Autor: B92, 021.rs

Info
21.04.2021.
08:14
Zbog saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije, koju je svaki građanin koji je želeo da se vakciniše morao da potpiše, zabrinuo se jedan deo javnosti i pokrenuo spekulacije o razlozima zašto je to tako.
  • Obican covek

    25.04.2021 23:20
    Evo zasto dajete saglasnost
    Clan 25 Ustava Republike Srbije

    Fizički i psihički integritet je nepovrediv.

    Niko ne može biti izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, niti podvrgnut medicinskim ili
    naučnim ogledima bez svog slobodno datog pristanka.
  • Зна се врло добро

    24.04.2021 13:40
    У другим земљама се не потписује. Потписује се да би се ти и твоји опрали кад неко настрада. Причај ти приче, знамо колке си паре примио.
  • РС

    24.04.2021 10:02
    Трећа фаза
    Све вакцине се у трећој фази испитивања и то није никаква тајна. Сви који се добровољно вакцинишу ду добровољни заморчићи за џаба. Свако може да се информише ако жели тако да нека свако поступи по својој памети.
  • Posmatrač

    23.04.2021 21:14
    Prokletstvo...
    Čudno je da narod koji toliko prihvata poniženja na poslu od strane poslodavca, počev od male plate, pa do iskorišćavanja zloupotrebom položaja i mobinga, što strašno ugrožava zdravlje... ne prihvata da se preventivno zaštiti od bolesti, pozivajući se na Ustav, ljudska prava, slobodu izbora i slične kerefeke.
    Pretpostavka: pristaje se i na svakovrsno maltretiranje, ali ne i na nešto dobro, samo ako od toga korist imaju i drugi.
  • @milicica

    21.04.2021 22:31
    Potpuno si promasila poentu pisane saglasnosti. Ti potpisujes da si dobrovoljno pristala da se lecis, da te niko nije na silu vezao i naterao, to je sve. Upoznata si s planom lecenja u meri u kojoj je lekar procenio da mozes da razumes u skladu sa svojim ukupnim obrazovanjem i inteligencijom (iz tvog polupismenog komentara bi rekla da nemaju dugo da pricaju). Oni koji te lece su odgovorni za nacin na koji to rade i postoje bezbrojne strukture koje njihov rad konrolisu, da li rade po danasnjim zvanicnim prinicpima dobre prakse. Neko priprostnema ideju koliko je ogromna i ozbiljna kontrola rada lekara i sestara i taj sistem funkcionise, uprkos pojedinacnim slucajevima greske koji su neminivni i koji se procesuiraju kako zakon kaze.
  • milicica

    21.04.2021 13:15
    ne bi trebalo traziti
    Nikakvu saglasnost ni za ostale zdravsrvene probleme jer iz\java tj. njena formulacija ne opije vodu i ona oslobadja davaoce zdravstvene zastite i lekare a ne pomaze pacijentima . Kako ja mogu znati sta ce se dogoditi ako moram potpisati pre posete lekaru i sta je meni objasnjeno i sa cim mogu biti upoznata. Ponavljam ni sa cim jer vam potpis traze na salterima pre samog pregleda. Operisana sam lekar je napravio malu gresku, upropastio me i morala na reoperaciju ali tu nastaje problem sa dobijanjem potrebne dokumentacije jer menjali smo program pa bas ono sto vama treba nema i posle svega odustala od tuzbe.
  • Nesha

    21.04.2021 11:59
    Potpis za vakcinu
    U privatnim klinikama se potpisuje i vakcinacija protiv gripa vise godina unazad.
  • haha

    21.04.2021 11:52
    Antivakseri na ulazu u betaniju:
    -Pukao vodenjak, poradjam se!
    -Izvolite, udjite, pre nego sto se smestite, ovde cete potpisati saglasnost da pristajete na haospitalizaciju i sve mere koje se budu sprovodile na vama.
    -Staaa? Neka, hvala, nista mi ne garantujete, odoh ja na njivu, u oraniji cu sama da se porodim, zubima vrpcu da pregrizem, vi strani placenici i bando u belim mantilima, necete vi na meni izvoditi eksperimantalne porodjaje, ko meni garantuje ovde... dovidjenja...
  • @Biba

    21.04.2021 11:47
    Ahahaa sta garantuje? Procitaj u uputstvu analgina sta ti sve nudi kao moguca nezeljena dejstva. I - spremi se na sokantnu vest - ako ocelavis, nikog neces moci da tuzis, tj. niko nije za to odgovoran, osim tvoje glave s koje je kosa pobegla od muke jer je toliko suplja da zveci.
  • Joki

    21.04.2021 11:00
    Saglasnost se potpisuje da bi se skinula odgovornost sa proizvodjaca vakcina ako bude nezeljenih efekata i sa TEBE DrKone!!!
  • M

    21.04.2021 10:48
    Kad sam dosla da se poradjam potpisala sam saglasnost da pristajem na sve intervencije koje lekari budu smatrali neophodnim. Za bebu isto. Tako da ovo nije nista specijalno novo. Dozvola za vakcinisanje dece redovnim vakcinama se ne potpisuje jer su one obavezne.
  • Mi

    21.04.2021 10:38
    Au čoveče, pa vi i dalje terate svoje. Ovo je sve što se potpisuje, vakcina nije obavezna i potpiše se papir. Jel vi sad mislite da ako nam se nešto desi zbog vakcine da nas niko neće pogledati? Još jedan psihološki aspekt kako antivakceri misle da imaju ili znaju nešto više od nas. Ali ustvari mislim da samo misle da znaju više. #pametnomdosta
  • Kalif umesto Kalifa

    21.04.2021 09:47
    Da da sigurno
    Ja isprimah sve vakcine bez i kedne saglasnosti, a i ovde gde sad zivim nema potpisivanja saglasnosti ni za vakcine a ni za ostle med zahvate.
    P.S. Reklamiraju vakcinu astrazenca kao pouzdanu a pola evrope je ne zeli koristiti.
  • Pametnom dosta

    21.04.2021 09:36
    Proizviđači sa zapada imaju imunitet od odgovornosti za nuspojave, imunitet na kom su insistirali kao uslov za dalju proizvodnju vakcina.
    Ne verujem da je situacija u Rusiji i Kini drugačija.
  • Biba

    21.04.2021 09:13
    ?
    Meni nisu trazili u apoteci da potpisem saglasnost kad sam kupovao analgin, verovatno zato sto je lek ispitan i proizvodjac garantuje za njega. Sa druge strane, ako ocelavim od njega, mogu da tuzim proizvodjaca. Ako mi se bilo sta desi od vakcine, mogu samo da cutim jer sam potpisao saglasnost.
  • Noj(e)

    21.04.2021 09:08
    ---
    Pazi, i dalje Ti ne verujem, Kone. Muljao si, muljaš i očigledno da nemaš nameru da kažeš ono što je istine jer si korumpiran.
  • Milan NS

    21.04.2021 08:48
    Razlika između
    "Gde god odete, u bilo koju bolnicu, vi dajete pristanak da učestvujete u lečenju i pristajete na propisan način lečenja" i potpisa na "lekar mi je objasnio rizik..." je ogromna.
    Videli smo svi kako je država objasnila ogroman broj nabavljanih (plaćenih!) vakcina protiv "Svinjskog gripa" 2009. godine i kako se posle država ogradila od štete koju je sama prouzrokovala i svu krivicu neuspele "imunizacije" svalila na firmu posrednika u nabavci vakcina.
    Vakcina kao ideja je odlična stvar.
    Da li je konkretno ova vakcina protiv Covid 19 koja se kod nas prima odlična, pokazaće vreme.
  • Dejan

    21.04.2021 08:46
    drKon
    Al je objasnio....svaka mu cast.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna