Autor: Tanjug

Info
04.03.2021.
05:13 > 09:49
Odbornici Skupštine grada Subotice razmatraće na današnjoj sednici promenu Statuta grada i predlog da se bunjevački jezik i pismo uvedu u službenu upotrebu u tom gradu.
  • @ @kmeee

    07.03.2021 10:29
    Hrvatski Nije nastao od srpskog, ne širite laži, niti je mlađi od srpskog.

    A ako se iz, kako kažete srpskog (mada nije iz srpskog, nego hrvatskog) može izvojiti bunjevački, onda se iz srpskog može izdvojiti vojvođanski.

    Hvala vam što ste ovim (nenamerno) podržali ozvaničavanje vojvođanske nacije i vojvođanskog jezika.
  • Ns

    07.03.2021 10:06
    Kada uvodimo crnski i gorski jezik u Lovćencu? Osnivamo i pokret da se novosadski jezik izdvoji od već svetski priznatog vojvodjanskog kao zaseban i jedinstven jezik sa svojim narečjima poput limanskog, detelinarskog, salajačkog... Da se zna, kada mogu da postoje američki, australijski, kanadski, brazilski jezik možemo i mi imati naše.
  • @kmeee

    05.03.2021 17:59
    Ako je hrvatski/crnogorski/bosnjacki mogao da postane od srpskog, zasto ne bi mogao bunjevacki? To je najmanje sto mozemo da ucinimo za nase drage Bunjevce koje napadaju velikohrvatski nacionalisti i nijedan dezurni hrvat/kroatofil poput Vas to nece promeniti.
  • @G pen

    05.03.2021 14:12
    Nemojte da se blamirate i lupetate. Udeo pozajmljenica nema veze sa postojanjem jezika (one ga obogacuju), proglasavanjem vojvodjanskog na osnovu germanizama je isto sto i proglasavanje otomanskog ili sandzaskog na osnovu turcizama.
    Inace, radjena su brojna istrazivanja na temu pozajmljenica i procenjeno je da u srpskom jeziku postoji izmedju 3000-7000 turcizama, a broj reci se krece izmedju 50 i 70000. Primera radi, udeo galicizama i latinizama u engleskom je 10 puta veci. Pisem otprilike i iz glave, jer me mrzi da guglam i imam pametnija posla od poducavanja neznalica na internetu.
  • G pen

    05.03.2021 12:52
    @@jezicav, sto znaci isto kao srpski jezik koni je ne pun nego prepun stranih izraza. Na pr. tucizama. Tako da....
  • kmeee

    05.03.2021 08:42
    kmeee
    PatriJote će moći samo da kmeče.

    Ako bunjevački od dijalekta postane jezik, i vojvođanski će.

    Po ko zna koji put će im se ono što rade obiti o glavu.

    Podrška za vojvođansku naciju i vojvođanski jezik!
  • Srbi Bunjevci braca

    05.03.2021 03:06
    @Ivan
    Licno znam, ali nije zgoreg napomenuti da su Bunjevci imali kljucnu rec i glas kada se odlucivalo hoce li Subotica pripasti novoj kraljevini ili ostati u Ugarskoj.
    Katastrofalnom procenom kralja Aleksandra da ce podupiruci Hrvate ojacati bedem ka Madjarima dozvolio je zagrebackim strankama da dodju na podrucje Subotice i okoline i pridobiju neke Bunjevce, kao i deo svestenstva i odskoluje ih u Zagrebu, koji bi se vratili kao Hrvati.
    Naravno tu je i odluka NOP-a da sve Bunjevce i Sokce zavede kao Hrvate.
    Nadam se da ce uvodjenjem bunjevackog kao sluzbenog u Subotici ove nepravde barem malo biti ublazene.
  • Deks

    05.03.2021 01:37
    Odrastao sam uz Bunjevce i znam da oni govore dijalektom a ne jezikom. Veoma je lepo da čuvaju taj dijalekt i to je čini mi se jedini očuvani stari vojvođanski dijalekt - bar kada govorimo o srpsko-hrvatskom jeziku. E sad, da li dijalekt može da postane jezik? Možda može ali potrebno je dosta vremena za to. U ovom slučaju nisu se ispunili objektivni uslovi a jedino je politika ta koja nameće ovo pitanje što je žalosno. Neko je spomenuo pitanje vojvođanskog jezika što je po meni legitimno i zaista ja smatram da govorim vojvođanskim jezikom. Vojvođanski jezik počiva između ostalog i na bunjevačkom jeziku kao i mnogim drugim izumrlim dijalektima i arhaičnim govorom koji u svojim pesmama spominje i veliki Đorđe Balašević.
  • Suuuuuuuu

    04.03.2021 21:15
    Nisu ni završili Skadar na Bojani (pozorište), opet moraju da menjaju natpise. Bolje bi bilo da sačekaju malo, možda će i arapski postati zvaničan jezik u Subotici do završetka izgradnje.
  • Hastali Šejtan

    04.03.2021 18:37
    Isplazimo jezik
    Svi ovi današnji novojezici, su podvarijante Hercegovačkog jezika! Ako ima Bošnjački i Crnogorski, zašto da ne bude i Bunjevački!? Mislim da u Srbiji, BiH i Hrvatskoj, treba dozvoliti postojanje još desetak jezika, minimum!
  • !

    04.03.2021 18:35
    Puna podrska Vojvodjanima (a vec vise od 20.000 se tako izjasnilo) da dobiju status naroda.
    A ako moze bunjevacki jezik, moci ce i vojvodjanski.
    Koji paradoks, bunjevacki jezik podrzavaju oni koji negiraju crnogorski, bosanski pa cak i hrvatski.
    Dupli arsini tj.samo uzocin i prkos, to je sve sto znate.
    Zato su svi pobegli od vas.
  • @Jezičav

    04.03.2021 18:09
    Sve pet, ali to su germanizmi. A AP Vojvodina je kao sto joj ime kaze obicna pokrajina.
    Za bunjevacki jezik apsolutna podrska. Kad vec mogu hrvatski, crnogorski i bosanski...
  • Иги

    04.03.2021 16:30
    Пуна подршка Буњевцима!
  • Jezičav

    04.03.2021 16:00
    Pa šta, u Vojvodini je ozvaničen i crnogorski jezik. Što onda ne može i bunjevački? Biće i vojvodjanski - kažeš paor, maor, kuršmit, šnajder, tišler, šuster, birtaš, polgarmešter...
    P.S. Maor je zidar, kuršmit mu u dodje nešto kao veterinarski tehničar a polgarmešter je gradonačelnik. Za tišlera (tišljera), šnajdera i birtaša držim da svi znaju. To je uputstvo za ove što se "dedače" uporno upotrebljavajući reč paor - neka budu dosledni u vojvodjanskom jeziku, nije ni on lak za naučiti.
  • onda

    04.03.2021 13:02
    očekujte
    i vojvođanski jezik
  • povisničar

    04.03.2021 12:49
    U Naredbi GO NOOV iz 1945. godine doslovce piše: „Događa se da se mnogi Hrvati uvode kao Bunjevci i Šokci u rubrike, gde se označava narodnost, a ne kao Hrvati na pr. u legitimacije, razne evidencije i spiskove, i to biva često i po njihovom izričitom zahtevu ili po volji i nahođenju dotičnog činovnika. Kako bunjevačke i šokačke narodnosti ne postoje, to vam se naređuje da sve Bunjevce i Šokce imadete tretirati isključivo kao Hrvate bez obzira na njihovu izjavu”.
    da je ovakva naredba jedan od razloga što je od nekadašnjih 100.000 Bunjevaca iz 1918. godine na poslednjem popisu registrovano oko 16.000
  • pajo patak

    04.03.2021 12:37
    uz dužno poštovanje
    bunjevački nije jezik nego dijalekt. Zašto opštine Лесковац и Пирот ne uvedu u službenu upotrebu Лесковачки i Пиротјански ?
  • Ivan

    04.03.2021 12:29
    Čemu žurba? (sarkazam) Sraman je način na koji se država Srbija ophodi prema nama Bunjevcima koji smo joj j i doneli ovu Suboticu (koja je tada bila u rangu jednog Beograda). Otvaraju se hrvatska jezička odeljenja na fakultetima, svuda se postavljaju natpisi na hrvatskom, poklanja se tek tako kuća u istorijskom jezgru Petrovaradina/Novog Sada Hrvatskom nacionalnom vijeću... Mogao bih ovako do sutra. Radikali više brinu o Severnim Makedoncima (druga država) i Bošnjacima (takođe), nego o ljudima koji su kroz istoriju dokazano bili lojalni i prijateljski nastrojeni prema Srbiji.
  • Marjan

    04.03.2021 12:13
    u prevodu na hrvatski: ne treba nam bunjevački jer ih je samo 10%, ali znate zapravo tih 10% zapravo i ne postoje, to smo zapravo mi...
  • *

    04.03.2021 11:57
    Bunjevci su Hrvati, osim onih pojedinačnih Bunjevaca koji se ne izjašnjavaju kao Hrvati, na šta imaju pravo.

    Velikosrbijanskim nacionalistima koji se ovim naslađuju mogu poručiti da sutra Hrvatska može krenuti u kampanju odsrbljavanja Srba u HR i njihove transformacije u Krajišnike, Kordunaše itd. a znajući Srbe, našli bi se oni koji bi ovo prihvatili. I eto vam se vraća sve istom merom.

    Jedino rešenje je da države Ne sprovode kampanje za odrođavanje određenih grupa, nego ako do toga spontano dođe, da onda to prihvate i priznaju dotični narod i jezik.

    Jezici, narodi, države, granice... nisu nešto što je nepromenjivo. Istorija se nije završila.
  • Palić

    04.03.2021 10:41
    Stop velikohrvatskom nacionalizmu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna