Autor: FoNet

Info
05.03.2021.
09:41
Odbornici Skupštine Subotice usvojili su odluku da se promeni Statut grada radi uvođenja bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu na teritoriji Subotice.
  • !

    07.03.2021 07:25
    @Pearl,
    Sloboda govora je iznosenje (razlicitih, suprotnih...) stavova, ali nikako ne podrazumeva ono sto neki ovde rade.
    Dupli arsini, jedni za Bunjevce, drugi za ostale manjine ispod 15% i za takodje nov vojvodjanski narod.

    I narocito sloboda govora nije botovanje, pisanje pod razlicitim nadimcima, pisanje pod tudjim nadimkom i manipulisanje + i -.
  • mile

    07.03.2021 06:50
    Bravo Bunjevci, podrska od Vojvodjana, U komentarima se stvarno vidi da smo drukciji makar mentalno.
  • Pearl

    06.03.2021 22:20
    @biće patriJote
    Sloboda govora nije kad se na jednom mestu okupe istomišljenici. Samo kažem...
  • /

    06.03.2021 20:22
    /
    na kom pismu?
  • !

    06.03.2021 19:09
    @N.Sad,
    Znaci ako vam nije jasno sto se Hrvati bune...
    necete se ni vi buniti da se ozvanici vojvodjanska nacija?
    Preko 20.000 se tako izjasnilo, pa smatram da vi ovom izjavom o Bunjevcima ujedno podrzavate Vojvodjane i vojvodjanski jezik.

    Hvala na podrsci Vojvodjanima i vama i ostalim velikosrbima koji su se sami pokopali 'principijelnom' podrskom bunjevackom jeziku.
  • Gagarin

    06.03.2021 18:43
    Bellum Batonianum
    Postoji samo jedan govor na ovom prostoru od jugoistočnih granica Slovenije do severnih granica Makedonije. Njime govori JEDAN narod nazvan sa dva različita imena i pažen od tri varijante istog Boga, koji mu je dao sve osim pameti tako da je on sebi do sada smislio četiri jezika.

    Sad nekome treba i peti??
  • N.Sad

    06.03.2021 12:39
    Nije mi jasno zašto se Hrvati bune? Ako se neko oseća Bunjevcem i govori Bunjevačkim jezikom ko su oni da ih na silu asimiluju u Srbiji u Hrvate? Prošlo je Titovo vreme.Samo bi dobro bilo ,,prepisati" njihove zakone tj. zakone naroda sa ,,tisućljetnom kulturom" pa dati prava svima kao što imaju određene nacion. manjine u Hrvatskoj. Tek tad bi nastao haos jer tad bi većina nacionalnih manjina u Srbiji ostalo bez svoga jezika, ne bi se školovali na svom jeziku nego bi tad znali Srpski jezik. Zanimljivo da neko ko je rođen u Srbiji ne zna Srpski jezik i to se potencira.Ako jednog naroda u nekoj opštini u Srbiji ima 2% pod obavezno moraju stajati dvojezične table, insistira se na službenoj upotrebi tog jezika u opštini. Malo pameti neće škoditi, prepisati zakon EU tj. Hrvatske pa da vidimo kako bi tad reagovali.
  • biće patriJote

    06.03.2021 08:02
    na aparatima
    i kmeee kmeee patriJote.

    Ovo gore je napisano vašim rečnikom, da razumete.

    Nego, podelite sa nama ostalima tajnu: kako uspete u par minuta neistomišljenicima nalupati gomilu minusa, a sebi gomilu +?
    Ima vas tu par, ako ne samo 1 patriJota koji zagađuje prostor na 021, idite u Informer, na Pink, Pečat... tamo su vaši istomišljenici. Zloupotrebljavate slobodu govora na 021.

    Sada se od ministarke Čomić i predsednika očekuje da omoguće ravnopravno uvođenje jezika svih nacionalnih manjina, bez obzira na brojnost, procenat i to da li ta manjina uopšte govori dotičnim jezikom (pošto Bunjevci uopšte ne govore većinski bunjevačkim jezikom, nego bunjevačkim govorom hrvatskog jezika).

    Možda nikad do sad patriJote i četnici nisu ovako brzo upali u rupu koju su drugom kopali.
  • !

    05.03.2021 20:49
    Pocele su posledice ove politicke odluke.

    Hrvatsko nacoonalno vece sad trazi uvodjenje hrvatskog u Somboru, Bacu i Apatinu, kao i u celoj Vojvodini.
    A kao sto je vec receno, ovo otvara vrata za vojvodjanski jezik:).

    I svi ostali narodi koji imaju manje od 15% nek sad traze isto - Slovaci, Rumuni, Romi, Rusini...
    Sami ste krivi.
  • Србин

    05.03.2021 20:46
    „Демократски” ’Рвати на апаратима.
  • !

    05.03.2021 18:28
    @dijasporac,
    Zanimljivo je kako vi cak iz dijaspore umete da izracunate "tacan" procenat autonomasa.

    Cista laz.
    % glasova jedne vojvodjanske stranke, koja je dosta zastranila, nije jednak % autonomasa.

    Vecina Vojvodjana su autonomasi u ovom ili onom stepenu. U protivnom, autonomija bi davno bila ukinuta.

    Samo vi pisite i dalje pod X nadimaka, ali bar promenite stil pisanja. Providno je.

    Sledi vojvodjanski jezik, ako moze bunjevacki.
  • dijasporac

    05.03.2021 18:01
    Subotica i ostatak Backe nije usao u sastav kraljevine Srbije (da dragi autonomasi, Backa, Baranja i Banat su pristupili kraljevini Srbiji pa tek onda u njenom sastavu kraljevini SHS) zato sto su Bunjevci (tako su se tad zvali, jer Hrvata nikad nije ni bilo u Backoj do 1945) tako odlucili. Subotica je osvojena oruzjem srpskog vojnika sa sajkacom na glavi, osvojen je tako i Temisvar no velike sile su odlucile da Subotica ostane u kral;jevini Srbiji a Temisvar je dat Rumunima. U ona slucaja Madjari su prosli lose, istine radi. Dakle, dokel je stigla srpska vojnicka cizma tu su uspostavljene granice od raspadnutog lesa KundK. Velika drzava ta KundK ali najveci raspad u istoriji, toliko dobra je ta drzava bila.

    Drugovi autonomasi, koliko vas ima u Ujvideku? Ispod 2% stanovnistva? Negde 5-6 hiljada znaci, i koja ste vi sila, ko vas uzima za ozbiljno. Ovde, na 021 kruzi 4-5 istih likova koji menjaju nickove cesce nego gace da bi napravili sto "vecu" buku i vec 15 godina pisete iste stvari, pretite vasim uzdizanjem i rusenjem svih onih koji nisu na vasoj politickoj liniji... a za to vreme se nista nije desilo, niti ste porasli u %, niti ste bilo sta uradili. No zanimljivo vas je imati, sa vremena na vreme vam prodrmati kavez, cisto da se zabavimo.
  • Deks

    05.03.2021 16:10
    Bunjevački govor je jedini preostali živi dijalekt vojvođanskog jezika (srpsko-hrvatskog jezika na području Vojvodine). To je veoma živopisan dijalekt i neophodno ga je sačuvati. Možda bi mogao i da postane poseban jezik u budućnosti ali trenutno zbog suviše siromašne literature i drugih razloga ne može se objektivno smatrati jezikom. Njegovo uvođenje u službenu upotrebu u Subotici je stvar politike.
  • 007

    05.03.2021 15:30
    Koliko samo
    gluposti procitah u komentarima....

    Toliko ljubavi, empatije, emancipacije, kulture je izrazeno od strane pripadnika postovanih nacionalnih manjina....

    Ko vas ne zna, skupo bi vas platio - nikad vise fasisticki/nacisticki zlocini se nece ponoviti u slobodnoj Srbiji.
  • Ee

    05.03.2021 15:11
    Haha
    Aha, al taj jezik ne postoji
  • @xyz

    05.03.2021 14:51
    Već vam je objašnjeno - nadimak "V" ne koristim od kako je neko od vas, patriJota, počeo da se namerno potpisuje kao "V" uz izvrtanje komentara.

    Vi se prvi ovde manifestujete pod X nadimaka, te ste muško, te žensko, te iz dijaspore, te iz Zrenjanina, te pišete ćirilicom te latinicom, a sadržaj "komentara" uvek isti.

    Svaki put ću sa zadovoljstvom potvrditi - da, bivši nadimak "V", kao Vojvodina.
    A od tada se i ja manifestujem ovde kako god mi padne na pamet, što vi oduvek radite u nameri da deluje da vas je više.

    A za ovo ste sami krivi, naslađujući se time što smanjujete broj Hrvata, otvorili ste mogućnost za ozvaničavanje vojvođanskog jezika i vojvođanske nacije.
    Sve se vraća.
  • Šokac nisam Hrvat

    05.03.2021 14:46
    @A mozda @Hej salasi
    Sedi 1 iz povijesti.
  • A mozda opet bude!

    05.03.2021 13:48
    Dva losa ubise Milosa
    Velikosrpska politika svetosavskih mitomana dobiva novi zamah. Moji Madjari, i vi cete dobit noz u ledja, i dozivit cete sudbinu Hrvata Bunjevaca. Tamo di Srba gotovo da nije ni bilo do prije 100 godina, danas isti ukidaju prava Hrvatima starosjediocima. Posrbili Vojvodinu, samo vas malo .... sve one crkve katolicke, od svih naroda, prije svega Hrvata, Nijemaca i Madjara, koje su VECINA VELIKA u Vojvodini, da se za navjek zna cija je to zemlja bila.
  • Hej salasi na severu

    05.03.2021 13:36
    Backe
    Jbg, o ovome odlucuju Srbi kojih NIKAD!!! NIKAD!!! Do kraja 1918' nije bilo vise od 10% u Subotici i na sjeveru Backe. ISKLJUCIVO zahvaljujuci Hrvatima sa sjevera Backe, taj dio je postao dio Vojvodine koja se kako se to danas popularno kaze ' prisajedinila ' sa Srbijom nakon 1.w.w. Sad vidimo koliko se i usrecila. Od nekadasnje vecine na sjeveru Backe, Hrvati danas u Subotici su svedeni na tek vidljivu manjinu, kojoj sramotnim atacima na njeno bice, danas i madjarske stranke zabijaju noz u ledja. O moji Madjari, dozivit cete ISTU sudbinu kao i Hrvati na sjeveru Backe, i vama ce Srbi zabit dva ako bude trebalo. A trebat ce! Cenzurirali ste mi dva komentara jucer, sta nije bas svojstveno vama na 021.
  • BoeserWolf

    05.03.2021 13:10
    mi Laloši smo korak ispred vas patriyota voyvodjanskih... cim vi izborite to, krece resavanje naseg pitanja.
    mi imamo spreman laloški jezik, pa glavni grad sa medjunarodnim aerodromom u Temisvaru. Imamo sporove sa Beogradom jer su komunisti deo juznog Banata dali na upravu tom gradu. takodje mnogi u Backoj vrse aproprijaciju nase kulture i nazivaju sebe Lalama. dosta je bilo novosadskog terora, di su moji novci, sta traze u Novom Sadu?

    Vi ns patriyote ste mi jos veci hit od patrijota
  • RMosha

    05.03.2021 11:12
    Smrdoslavija
    @kmeee

    Hahaha .
  • xyz

    05.03.2021 11:04
    @kmeee

    Zbog cega menjate nadimak gospodine V ?
  • Zb

    05.03.2021 10:57
    A, onda u jednom ttenutku neće preći cenzus ni Bunjevci, ni Hrvati i ukinuće oba jezika, i tako će se obe zajednice asimilovati...čiča miča i gotova priča.
    Stari fazoni...
  • Palić

    05.03.2021 10:24
    Kasnimo samo 100 godina, uveliko postoje crnogorski, hrvatski i bosanski.
  • kmeee

    05.03.2021 09:50
    kmeee
    PatriJote će moći samo da kmeče.

    Ako je bunjevački od dijalekta postao jezik, i vojvođanski će.

    Po ko zna koji put će im se ono što rade obiti o glavu.

    Podrška za vojvođansku naciju i vojvođanski jezik!

    Nastanak jezika i nacija je OK samo kad je spontan, a ne kada patriJote i režim decenijama konstruišu novu naciju i jezik ne bi li smanjili broj Hrvata.

    Sledeće - vojvođanski jezik i vojvođanska nacija, sami ste krivi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna