Autor: Novosti

Info
13.04.2021.
20:19 > 21:29
Naučnici su pokrenuli pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu postupke protiv Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kako bi im bila nadoknađena materijalna šteta koja im je načinjena, jer već 10 godina nije regulisano prebacivanje iz nižih u više naučne kategorije.
  • NepisMAN

    14.04.2021 08:52
    Rak rana visokog obrazovanja u Srbiji su redovni profesori i naucni savetnici, koji su do tih zvanja napredovali na osnovu smesnih kriterijuma i jos smesnijih naucnih rezultata. Svi su mahom T1/A1 kategorija, a nisu u zivotu napisali 2 rada u casopisima sa impakt faktorom. Drugi ih dopisuju na radove i tako godinama. Na drugoj strani, oni sede po svim maticnim odborima i telima Vlade RS i univerziteta, i naravno da se nece boriti za promene. Zasto bi sekli granu na kojoj sede. Plata za nerad ide redovno, a sa strane sta se uhvati.
  • Gimnazijalac

    14.04.2021 08:27
    Skup mediokriteta na svim "fakiltetima" uz 5% izuzetaka. Ne znam ko normalan može da pomisli da upiše te fakultete. Znanje sami tražite, a od ovih "stručnjaka punih znanja" na prepisivanju međunarodnih radova bežite koliko vas noge nose.
  • Vidoviti Limanac

    14.04.2021 08:17
    @Dragan
    Nije ovde pitanje napredovanja nego kategorizacije.
    Problem je nastao kada je 2011 (ako me pamćenje dobro služi) počela nova tura projekata. Kategorizacija naučnika na projektima je izvršena tada i nikad nije revidirana.
    Kategorija naučnika upravo zavisi od rezultata. Problem je nastao jer su svi istraživači u istoj kategoriji u kojoj su bili i kada su projekti pokrenuti. Od tada je dobar deo naučnih radnika napredovao bez da se to odrazilo na njihova primanja.
    Ja sam npr. u istoj kategoriji istraživača od početka tog projektnog ciklusa i novac koji mi se po tom osnovu isplaćuje noje se nešto značajno promenio (npr. samo kolika je inflacija) iako sam u međuvremenu doktorirao i objavio gomilu radova na međunarodnim konferencijama, časopisima i u SCI časopisima....
    Rekategorizacija je više puta u toku ovog projektnog ciklusta bila spominjana ali se od toga ništa nije desilo. Zli jezici kažu zbog onih koji bi upali u manje plaćene kategorije jer nisu napredovali...
  • SANDRA

    14.04.2021 08:08
    Skupo vino
    Pa kako da bude za naucnike i za veceru od 16.000 eur tj za flasu vina od 6.000 eur? LJUDI PUNO CUTIMO!! Ajde sto cute oni stone znaju kako da se izraze, ali mnogo cutimo i mi koji znamo...Svaki dan sve poskupljuje- mi cutimo, placamo Bog zna sta na racunima- mi cutimo, ne dobijsmo pravu uslugu koju platino- cutimo., banke rade sta hoce- cutimo, kriminal u svim institicijama- cutimo...Deca nam odlaze- cutimo i placemo...nekad su i ginula u ratovima...Dokle?
  • Zuku

    14.04.2021 07:35
    Drzava ne zeli da zadrzi pametne inteligentne ljude, vec poltrone i glavoklimace. Zato na svaki nacin ih demotivisu i na neki nacin primoravaju da odu iz države
  • Dragan

    14.04.2021 05:41
    Eh
    A ja naivno mislio da se napreduje kad se postigne neki rezultat nedo bog pronalazak,unapređenje rada itd.
  • w/e

    14.04.2021 00:05
    Istrazivaci
    Istrazivac na FTN-u radi isto sto i asistent ali za nizu platu i tako u nedogled ili ih ucenjuju da rade 100 drugih poslova koje niko nece da radi kako bi se "Dokazali" sposobnim za vise zvanje. Tako je npr. zvanje asistent-master ostvarivo od prilike kada vec zavrsite doktorske studije, a dotle ste neki bedni saradnik itd. Naravno ko ima veze i porodicu na fakultetu napreduje znatno brze od ostalih, ipak je to i dalje drzavna firma.
  • V

    13.04.2021 22:42
    Mi imamo naucnike???
    Ovo mi vise lici na neko grebanje za plate i stanove!
  • Ana

    13.04.2021 21:40
    Fakultet
    Dok naučnici imaju plate 500 evra, dotle na Pravnom i Ekonomskom imaju 5000 evra. Pogledajte izveštaje Državne revizorske institucije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna