Autor: VOICE

Info
24.09.2021.
19:16
Srbija je u poslednjoj deceniji u značajnoj meri uredila pitanje upotrebe pesticida u poljoprivredi.
  • Imre

    25.09.2021 13:07
    Odgovor
    @slucaj Znam da nije objavljen ali sam se tako izrazio ,nestane sa onom crvenom linijom kao kad komentar saljem.Ipak hvala jer se to i tebi dogadja,jer kad se to desi pomislim i da sam ja tome kriv.Zato kod potreba za duzim komentarom,prikaz cu dati iz vise nastavaka.
  • Orwell Vegan

    25.09.2021 12:55
    @bujke
    Nemojte pricati svasta ovde, nemoguce je jedino u jednoj zaostaloj drzavi kao ovoj gde poljoprivrednici samo zele da zarade sto vise i da ih je bas briga sto ce da potruju ljude, zivotinje i zemlju. Takodje za zdravlje ljudi i zivotinja su saodgovorni svi ti 'strucnjaci', dakle ceo sistem matrixa poljoprivrede koja ne sluzi prirodi. U sustini sve je o lenjosti i nesposobnosti drzave i tim nazovi strucnjacima, poljoprivrednici rade kako im se namece. Imam podatke od 2015, kad je u zemljama EU vec onda bilo oko 11.9 miliona hektara zemljista organsko i oko 269,000 farmera koji to praktikuju.
  • Imre

    25.09.2021 12:25
    Prognozno izvestajna sluzba republike Srbije,osnovana je u 29 gradova,cime je dobro pokrivena citava zemlja i usevi koji se gaje u njoj.Sta je problem sto mali broj poljopribrednika koristi te usluge,dali zbog nedostupnosti ili lose organizovanosti da se preporuka od odredjene sluzbe pustu u etar putem lokalnih radio stanica.Treba edukobati poljopribrednike u koje vreme njihova lokalna radi stanica svakodnevno objavljuje sta,kako i sa cime zastititi odredjeni usev.Normalno te poruke isle bi na konto opstinskih vlasti jer imamo dosta i privatnih radio stanica.Sve je to u delokrugu ministarstva za poljopribredu.
  • Imre

    25.09.2021 12:12
    Registar pestida objavljen je u casopisu ; biljni lekar: gde je prikaz na 7 stranica,svaka stranica ima 3 vertikalna pasusa gde je navedeno oko 35 preparata.Kad se to pomnozi dobije se brojka od priblizno 730 preparata.Za poneke preparate ima po 5-6 proizvodjaca ili stranih zastupnika.
  • Bacvanin

    25.09.2021 11:55
    Potrebno je da u svakom selu od pocetka marta budu postavljeni kontejneri iskljucivo za praznu ambalazu od pesticida,koje trebaju da se nalaze u zadruznim dvoristima ili kod polj.apoteka.Za vracanje prazne ambalaze u polj.apoteke gde je pesticid kupljen donesen je zakon jos osamdesetih godina,ali nije saziveo.Skolsku decu edukobati da roditelje upozoravaju gde i kad da vrate ambalazu.
  • bujke

    25.09.2021 10:15
    namcor
    Prvo da odgovorim ovim sto rade manje baste i okucnice. Naravno da je tu moguca minimalna hemija uz dosta rada i dobijete organski proizvod. Na velikim povrsinama to je nemoguce a nema ni radne snage. Zatim direktorici u beogradu, nije greska slucajna u suncokretu nego namerna. Iz crnih kanala rusije, ukrajine, turske stizu ogrimne kolicine zabranjene hemije preko granice koje se nesmetano prodaju po vasarima i oglasima. Trece najnesavesniji su u srbiji koji misle da morava sve odnese.
    Zakoni pistoje i mnogi ih primenjuju a to je da se svaka kupljena flasa probusi tri puta ispere stavi u najlon kese i uredno vrati radnji u kojoj je kupljen koja dalje prosledjuje kompaniji za unistenje. Neka mi neko od nadleznih kaze ko to radi dole u srbiji barem jedan primer. Ja vam u okolini NS navescu 100 primera. Nisam autonomas ali razlika u savesti je ogromna mada i ovde ima pojedinaca koji jos uvek nisu svesni sta rade okolini
  • Slucaj

    25.09.2021 10:14
    @Imre, meni se na telefonu cesto refresuje stranica dok iskucam komentar. To ne znaci da je komentar poslat vec izbrisan. Poslat je tek kada dobijete obavestenje o tome u zelenoj kucici.
  • Dragan

    25.09.2021 08:46
    Ah
    Skoro svi pesticidi,sprejevi za insekte,deterđenti na zadnjoj strani sitnim slovima puše da zagađuju okolinu i davsu izuzetno otrivni za ceo biljni i životinjski svet nabkopnu i vidi.Skiro video na svim sprejevima protiv insekata,i deterđentima.
  • Orwell Vegan

    25.09.2021 08:28
    Istina
    Molim neka mi profesorka objasni kako to da u mojoj organskoj basti sve raste i daje plodove bez ikakve hemije. Potpuno nepotrebnom hemijom je napravljen haos u prirodi, sve je zatrovano, pcele ubijaju, biljke su otrovane, zemlja umire.
  • Pera

    25.09.2021 05:08
    Ne možete ubijati trovanjem bez nametanja upotrebe otrova.
  • Labud

    24.09.2021 22:30
    Glavni problem je crno tržište pesticida, gde se mogu nabaviti odavno zabranjeni preparati.
  • Dejan

    24.09.2021 22:12
    Srb-i
    Veci su problem antibiotici u mesu,preradjevinama, jogurtima,pavlakama kao i virusi koji odrzavaju rok trajanja ! Sa ovim zarazenima su vam skrenuli samo paznju sa uma a ovako rade vec dve decenije !!! Zato su i zabranili antibiotike u slobodnoj prodaju po apatekama,samo dupli recepat, mislite o tome
  • bora

    24.09.2021 21:57
    pesticidi i reklama
    Interesantno je da niko od gore spomenutih nije spomenuo reklamiranje otrova
    preko medija.Gde se otrovi u svetu reklamiraju?Problemi nastaju kod registracije,
    kad platis vise sve se registruje sa povrsnim ispitivanjima.Testiranje pesticida
    treba da radi jedna drzavna ustanova, sa sadasnjim nacinom registracije profesori
    profesori na fakultetima i instituti se utrkuju koce vise da registruje.Posebna
    prica je sto drzavnim parama (kupljena oprema) uzimaju sebi zaradu kao da
    su oni privatno ulozili u opremu.Zarde se se krecu u milionima uz
    podrsku dekana.
  • Imre

    24.09.2021 21:33
    Problem,komentar se sam izbris
    Necu da pisem duzi tekst,jer mi jednostavno ceo trud propadne zbog jednostavnog ponistenja,dok kucam vidim da je bez mog znanja komentar poslat,koji je razlog nije mi poznato a cesto mi se dogadja.Pisem na beoma kvalitetnom tabletu.Ovaj problem sa pesticidima mi je veoma dobro poznat.Dali je od vas vremenski pisanje ograniceno,karakteri nebudu potroseniAko neko od komentatora moze da mi odgovori na ovaj moj problem.
  • Salamander

    24.09.2021 20:36
    i pčele
    i ljude
    kontrola=0

  • Ing.

    24.09.2021 20:33
    Zasto?
    Zasto se kupci pesticida ne obavezu da prodavcu vratr amvalazu od pesticida. Da li znate da poljoprivredni proizvodjaci plasticnu amvalazu kada je isprazbe spaljuju po atarima i atarskim putevima. Moze se na taj nacin i kontrolisati kada je pesticid upotrebljen u toku godine ako se obavezu da vrate svu kupljenu ambalazu. Ima nacina sa se sto sta kontrolise, ali nema ideja i nema volje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna