Autor: Tanjug

Info
10.04.2022.
08:04
Nemačka je počela da radi na jačanju svojih javnih skloništa, kao i na izgradnji kriznih zaliha za slučaj rata.
  • Debilu

    12.04.2022 20:15
    @@volem
    Na geotermalnu energiju, kao i uvek.
  • Deltaplan

    12.04.2022 19:20
    A tu su i poplave.
  • novi krug

    11.04.2022 21:22
    Pavlovićeva mast
    nema skloništa u kom može da se boravi toliko dugo dok nestanu smrtonosne posledice atomskog rata na tom terenu sem onog štodaljesotiiimbolje .
    I šta posle ?
  • Poverenik

    11.04.2022 17:27
    Skloniste
    Vise puta smo ukazivali na stanje Sklonista u Epikopa Visariona 5,7.,,gde je puno vode i preti opasnost od pozara elektro instalacija ali nema sluha kod odgovornih. Vazno je da se plate odgovornih ne ukidaju. A Stadioni za najneobrazovanije sportiste fudbalere mogu da pricekaju.
  • volem

    11.04.2022 16:38
    pa do kraja
    a sto se tice MWh, ne kWh, i koliko je ucesce u svakom trenutku u istoj toj mrskoj Njemackoj, cisto za one za koje je google enigma
    https://www.smard.de/en
  • volem

    11.04.2022 06:41
    i jos malo dalje
    a da ne spominjem iskoriscavanje smeca za proizvodnju struje / spaljivanje umesto onog ogromnog rugla brda preko puta Rodica. I to moze da bude jedan deo mogucnosti da se oslobodimo opasnosti po zdravlje - sto nema cenu de facto - i da doprinesemo manjoj zavisnosti od fosilnog goriva. I dalje ne kazem puna nezavisnost, neka ce uvek postojati, ali svaki kilovat je dragocen. Spaljivanje ide kao do-sagorevanje uz ugalj ili gas, ali svakako doprinosi.
    I da, prerada otpadnih voda moze isto da doprinese makar malo. I dalje nije opsta prica ili floskule ili kako cenjeni kolega napisao nego konkretna postrojenja koja postoje na komunalnom nivou na tom trulom zapadu.
    Bio kod prijatelja koji gleda sa jedne strane na elektranu koja spaljuje smece (apsolutno se nista ne oseca nikada) a sa druge strane preradjuju/ciste otpadne komunalne vode. Izmedju ta dva mesta jedna mala hidroelektrana. Za sigurnost snabdevanja se tu necu sigurno brinuti. A ni za zastitu okoline.
    A kod nas - pa sta reci kad za 30 godina nije ni put kako treba napravljen do Obrenovca, a ne neki toplovod da se makar nesto od otpadne toplote iskoristi. I onda neko masta da uzme u ruke neku nuklearnu tehnologiju.
  • volem

    10.04.2022 20:27
    i dalje
    one koji se prave "strucnjaci". a tek kad su ispisnici ili sledbenici Mice Marica sa FTN-a. Koji se ubi dokazujuci da su vetrenjace nemoguce. A eto ih onoliko po zapadu, i doprinose. Kao sto rekoh, domaci zadatak - google pa vidite kako to u Nemackoj izgleda iz sata u sat.
    Konkretan domaci problem koji se uvek navodi kao glavni argument -10, vojvodina, zima - pa tesko ali nije nemoguce. Bitno je da ste u mrezi. Negde duva vetar, pa to radi skoro sigurno. Postoje i razvijaju se sistemi gravitacionog cuvanja energije, reverzibilne elektrane rade tamo gde nije toliko hladno, biomasa moze isto pomoci, u krajnjem slucaju gasne turbine mogu da nesto doprinesu (da, da, fosilna energija, itd, itd.) -ali samo u malom obimu. Znam podosta o istim (gasnim turbinama). Sistemi baterija za elektroautomobile mogu isto tako da se vrlo inteligentno umreze.
    Stvarno mislim da sa par stotina karaktera ne mogu sigurno da napisem ceo elaborat. Bez opstih floskula, i kako rece cenjeni komentator "lupetanja".
    Ali ako postoji volja, uradice se, i bitno je krenuti a ne prekrstiti ruke i pouzdati se ruinirani Obrenovac gde se ne postize ni 40% efikasnosti iskoriscenja. Ili jos gore, sa avanturama u nuklearnom smeru.
  • /

    10.04.2022 18:39
    /
    samo da podsetim: imali smo sklonista pa je onda dosao dodik da organizuje grad
  • Da je Bil Gejts

    10.04.2022 15:09
    to izgovirio
    ...sto je izgovorio Noam Comski, komentar bi bio - "kako on to moze da zna, ako ne ucestvuje u kreiranju nase buducnosti!"
    Mnoge je razocarao sto ne misli da je pandemija vestacki izazvana i sto se odmah izjasnio za vakcinisanje. Pre godinu dana je rekao da sledeca opasnost koja nam preti je upotreba nuklearnog naouruzanja, pa zatim globalno zagrevanje!
    Mi nemamo nuklearno naouruzanje a ni opremu, ni sklonista kao zastitu! Nasi Lazari i Milosi, kao ni visoka tehnologija torture na daljinu - tu nista ne pomazu!
    Mozda, pomaze molitva - "Boze daj pameti", ako mislimo da kvantum zla, koji se negde tamo cini, nije toliko zastrasujuce velik, da nas Bog vise nece ni da saslusa a kamoli da se umilostivi nasim molitvama!
  • Neba

    10.04.2022 14:26
    Haha
    Svabe jedva cekaju da se zarati...
    Nisu odavno
  • NKVD

    10.04.2022 13:10
    Zare @ Haaahhh, Rusi da izgube rat??? Rat, inace pocinje prekosutra, najvecom bitkom protiv nacista posle zavrsetka drugog svetskog rata, a nakon njihovog unistenja krece pravi, svetski rat. Sve je moguce, ali na eu samo idioti mogu da se klade.
  • Gvozden

    10.04.2022 13:03
    Imam I ja zalihe,dobili smo od sns! Kekekekeke
  • Za moja struka

    10.04.2022 12:43
    @moja struka - evo moja vojvodjanska kuca: 100 kvadrata, izolacija 15 cm, trostruki prozori.
    Grejanje na invertere.
    Nikad, ali nikad tokom zadnje tri zime nisam imao potrosnju u kuci preko 800 kwh mesecno!
    Pa ti racunaj druze...
    Da imam 8 kw solare na kuci po ovom novom EPS-ovom sistemu neto merenja ne bih placao nista za struju posto bi mi solarna elektrana godisnje proizvodila i vise nego sto potrosim

    Tako da to ti je moj primer.
    Ali nista nista nista od toga ne vredi bez IZOLACIJE
  • Zare

    10.04.2022 12:20
    Ne boje se Nemci ruskih tenkova nego taktickih nuklearnih udara koje ce skoro sigurno Rusi upotrebiti kada bude izvesno da gube rat. To bi izazvalo haos u kome bi Rusi barem za kratko povratili ravnotezu. Posle toga, sve je moguce.
  • @volem

    10.04.2022 12:13
    moja struka
    Evo posto ti znas…
    Kazi mi kako se greje kuca u Vojvodini obalcno/ -10 / sneg
    Objasni nam u Kw satima kako ?

    Samo bez lupetanja, opstih mesta i floskula…
  • volem

    10.04.2022 10:32
    one koji sve znaju
    pogotovo kad udare po mrskim "zelenima".
    stvar je da se upravo zbog energetske zavisnosti jos jace ulaze u obnoviljive izvore. Sto je jedino i logicno. Ali ne, mi sve bolje znamo. pa kad obrenovac stuca, odosmo svi u tri lepe.
    I nemojte pricati o nestabilnosti mreze i scenarijima "a sta cemo kada...." ima dovoljno pametnih ljudi koji rade na tome vec jako dugo i resenja su poprilicno vec u upotrebi. Dnevna potrosnja i proizvodnja u Nemackoj je prilicno transparentno online, potrazite i videcete kako to trenutno izgleda.
    A sto se tice sklonista i naoruzanja, mislim da je jasno zasto - ako neko pocne da pise na svoje tenkove "za Berlin", nema drugog izlaza. I ne podcenjujte, poslednji put su od nepostojece avijacije do najjace u evropi dosli za 6 godina.
  • @Realista

    10.04.2022 10:25
    “Još uvek” treba da se zaštiti planeta, jer svi ovi aktuelni ratovi i pretnje su smešni u odnosu na ono šta sledi kada još jače krenu da se osete posledice klimatskih promena. Nekima je izgleda i dalje sve važnije od jedine planete gde možemo da živimo i bez koje nema ni nas.
  • Ана

    10.04.2022 09:48
    anananic@gmail.com
    Ми смо за сада купили брашно и шећер.Толико од припрема.
  • David

    10.04.2022 09:37
    Haha
    Vama dedovi nisu ispricali istoriju,i niste ucili u skolama...Vi narode,niste normalni...Sto vam to opet treba,da finansirate vojsku..
  • Realista

    10.04.2022 09:15
    trend
    ...i obavezno pitajte Zelene da li je vreme da pokrenete nuklearne elektrane i elektrane na ugalj ili još uvek treba da se zaštiti planeta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna