Autor: Hina

Info
12.05.2022.
09:40 > 09:44
Istraga ministarstva unutrašnjih poslova SAD o mračnoj istoriji internata za asimilaciju domorodačke dece otkrila je "obeležena ili neobeležena grobna mesta" u 53 škole.
  • NN

    13.05.2022 22:08
    istoričar
    @ istoričar
    Istoričar??? Prevideo neke sitnice kao što su svetski ratovi, osmanska vladavina, muslimani, ustanci! Zatim, ratovi i pojedinačno ubistvo nisu baš isto, niti se mogu poistovećivati, kao ni odgovornost za jedno ili drugo! Sve u svemu neobično, čak neverovatno, i za nekog ko nije "istoričar" nepoznavanje osnovnih stvari! A da bi se donosili sudovi ipak treba znati ono o čemu se sudi! A to se uglavnom sve zna, samo ipak treba pročitati! Nekako ispada da su Srbi, po "istoričaru", svugde i u svako vreme bili glavni zlikovci! A neće baš biti tako!
  • istoricar

    13.05.2022 06:49
    Ne bih da se nastavljam na neke koji sad pokusavaju da neke argumente relativizuju. Nisu srbi u tim pricama bas tako lose prosli - sem u Vukovaru, ali je pitanje zasto tamo ostali nisu. A za pitanje dunavskih svaba - da bilo ih je svugde, ali najvise u Vojvodini. I oni koji su ih proterivali su bili pre svega zasluzni partizani koji su bili koji su bili, i velikom vecinom ipak srbi. Svejedno, ubijeni covek je ubijeni covek i za svakog, ponavljam za svakog treba neko da odgovara ako je moguce odnosno ako je ziv i ako se mogu naci nalogodavci. Ili naci i javno dokumentovati ko je sve bio ukljucen u tako nesto.
    Spremnost da se to uradi je na ovim prostorima nikakva ako onaj koji je stradao ne pripada vlastitom plemenu ili veri. Gde su istorijske dzamije iz srpskih gradova i varosica? Gde je muslimansko stanovnistvo koga je bilo jako puno i logicno posle 300+ godina turske vladavine? I o tome se malo prica odnosno govori a cinjenica je da je dobar deo urbane populacije proterano, pobijeno ili porobljeno u oslobodilackim ratovima. A svaki koji je stradao je jedna ljudska tragedija i zlocin.
    Ponavljam opet - licna i direktna i indirektna odgovornost je poenta. Ne branim sta je u Americi ili Kanadi ili Australiji ili u Novorusiji, ili bilo gde uradjeno ali je bitno da se o tome otvoreno prica i stvari nazovu pravim imenom. Jedino je tako moguce ici napred. Inace ce uvek biti razlog nekog novog sukoba i novog prolivanja nevine krvi. Cija god bila.
  • Zemlja čudesa

    12.05.2022 21:04
    Eh, šta ti je demokratija... Ameri i Kanađani istrebili Indijance, Australijanci Aboridžine, Nemci jevreje i koga god su dohvatili, pa onda rekli "žao nam je, to nije lepo, zaista nismo namerno i nećemo nikada više" i svi najveće demokrate na planeti. Ali, tek kada su im natrljali njihove zločine na nos, ni sekundu ranije.
  • Super Hik

    12.05.2022 19:41
    Izgleda da i Ameri imaju svoju Srbrenicu.
    Oni barem imaju mu*a da se suoče sa svojom prošlošću i o tome govore dok tako nešto nije slučaj sa srbima.
  • Dijaspora6

    12.05.2022 18:03
    Sve pod okriljem crkve
    I u Kanadi pronalaze groblja indijanske dece pored škola. Na svakom groblju ima bar stotinak grobova, a često i više. Nisu samo Ameri radili na prevaspitavanju domorodaca.
  • @istoričar

    12.05.2022 17:13
    Da Srbi lepo usvoje američki obrazac - uradiš šta si naumio pa se posle izvinjavaš? Još ako kažeš "neću nikad više" zaslužuješ pohvale za demokratičnost (kakve ste Vi izneli). Nemci su se, na primer, baš lepo "lustrifikovali" od Drugog svetskog rata- evo ih ponovo na Istoku. Ne kažem da su Rusi, Srbi, Kinezi, ko već, bolji samo nemojte te fraze o "demokratiji" i suočavanju sa prošlošću. Rat je, ljudi ginu i čovečanstvo se nije opametilo - pa ni najrazvijenije zajednice.
  • pismen

    12.05.2022 15:13
    @istoricar
    da vidimo sta poznavalac istorije veli...
    "Pa makar se o zlocinima javno govori i ne zataskava odnosno bori protiv zataskavanja." govori se javno, na 021, ne na drustvenim mrezama (znaci nije se desilo, a svakako posledica nema)
    "Da tako krenemo kod nas - caskom mozemo da dodjemo do pitanja a sta je sa proteranim citavim selima skoro pola miliona dunavskih svaba - bilo je tu i zena, dece, staraca, pobijenim madjarima za koje je dokazano ili ne da su bili saradnici, sta je sa nasim hladnjacama koje su se vukle okolo sa kosova, sta je spaljivano u toplanama u NS kad je pao Vukovar..."
    zanimljiva sva ta masovna ubitstva - rezime price svuda je bila promena demografske slike u lokalu na stetu Srba, a u globalu pad broja Srba - meni to lici da su u konacnici Srbi vise stradali (ali Vi ocigledno znate istoriju koja je u svadji sa rezultatima popisa).
    dalje istoricar veli: "Ni reci se nece cuti, ili ce biti odgovori tipa "pa tako im je trebalo" ili koja druga isprazna fraza ("izgubili su rat", "oni su nama isto to radili" i ostale klerofasisticke floskule za opravdanje)." sto ce reci da su komunisti bili u isto vreme i klerofasisti (valjda je Tito bio veliki Srbenda, sta li?!)
    Inace Svaba u Jugoslaviji je bilo i u Slavoniji, tamo ih valjda nisu ubijali?!
  • istoricar

    12.05.2022 11:08
    volem ove koji sada "likuju".
    Pa makar se o zlocinima javno govori i ne zataskava odnosno bori protiv zataskavanja.
    Da tako krenemo kod nas - caskom mozemo da dodjemo do pitanja a sta je sa proteranim citavim selima skoro pola miliona dunavskih svaba - bilo je tu i zena, dece, staraca, pobijenim madjarima za koje je dokazano ili ne da su bili saradnici, sta je sa nasim hladnjacama koje su se vukle okolo sa kosova, sta je spaljivano u toplanama u NS kad je pao Vukovar... Da ne redjamo.
    Ni reci se nece cuti, ili ce biti odgovori tipa "pa tako im je trebalo" ili koja druga isprazna fraza ("izgubili su rat", "oni su nama isto to radili" i ostale klerofasisticke floskule za opravdanje).
    Svako drustvo kad tad pravi velike greske. Ali je jedino pitanje stvarne demokratije da li je u stanju da se suoci sa time.
  • Aj

    12.05.2022 10:53
    hm...
    ovo je genocid. istrebljeni indijanci
  • Banderas

    12.05.2022 10:46
    ! ! ! !
    Ameri i njihova "demokratija" na delu....evo materijala za pescanik, vesnu pesic i ostale tamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna