Autor: Danas, 021

Info
24.02.2021.
09:28 > 15:51
Filmski reditelj Lordan Zafranović je bio iznenađen informacijom da je dramaturškinja Biljana Srbljanović objavila tekst o brojnim sličnostima između scenarija "Djeca Kozare" Arsena Diklića iz 1986. godine po kome je on želeo da snimi film i scenarija za film "Dara iz Jasenovca" Nataše Drakulić.
  • Bene

    25.02.2021 18:47
    Diletantske komisije FCS
    Nismo toliko bogata kinematografija da o temi Jasenovca imamo tri ili četiri projekta za koje je Filmski centar Srbije izdvojio sredstva(Od kojih je realizovana "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića). Emir Kusturica ima projekat o tragičnim sudbina Teslinih potomaka stradalih u ustaškim pogromima., Lordan Zafranović čija "Djeca Kozare" po scenariju Arsena Diklića čekaju već nekoliko decenija u raznim našim bivšim državama, a sada i u ovoj. Zna se čiji umetnički pedigre i bliskost temi Jasonovca je trebalo i treba da presudi, ali mnogobrojne komisijice FCS su ortački štelovali sudbine ovih projekata. To nisu zaslužile žrtave Jasenovca.
  • Ida

    25.02.2021 15:14
    Neka
    Zločin je nepristupiti tematici ozbiljno nego se upustiti u zluradu propagandu da bi se prikrili nedavni zločini Srba. Zlurado je i ne uključiti Srbe koji su bili veliki saveznici nacista koji su tovarili vagone Romima i Židovima pa i mnogim Srbima. Ako se radi takav film, treba biti objektivan. Antonijević je trebao pitati Zafranovica da mu pomogne a ne da ga tuži zbog - oh- nazvao ga Lady Gaga! Takav sujetan lik ne može biti pametan što je i više nego jasno jer mu još “ladno” ukrade scenario! Ovo postaje teška farsa!
  • Milan

    25.02.2021 10:31
    Original falsifikata!
    Vrli je verovatno da je scenario Arsena Diklica fakticki samo nadoradjen, posto autorka verovatno, nesposobna da kreira svoju pricy, kao mnogi poslednjih godina uzmu nesto i onda ga "popravljaju". Zafranovic je snimio vrhunske antifasisticke filmove i verujem da bi i ovaj film bio odlican! Ovako smo se samo obrukali, sto nam nije ni novo ni nepoznato. Ako vec nisu imali svok scenario zasto nisu snimili film o nekom od drugih logora. Sremska Mitrivica, Stara Gradiska, Sajmiste i slicno. Nije velika filozofija, pitajte malo starije ljude, ispricace vam neke svoje price i imacete za originalan scenario. Ali to je izgleda pretesko za moderne autore.
  • Dragana

    25.02.2021 10:14
    Kad se pravi nesto po istom istinitom dogadjaju mora i da bude slicno,naravno po scenariju
    Mislim i da Lordan Zafranovic mora da snimi film o tome jer je stvarno veliki reditelj
    Po meni nije lose da je snimljena i Dara ,ruzno je ljude odmah proglasavati lopovima
    to su vazni istorijski i tragicni dogadjaji koji zasluzuju mnogo filmova i knjiga na tu temu
  • pape

    25.02.2021 08:53
    ...
    Pravda za Lordana!
  • Baby

    25.02.2021 08:13
    Lady Gaga
    Neka Antonijević objasni odakle mu ista priča kao kod Zafranovica. Kako to Drakulićka ne napisa sasvim drugačiji scenario? Niko ne poriče činjenice, ali da ima isti scenario, iste likove, pa i djevojčicu kroz čije oči se odvija užas, to je malo vjerovatno. To je krađa i od strane režisera i scenariste i tačka. Sramota!
  • Trt

    24.02.2021 22:47
    @Vertigo

    Prilično sam siguran da mi Srbi imamo boljeg režisera od lika čije jedino iole natprosečno filmsko ostvarenje datira iz 80-tih. Međutim, ako nismo sposobni takvog da nađemo, onda je potreban Zafranović.
  • Velika je to faca!

    24.02.2021 21:39
    Splicanin, veliki filmski umjetnik svjetskog formata, djak Praske skole, Lordan Zafranovic je covjek na ciji spomen imena izaziva duzno postovanje. Antifasist i osoba moralnih vrijednosti, istinski Jugoslaven u egzilu iz svog rodnog grada i svoje rodne domovine.
  • Gavrilo

    24.02.2021 21:24
    Original falsifikata
    "Obračun kod OK Korala" ima desetak verzija i sve su u osnovi iste jer im je tema obrada stvarnog događaja. Događanja u Jasenovcu su istorijska činjenica i prisvajati kao svoje voz koji dovodi logoraše, srbosjek, časne sestre koje porštavaju decu ili već legendarno "samo ti radi svoj posao" je neviđena nebuloza.
  • filmofil

    24.02.2021 21:05
    Svašta, pa zna se da na svakoj javnoj nabavci pobeđuje najniža ponuda.
  • Vertigo

    24.02.2021 21:00
    @Trt
    O, gospon Trt, hoćete da kažete da mi Srbi nismo sposobni da snimimo film o sopstvenom stradanju u Jasenovcu, nego da nam je za to potreban "mlađani" Lordan?! Nije nam potreban, neka uživa u svojoj peMziji, a nas Srbe neka ostavi na miru...
  • V5

    24.02.2021 20:41
    Umetnici i oni drugi
    Mister Gaga ne može da se poredi sa Zafranovićem. Okupaciju u 26 slika sam gledao pre više od 35 godina. Čini mi se kao da je to bilo juče. Izvanredan i jeziv film. Sećanje na Zvonka Lepetića me još uvek tera da se naježim. Sve je bilo perfektno: glumačka ekipa, scenario, režija,...
  • gordana

    24.02.2021 19:56
    Ledi Gaga je talentovanija.
  • Damir Krnić

    24.02.2021 19:21
    Samo vi Lordane snimite film po tom scenariju! Ako nema para kod vas, naći će se kod nas! A ako bude bar približno eksplicitan kao Okupacija u 26 slika , onda nema greške!
  • Marta

    24.02.2021 19:14
    Ha!
    Bravo za komentar! Lordan je veliki intelektualac i umetnik koji bi napravio izuzetno filmsko ostvarenje na temu Jasenovca imajuci u vidu ranije i igrane i dokumentarne filmove koje radio na temu ustaskih zlocina.
  • Trt

    24.02.2021 16:37
    Kad treba da izabereš između dobrog režisera i uhodanog tezgaroša, nije velika misterija koga će ova vlast izabrati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna