljivo i zastarelo obrazovanje. Profesori na fakultetima kao da nemaju veze sa realnoscu i savremenim okolnostima, pricaju ono sto su njima njihovi profesori predavali. Cast izuzecima, ali oni su zaista malobrojni. Fakulteti su jako slabo povezani sa ono malo privrede koja nam je ostala i posle diplome, nasi studenti ne znaju nista da rade.
  • Dzoni

    08.02.2021 08:33
    Na pocetku sam imao utisak da je dobro organizovano - kad je krenulo sa policisjkim casom i slicno, brzo su se organizovali, iskreno, da je trajalo privremeno mesec - dva, sasvim dovoljno i dobro. Ovo sa deljenjem dece u 2 grupe, svaki drugi dan u skolu, google ucionica, je potpuni fijasko.
    Skraceni casovi (po meni nepotrebno ako su razredi smanjeni), slanje zadataka tipa procitaj, prepisi i odgovori na pitanja (za to mi ne treba skola, mogu i sam to deci da govorim), je sve ovo pretvorilo u smehotres. Iskreno, dete mi 5. razred, domacih zadataka imaju brdo, u skoli se ne obradjuje gradivo pa ja moram sa sinom sve da prolazim plus gomila domacih zadataka posle.
    Jako jako slabo, deca nista zivo nece zapamtiti, i u mom slucaju kad dodje 6. razred bice jako tesko. Na srecu za sad se drzim po pitanju gradiva, sve prolazim sa detetom i pokusavam barem bitne stvari (koje smatram da su bitne za npr. 6.) utvrdim.
    I za kraj.. ne zelim sve da svalim na ovdasnju vlast, obrazovanje nam se raspada 30 godina konstantno ko god da je bio na vlasti. Razvoj obrazovanja treba da bude nezavisno od politike, da se razvija bez obzira ko je na vlasti, da ga vode strucnjaci. I da ne izmisljaju toplu vodu, uzmi neku zemlju gde to funkcionise, i prepisi. Izmisljanjem polu resenja, nekih reformi samo da se prica da se reformisemo, ili eksperimenata (ko se seca Stipe Suvara), samo se sve dublje zakopavamo.
  • АнБа

    08.02.2021 08:20
    Други тас
    Изгледа да није исто у свим школама.
    Мом основцу недостају дружења, али из редовних разговора с њим ми се нимало не чини да је на губитку због комбиноване наставе. Вероватно је и до наставника и самих ученика. Много више је научио из мултимедијалних и интерактивних садржаја које му наставници шаљу, осећа се добро јер може да управља временом (то нису његове речи, његове би биле да нема смарања, и да не мора да устаје у пола седам). Преузима одговорност за свој рад и знање, одраста. Чини ми се да је разред стално у контакту (чујем кад стижу поруке), негује се солидарност, подршка.
    Али много тога зависи од наставника. А тако је било и када је ишао у школу пре короне.
  • Јое

    08.02.2021 08:09
    Генерација без будућности
    Цела генерација је потпуно уништена. Да ли ови идиоти уопте размишљају шта ће бити са овом земљом ако наставе да се овако неодговорно понашају? Под изговором короне приступили су потпуном уништењу школства, исто као што су ДОСовци после 5. октобра потпуно уништили банкарски систем и индустрију.
  • Ovde

    08.02.2021 07:54
    Sada i ubuduće
    Ono što HITNO mora da se promeni jeste sistem obrazovanja u našoj državi. Prvo mora da se napravi dobar, efikasan i koristan program. Drugo: profesorski kadar mora da se preispita. Mnogi učitelji i nastavnici ne znaju da rade sa decom, ne umeju da prenesu znanje i ne znaju da ostvare interakciju sa decom i roditeljima. To je jako važno i radi se o većini. Potrebno je ukinuti populizam, ne sme da bude više najboljih nastavnika u školi! Svi moraju da shvate da su odabrali poziv, a ne posao. Ne može se dešavati da triučitelja znaju da rade sve pod tačkom dva, a ostali nisu kadri. Treće: udžbenici moraju da budu preispitani i jedinstveni. Ovde se sada ne zna ni ko pije ni ko plaća. Četvrto: ministri i svi oni koji se bave obrazovanjem moraju da budu iz strukture obrazovanja i da se rezultati stalno snimaju i unapređuju. Ovako više ne može. Takođe, potrebno je da se edukuju i roditelji i da shvate da deca moraju da nauče da uče, a ne da to oni rade umesto njih. Hako mnogo treba uraditi, ali odmah!
  • Musaši

    08.02.2021 07:38
    Urušavanje obrazovnog sistema je počelo pre 9 godina.
    Deca koja su tada imala 9 i više godina su sad punoletna i mogu da glasaju...
    Još kad dobiju 30 evra...
  • Garcic Francuska

    08.02.2021 07:35
    Samo ćutite i trpite
    Ali zato obavezni vojni rok u najavi od oktobra za sve srednjoškolce nakon završetka srednje škole.
  • Milan NS

    08.02.2021 07:27
    Nama roditeljima
    je to jasno od ranije. Kako su počele "strane investicije" jedino se ide na ostanak naše dece ovde kako bi služila kao jeftina radna snaga.
    Implicira da im obrazovanje za rad u Nike ili Volkswagen fabrici ne treba, pa se u tom smeru i ide što se tiče školstva.
    A uz apaiju i nezainteresovanost dolaze i druge boljke: kriminal. droge, orgnaizovane kriminalne grupe...
  • Aleksandar974

    08.02.2021 07:19
    Ovoj vlasti ne trebaju obrazovani ljudi,vec poslusne gluperde koje ce pokupovati diplome. To je sistem obrazovanja koji forsira ova vlast.

    Skola danas nije bitna,nit je hitna.
    Sedi kuci novce stedi,vec ce sutra da ti vredi.Za diplomu lovu skupi,lako moze da se kupi. Menadzer ces biti tada,a vec sutra mozda vlada. Vodji veran moras biti pa ce lako te uposliti. Mozak svoj ti iskljuci i sekti se prikljuci.Ko u skolu zeli poci,neka mu je Bog u pomoci. Danas samo ljiga ziva ume lepo bas da pliva.Svud se gura ,svime vlada ova obrazovna estrada.
  • Salamander

    08.02.2021 07:05
    unakažavanje intelekta
    Demonska vlastograbljiva klika vlada
  • Lale

    08.02.2021 06:50
    Škole su i dosad bile zatvoreni sistemi i šta se dešava u učionici praktično znaju samo nastavnik i deca. Ne može se ništa dešavati "samo od sebe", a naročito ne onlajn nastava. Umesto da se organizuju, usklade program i podele posao, jednog nastavnika sa predmeta zaduže da sakuplja materijal i održava onlajn resurse za sva odeljenja, dok drugi drže nastavu, a treći npr. ocenjuju, opet su se vratili nekom usitnjavanju, pa nema svako opremu, pa je neko na bolovanju, pa kad je nastava uživo, praktično se tovari dupli posao, jer posle ista osoba (koja možda i ne radi propremu časa temeljno) posle treba da stavi materijal na onlajn učionicu, što znači da treba da sve uradi još jednom (za pola odeljenja koje je kod kuće). To je vrsta rada za koju nastavnici prvo nemaju metodološko znanje, jer se i to uči, za šta je trebalo ministarstvo da organizuje obuku i plati ljude više preko leta, a drugo nemaju ni sredstva. Samo laptop da valja je 700e. Internet paket da valja košta najmanje 30e mesečno. Softver se plaća mesečno. Trošak je ogroman, posla je mnogo, kontrola nikakva, a entuzijazam, ako ga je i bilo, odavno je izhlapio.
  • Vladimir

    08.02.2021 00:05
    .
    Ovde je pusteno niz vodu sve.
    I to jos pre 30 godina.
  • Daca

    07.02.2021 22:35
    Školska godina je totalni promašaj. Svaki drugi dan u školu, po pet skraćenih časova. Nastavnici ne stižu ništa da objasne pa časove koriste za ocenjivanje. U google učionicu više ne stižu nikakvi materijali, samo kažu deci gledajte RTS ili učite iz udžbenika. Opšta apatija i mrtvilo. Deca pojma nemaju, dobijaju slabe ocene, pa onda im zadaju neki domaći ili referat da to malo poprave. Bukvalno su svi digli ruke od škole, ovo je sve samo forme radi, kao i mnogo čega drugog ovde...
  • Vojislav

    07.02.2021 22:23
    Bacili su sve niz reku
    Kao i sve u ovoj državi (izuzevši dobro organizovanje pljačke za račun SNS moćnika) sve je farsa i predstava, pa tako i školstvo. Ovde je sve manje više pušteno niz vodu, ne samo školstvo. Bili su SNSovci pustili i zdravstvo niz vodu - pa su sad malo morali da mu pomognu, dok se ne reši ova situacija sa koronom - pa će ga onda pustiti dalje da ide niz vodu. Školstvo je odavno pušteno niz vodu, nastavnici su postali najbednija i najmanje cenjena zanimanja - jer, SNSu ne treba obrazovan i razmišljajući čovek, njima treba glupi, dovoljno nekulturan da je spreman da krade, poslušnik. I tako sa svim ostalim oblastima redom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna