Autor: Danas

Info
23.07.2021.
08:51 > 08:56
Rusija se uspešno isključila sa svetske komunikacione mreže tokom testiranja sopstvene internet tehnologije.
  • Lanmi

    27.08.2021 04:08
    videli od Kine
    Zamislite kod nas da je jedini mediji informer. Verovatno ce tako sada biti na ruskom NJetu. Retki su ovde mediji koji nisu na platnom spisku drzave, pa da samim tim mogu da rade posao novinara kako dolikuje. Objektivno informisanje naroda je spalo na 021 i jos par drugih medija.
  • tetka

    24.07.2021 07:06
    apsolutizam
    Ne vidim nikakvu poentu svega toga. Ako se neko odluči da obori internet, to će učiniti pomoću tempiranih malware virusa- trojanaca. Ukoliko im se raširi takav softver po mreži džaba će se izolovati. Antivirus softver, kao i linuks serveri apsolutno isključuju mogućnost internacionalnih incidenata.
    Bolje bi im bilo da prave bolji antivirus, izolacija im neće ni malo pomoći, osim ako smisao svega toga nema totalno apsolutističku svrhu u smislu totalne kontrole informacija i komunikacija.
  • Velibor

    24.07.2021 06:24
    nezavisnost
    Neverovatan mi je stav kako je normalno da te NSA nadgleda i špijunira, uključujući i vlade " prijateljskih" država, a ako i pokušaš da se nekako zaštitiš odmah si diktator..Ja nemam iluzija o režimu u Rusiji, ali nemam ni o režimu u USA. Ni u jednoj od njih se narod ništa ne pita..Čista iluzija demokratije.

  • zunzara

    23.07.2021 16:21
    @Pismen: Jel ti stvarno
    veruješ u to što si napisao??? Nije ti palo na pamet da idu istim putem kao kina, severna koreja i ostale demokratske države u nastojanju da svom narosu uteraju demokratiju "bogomdanog predsednika"???? Ne znam kada će kod nas pokušati da testiraju neki sličan sistem, a sigurno bi im odgovaralo...veoma, da kontrolišu i taj segment komunikacija.
  • Analytics Bot

    23.07.2021 11:05
    Zanimljivo je kako na svaki komentar ima podjednak broj pluseva i minusa. Kao da botovi žele da ostave utisak da je Srbija podeljena tačno po pola, 50% za njihovog idola i 50% protiv njega?
  • Podbarac

    23.07.2021 10:24
    @zx-internet
    Kod nas radi odavno - i pre AV nažalost.

    Naime BoTa se bio "uvredio" na fb i... donet je Zakon o elektronskim komunikacijama i čuveni član 128 ("Obaveza zadržavanja podataka"), kojima pored Suda (naloga) može i da se pristupi radi "...zaštite bezbednosti Republike Srbije, na način predviđen zakonom...".

    U prevodu ovlašćena lica MUP, VJ, BIA, VOA, VBA... itd. Zanimljivo je bilo istraživanje-zahtev poverenika ko i kada je pristupao ovim "zadržanim podacima" poslart MUP-u svojevremeno.
    - Odgovor je otprilike bio: Ne znamo - nemamo evidenciju...
    - Odgovor je otprilike bio: Ne znamo - nemamo evidenciju...

    Dakle, Srbija je jedina zemlja na svetu di ovo fercera - čak i Kina nema ovakvu zakonsku regulativu, a praksu možda?

    Npr. u US je Snowden napravio uzbunu kada je rekao da NSA može da pristupa tim podacima - a kod nas se njima ne samo pristupa, nego ih "provajderi" o svom trošku čuvaju 12 meseci!

    Tolko.
  • pismen

    23.07.2021 09:47
    sustina nije to sto pisete
    sustina ovog testiranja je da u Rusiji nastavi da funkcionise internet u slucaju da ih spolja odseku, ukinu im pristup DNS serverima i sl
  • Qrz

    23.07.2021 09:37
    Ideja je da sav internet prolazi kroz Putinovu radnu sobu gde se sve pregleda, zapisuje, pamti.
  • zx

    23.07.2021 09:22
    internet
    Kod nas ce proraditi AV.rs ...ili odavno radi a mi ne znamo
  • Voja

    23.07.2021 09:16
    Mreža
    Isključiće se oni sa svake mreže i lagano zatvaranje u svoju kutiju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna