Autor: RTS

Info
14.11.2021.
20:56 > 20:56
Čačak, Niš i Kraljevo prvi će imati pametna brojila.
  • Bata

    15.11.2021 20:47
    E-racun
    Kada ce te uvesti e-naplatu racuna?vi ste bre jedinini koji to nemaaa...ne zelim racun na kucnu adresu,hocu na imel i da preko imeil da platim racun.hvala.
  • Doppler

    15.11.2021 08:05
    @Banderaš
    Znaš šta je fazon? Kod nas se struja i dalje očitava ručno, što znači da ide čikica sa papirom i olovkom, od ulaza do ulaza i ručno očitava struju i upisuje na papir. Dešava se da ih mrzi da šetaju jel su lenji i malo plaćeni i onda uzme i samo prepiše iz predhodnog meseca, malo doda, malo oduzme i gotov posao... tako da nisi imao duhove :)
  • Pedja

    15.11.2021 07:34
    .... Nastavak
    Naravno sve to sa pametnim metrima (smart meters) kosta i potrebna su velika ulaganja:
    - pametni metri (zavisi od kvaliteta mogucnosti proizvodjaca krece od 75 evra
    - zavisi od brojila, ormara za brojila ce morati da se promeni/nabudji
    - infrastruktura (zavisi kakvu komunikaciju i gde se metri instaliraju)
    - gomila novoi uredjaja, softvera za obradu podataka
    - zaposleni da rukuju ti uredjaima i softverom
    Sto vise brojila instalirano, to je jeftinije po brojilu, urbanije sredine su jeftinije po brojilu, ...
    Tesko je ocenit koliko ce to kostati ali cena nece biti mala i trebace verovatno vise godina da se investicija isplati i investicija se broji u stotimama miliona evra a moze i da predje milijardu bez problema (mozda i dva).
    Najveci trosak su brojila i instalaciji koja je otprilike od 50% do 70% do ukupnog troska.

    inace postavka pametnih brojila, infrastrukture i softvera traje nekoliko godina
  • Pedja

    15.11.2021 07:33
    Koliko vidim po komentari vecina su negativnih.
    Ja radim sa pametnim mertima preko 12 godina na projektima u Americi, Evropi i Australiji i zeleo bih da podelim neke cinjenice:
    - "Njihovo brojilo, njihovo baždarenje." - pametni metri kao i mehanicki prolaze broz proces provere i testiranja merenja pre instalacije
    - "ako potrošač nije uredan platiš struja mu se NESMIJE isključiti" - zavis od zemlje do zemlje, vecina zemalja ima pravila kada se struja moze iskljuciti (npr. ne sme se iskljuci zimi)
    - "brojilo u koje on uplaćuje struju direktno i troši dok ima uplaćeno" - ta opcija postoji kao sto imamo za telefone i zavisi od zemlje do zemlje i samih korisnika. cena struje zavisi da li placas (unapred ili po racunu).
    - "uskoro zalbe nece biti priznate" - mislim da je ovo pogresno: po mom iskustvu, korisnici dobijaju sa ovim je ce imati uvid detaljno po danu/satu da vide svoju potroslju ako hoce. Kontrolni enran moze da bude na brojilu, u kuci ili da se koristi browser directno na brojilo ili preko sajta elektrodistribucije.
    - čitači struje da napreduju na visoke pozicije" - oni ce i dalje bit potrebni ali u mnogo manjem broju. Neki ce morati da se prekvalifikuju i nauce nesto drugo da rade u elektrodistribuciji, neki ce otici u preranu penziju a neki morati da traze drugi posao.
    - "Brojilo ne treba da obrađuje podatke nego da prikazuje potrošnju" - brojilo ne obradjuje podatke, ali skuplja is salje gomilu elektricnih i drugih vrednosti na obradjivanje
  • Bojan

    15.11.2021 06:47
    ...
    "13
    HRONOLOŠKI NAJPOPULARNIJI
    Dragan
    15.11.2021 • 05:44
    Ah
    E moj Bojane nije tebi lako.Ne postoje domaće firme za proizvodnju brojila,već plaćaš licencu i ko deca sklapaj.Radim sa strujom 50g."

    Nije mi lako čim se raspravljam sa ljudima "koji rade 50 godina sa strujom", a pišu nebuloze.
    Kao što rekoh, imaš min. 3 firme u Srbiji koje proizvode brojila za daljinsko očitavanje... Enel, Meter&Control i EWG. Sve tri imaju svoj razvoj i sve tri izvoze svoje proizvode.
  • Dragan

    15.11.2021 05:44
    Ah
    E moj Bojane nije tebi lako.Ne postoje domaće firme za proizvodnju brojila,već plaćaš licencu i ko deca sklapaj.Radim sa strujom 50g.Pre oko 20g sa ugrađena digitalna brojila.E sad zanimljivo u Japanu ,( ima na YT)mali lepi gradovi još uvek imaju bandere i cela instalacija je vazdušna. A da u SFRJ pravili Ei i Iskra.Pošto smo naša brojila poklonili njima tako je.Uzgred u Nemačkoj grad bira operatera.
  • Banderaš

    15.11.2021 05:21
    Ološ
    Zbog posla sam bio odsutan iz svog stana 2,3 i 4 meseca,pre izlaska sam isključio sve osigurače,niko nije nikada ulazio u stan u tim periodima i po povratku sam uporno imao potrošnju npr 44kW skupe i 35kW jeftine/mesec. Ili 40kW skupe+48kW jeftine potrošnje. Reklamirao sam,utvrdili su da je brojilo ispravno,što je još gore,jer ako je brojilo ispravno,svi uređaji isključeni,niko nije ulazio u stan što bi alarm registrovao,jedino objašnjenje je da se struja krade daljinskim manipulacijama koje su i sada moguće jer vi i sada imate mogućnost slanja signala kroz kablove i edb ima i sada kontakt sa našim brojilima iz njihovog centra. Brojila koja sada posedujemo imaju istu funkciju kao i nova brojila kojima žele da izvuku 1-2 milijardi € iz elektro privrede.
  • Pera

    15.11.2021 05:03
    Dokle to ispiranje mozga sa "smart" tehnikom. Mašina ne razmišlja, nema pamet, čovek da. Pametan čovek neprijatelj je zloupotrebi njegovog znanja. Zato su mašine, kojima UPRAVLJAJU ljudi, "pametne" a čoveka nabeđuju da je glup. Najpametniji (najsmartniji) su lažni doktori, magistri, masteri i ostale neznalice.
  • Nebojša Berak

    15.11.2021 01:57
    Potpuna krađa ideje
    Potpuna krađa ideje i razrađenog plana, detalja i probnih testiranja. Ovako brutalna krađa moguća je samo u Srbiji. Ali od koga je i nije neočekivano.
  • Petar Kočić

    14.11.2021 23:15
    Dočekali smo
    Kadija te tuži, kadija ti sudi.
    Njihovo brojilo, njihovo baždarenje.
    Struja više i ne mora da poskupljuje. Sve se odradi daljinski.
    Srbi slabo pamte, ali pre nekoliko godina svima su uvećali potrošnju u decembru, pa su uhvaćeni u prevari
  • Kostunica

    14.11.2021 23:15
    Kada ce naplatiti potrazivanja od Kineza u Boru i Smederevu?
  • Rajko

    14.11.2021 22:51
    Modernizacija
    Kupujemo brojila za 22 vek a distributivna mreža je u prvoj polovini prošlog veka. Da li u ovoj zemlji može išta da se uradi normalno. U Austrija kuće još imaju lndukciona brojila a sva srednjenaponska i niskonaponska mreža po selima je kablovska. Zaostajemo za njima 100 godina ali kupujemo najmodernija brojila jer će to omogućiti pouzdaniji snabdevanje potrošača električnom energijom. Kažu da će moći daljinski da isključuju potrošače. U normalnom svetu struja se smatra životnom potrebom i ako potrošač nije uredan platiš struja mu se NESMIJE isključiti već se postavlja brojilo u koje on uplaćuje struju direktno i troši dok ima uplaćeno. Ali daleko smo mi od normalnih.
  • Bojan

    14.11.2021 22:25
    ...
    "Dragan
    14.11.2021 • 21:30
    Ah
    I koji bata će ih uvoziti ili sklapati ?Brojilo ne treba da obrađuje podatke nego da prikazuje potrošnju."

    Brojilo prikazuje potrošnju...samo daljinski, kako mu ime i govori. Ima dodatne funkcije po zahtevu operatera.
    Proizvode i izvoze ih min. 3 srpske firme. Ili "bate" kako ti kažeš.
  • Evo ja

    14.11.2021 22:05
    Lazete
    A sto lepo ne kazete da Montop stavlja nova brojila i da mogu da se fingiraju kako god. Tako da , dragi moji sugradjani, uskoro zalbe nece biti priznate .... brojilo je reklo drugacije... evo ispravite me ako gresim
  • Joki

    14.11.2021 21:51
    Beograd je trebao biti prvi,najvise struje krad oni koji najvise imaju.Greju se bazeni,firmama ciji su vlasnici bliski vlasti otpisuju sedugovi,krade se mnogo.Nece radnici i seljaci da kradu,oni se svega boje.
  • Plidnem

    14.11.2021 21:47
    Buuuaaahhhhaaaahhhhaaa....
  • Syracuse

    14.11.2021 21:45
    Dobro, i kako ce sada čitači struje da napreduju na visoke pozicije ako ih ukinete??
  • Dragan

    14.11.2021 21:30
    Ah
    I koji bata će ih uvoziti ili sklapati ?Brojilo ne treba da obrađuje podatke nego da prikazuje potrošnju.Pa vi nemate podatke da vam ispala trafo stanica fok vam mi ne javimo.Ahm a o održavanju šta teći-unimer kulljen ma najlonu,čekić,pajser i glimarica.A u Austriji svaki majstor nosi lap top za brzo pronalaženje i otklanjanje kvara.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna