Autor: 021.rs

Info
12.04.2021.
13:25 > 13:25
Na putevima u Srbiji u saobraćajnim nezgodama od početka godine stradalo je četvoro dece, zbog čega je neophodno pojačano raditi na podizanju svesti vozača o upotrebi sedišta za decu i poštovanju saobraćajnih propisa, poručeno je danas na sednici Tela za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima.
  • Vladan

    13.04.2021 16:41
    @Dijabola
    Lepo si nas podsetio tih zlatnih vremena kada se apsolutno znalo da se bicikl vozi po trotoaru i pešačkim zonama gde god nema staze, kada se podrazumevalo da pešaci moraju pažljivo da pogledaju i levo i desno kad izlaze na biciklističku/moto stazu a ne da bauljaju po njoj kao pijanci i kada su sociopate koji bi da isteruju decu na biciklu na kolovoz bili smešteni u adekvatne psihijatrijske ustanove.
  • Dijabola

    13.04.2021 14:35
    Nekad i sad
    Nekad u ta mračna doba YU deca su učila lepo pisanje, Oto i domaćinstvo, lepo i pristojno ponašanje. O igrama i saobraćaju da ne pričam. Sve je nekako "po sili zakona i represije " funkcionisalo bez trubljena, svađa i zvonjave privilegovane kaste neukih biciklista. Deca nisu, ili su toliko retko bile žrtve saobraćaja da je to bio presedan. Danas u ZLATNO DOBA tatini sinovi "a i kćeri" voze auta neprimerena njihovoj "pameti" a decu, ko još da brine o njima, jer važnije je da kerovi po ulicama kaku nego da deca nauče pravila saobrsćaja
  • S

    13.04.2021 13:08
    Preklinjem
    Da vrate saobracajni znak za pesacki prelaz i da nacrtaju 'zebru' na Trifkovicevom trgu, izginusmo!!! Godinama nas ignorisu, nacrtaju parking mesta a pesacki prelaz nikad!
  • Trt

    12.04.2021 22:16
    @Za

    Pa ni ne učestvuju u saobraćaju, nego voze bicikl na trotoaru. Ljudima kojima je problem da zaobiđu dete koje po trotoaru vozi bicikl brzinom od 6 kilometara na sat treba dodeliti staraoca da brine o njima.
  • Za

    12.04.2021 20:08
    @trt
    Deca do 12 godina ne bi trebalo da bicikol da učestvuju u saobraćaju. Za to postoje biciklističke staze. Trotoari su predviđeni za pešake, a staza za bicikliste. I to se od malena uči. Ako ima 5 godina i vozi bicikl gde god želi, bolje neće postupati ni sa 15, ni sa 25,...
  • Trt

    12.04.2021 15:56
    @Za

    Za razliku od drugih stvari koje si naveo, mala deca i treba da voze bicikl trotoarom. Koji bolesnik bi malo dete na biciklu pustio u saobraćaj?
  • Pera Bambala

    12.04.2021 15:22
    1982. godine
    Nam je u zabavište (sada poznatije kao predškolsko, vrtić se znao kao obdanište, za decu mlađu od 6 godina) došao čika saobraćajac i dao nam osnovne smernice za kretanje u saobraćaju, i podelio nam crveno bele kartice "učesnik u saobraćaju". Pri tom je lepo, jasno odgovorio na SVA pitanja koja su nas kao decu zanimala, dao nam da pogledamo šapku, itd. Posle toga smo imali i opšte-tehničko obrazovanje sa testovima, poligon za bicikl, itd.
  • Pera

    12.04.2021 15:19
    Deca u vrticima i skolama uce o ponasanju u saobracaju u skladu sa svojim sposobnostima. Uvesti ga treba od 7.OŠ. M i smo u sedmom imali prvi test iz saobracaja, ucili poligone a neki su polagali za zoljicu.
  • bilo nekad

    12.04.2021 15:17
    to se nekad radilo u okviri predmeta
    opste tehnicko obrazovanje - OTO
    i moglo se polafari za motor -sada AM
  • Za

    12.04.2021 14:49
    Neobaveštene
    To se već radi u školi od 1. do 4. razreda, a deo je sadržaja pojedinih predmeta i u starijim razredima. Ono što je problem su roditelji koji prelaze mimo pešačkog pa tome uče i dete. Koji tegle dete za ruku a usput pričaju telefonom (umesto sa detetom) pa još prelaze semafor. Oni koji decu uče da voze bicikl po trotoaru između pešaka. I još mnogo toga. Kao i kod lepog vaspitanja, saobraćajno se takođe stiče u kući, a usavršava u školi. Bolje bi bilo da im omoguće polaganje vozačkog do 18. godine bez otimačine koje sprovode država i auto škole.
  • Salamander

    12.04.2021 14:47
    to se nekada zvalo OTO
    opšte tehničko obrazovanje
    bilo je i domaćinstvo
    sada imamo veronauku...
    hajde da verujemo da ćemo znati, ako ne naučimo...
    i eto, deca pojma nemaju da oprave, zavrnu, skuvaju, ušiju dugme, ofarbaju...



  • +384

    12.04.2021 14:46
    U "mračno doba" komunizma, u SFRJ koju neosrbi toliko mrze i pljuju, saobraćajna kultura se gajila upravo u školama. Testovi, poligon (na biciklu), takmičenja - sve smo to imali. A sad imate veronauku, neka vas Bog čuva u saobraćaju.
  • Yu

    12.04.2021 14:08
    Ovo je nekada bilo normalno.
    Za vreme tamnice naroda, tj danas nedostižne utopije SFRJ, u osnovnoj školi su se ozbiljno izučavala saobraćajna pravila, kroz celo školovanje. Morali smo da znamo sve saobraćajne znakove. Postojala je čak i saobraćajna sekcija za zainteresovanu decu. Behu to vremena civilizacije i kulture.
  • Roditelj

    12.04.2021 13:58
    Podrska
    Puna podrska inicijativi da se deci pored onoga sto im pricamo u kuci, ubaci vaspitanje o saobracaju u kolektivima (vrtici, skole). Ovo je nesto sto je na zapadu sasvim normalno, ne samo o saobracaju, vec o svim aspektima modernog zivota (drustvene mreze, sistem vrednosti, narkomanija, zavisnosti, tolerancija itd)
  • Neko

    12.04.2021 13:48
    Samo kazem
    Dobro su se setili! Vaznije nam je to od veronauke
  • NS

    12.04.2021 13:45
    Bravo g. Pešiću!
    I mojoj deci sam govorila da bi bilo bolje da, umesto što biraju građansko/veronauku, nauče u osnovnoj pravila u saobraćaju a u srednjoj da ih lepo spreme za testove za polaganje vozačkog, bilo bi lakše i roditeljima da finansiraju a i omladini korisnije.
  • Dejan

    12.04.2021 13:42
    Servusi
    I treba, srbi ne znaju uopste pravila saobracaja, milosevicevo vreme ih naucilo kako treba divljati po ulicama sa automobilom. Srbi komotno sviraju u naseljenom mestu, blicaju po autoputevima, voze alkoholisali i udrogirani, zaustavljaju se po kolovozu gde god stignu, o preticanju i da pisem. Pas lutalica stane na pesacki prelaz i predje kad treba ! Ove generacije koje budu ucile ovaj predmet,tek tada ce biti nekog napretka, do tada ce biti ovako kako jeste !!!
  • g pen

    12.04.2021 13:36
    Zar vise ne postoji u osnovnim i srednjim skolama? Pa to onda objasnjava gomilu idiotluka koje cinite u saobacaju. Ukinite veronauku i vratite prakticne stvari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna