Info
25.07.2022.
11:43 > 11:11
Uprkos neprekidnim višemesečnim protestima građana, Skupština Novog Sada usvojila je sporni Generalni urbanistički plan.
  • Novosadjanin

    15.08.2022 11:29
    Pitam se pitam
    da li je neko naucio skolsku lekciju kako nastaje kiseonik. Ako nije neka pogleda na Google. Detelinara se gusi od prasine i danas su posekli ranom zorom nesto posle 06h jos jedno drvo. Bas sad je zasmetalo. Drvace u i oko N. Sada sve manje, travnjaci betonirani i onda smo kritikovani sto se bunimo protiv divljacke gradnje. Prosetajte se prema zgradi sajma i pogledajte klasican primer divljacke gradnje. Cetvorostpratnica "zazidana" sa dva solitera koji ne opravdavaju svoj nastanak. Kako ce stanovnici cetvorospratnice doci do suncevih zraka i nadaleko proklamovang D vitamina kada im to brani 6 spratova vise nazidanih ispred nje. Ni tu nece biti ni list trave a o drvecu da i ne govorim. I tako sve novonazidane. Beton, soliteti, parkinzi. Ne smeta meni sto se zidaju nove zgrade meni smeta sto se zida kako kome padne na pamet, bez reda, sve zgrade, vecinom zelene, kao one iz doba socrealizma, doba koje vecini jako smeta pa misle da izokrenu cika Jovinu pesmicu:"Gde god nadjes zgodno mesto ti (drvo) soliter posadi"....i sve je reseno, krupnim koracima grabimo ka prosperitetu. A gde je tu zdravlje, zelenilo za svez vazduh, da se odmore oci i pluca, hladovina...Ubi nas vrucina kad nema bozjeg drveta da nam pravi hladovinu. Novo naselje su lepo poceli da grade ali i njega, kao i Liman, sada prebukiraju novim zgradama. Ima li nam zivota u prasini koja je svuda oko nas i na ulici i u stanovima? Misli li neko i o tome?
  • Anonimus

    26.07.2022 13:50
    Millijana
    Gospođo, dobro ste uočili da su izloženi ključni argumenti protiv neverovatne betonizacije Novog Sada. Nemojte, pak, pokušavati biti prepametni. Zgrada RTV jeste u jednom periodu bila tamo, ali su i tada primedbe na lokaciju bile brojne, od urbanista, organizatora gradskog saobraćaja, dela zaposlenih... Lociranje kovid bolnice sa idejom da ubuduće preraste u nedostajuću gradsku bolnicu je takođe urbanistički promašaj. Pacijentu je potrebno promeniti bar dva autobusa na relacijma na kojima je frekventnost polazaka veoma mala, izgubiti najmanje po sat i po vremena u dolasku i povratku da bi stigao do doktora.
  • Milijana

    26.07.2022 09:43
    Bravo
    Konačno odmeren, objektivan, opominjući tekst koji nema političku konotaciju i može da promućka klikere i onima koji odlučuju o pravcu razvoja grada, ali i onima koji u njemu žive. Žiko, svaka čast! Jedino što je RTV bio na tom mestu i ranije, tako da nova zgrada i bolnica nisu argument koji ide u prilog priči o narušavanju ambijenta sremske strane.
  • Djekson

    25.07.2022 19:37
    Navika
    Navikli su da se Ništa ne Gradi
  • Marko

    25.07.2022 17:21
    @Dejan
    Bravo. Konacno i to da se pomene. Ima i treca grupa..arh koji protestvuju i javljaju se da komentarisu.. ti ni jedno.ni drugo.
  • dijasporac

    25.07.2022 17:08
    Mali komentar iz oblasti hidroloske i gradjevinske oblasti, Novi Sad je za razliku od Ljubljane i Beca grad izgradjen na mocvarnom (mulj) i peskovitom zemljistu sa visokom nivooom podzemnih voda (ekstremno zavisnim od nivoa Dunava i padavina) i ne moze se dozvoliti prirodno ocedjivanje terena jer bi grad mozda i nedeljama plivao u vodi. No stoji da treba mnogo vise zelenih povrsina, pogotovo u "unutrasnjosti" grada, imate delove grada gde nemate ni parce zelene povrsine, kvartove i kvartove bez travnjaka.
  • Izlaz

    25.07.2022 17:07
    Ovde nema nijednog rezona osim para. Prodaje mafija i rođenu majku radi novaca a što nama ostavljaju svinjac zabole ih. Nova deca će ići u kadionice i kladionice umesto u parkove.
  • Darkness

    25.07.2022 16:51
    Da pogledamo činjenice u oči
    Najveća devastacija grada desila se ju prvoj deceniji ovoga veka, kada je svako gradio gde je hteo i šta je hteo. Setimo se ko je tada bio na vlasti. Ova gradska uprava je napravila prvi park posle 50 godina, sredila kamenički, obnavljaju se biciklističke staze, dečija igrališta, vežbe na otvorenom. Naravno da ima dosta prostora za kritiku ali bar budimo objektivni.
  • NS ispao GLUP

    25.07.2022 15:45
    Kako ste glasali, takav vam je GUP. Zato sledeci put nemoj biti GLUP. A ispašćeš glup, opet. Nije mi vas zao.
  • BMGT

    25.07.2022 15:12
    Meni i dalje najjači hotel radijator u centru hahahah
  • Beton

    25.07.2022 14:58
    Blok
    Samo beton i blok
  • Đura Vojvođanin

    25.07.2022 14:33
    Bravo za tekst. Novi Sad je mogao biti među lepšim gradovima u Evropi da ga nisu uništili gladni investitori u sprezi sa gladnim političarima i urbanistima. Mislim da ima šanse da se skroz ne uruši ali za to su potrebne korenite promene. Samo uporedite Limane i Novo Naselje sa Novom Detelinarom, Grbavicom, bul. Evrope i bul. Patrijarha Pavla i biće vam sve jasno.
  • Pele

    25.07.2022 13:44
    Jezivo je sta su uradili od grada, a ni Petrovaradin nije postedjen kao ni Kamenica.
    Jedan dan kad krene kliziste svi cemo naj***ti
  • Javno Menje

    25.07.2022 13:32
    Komentari
    +1 za komentare tipa:

    "Zašto se samo ne odselite negde?
    "Oduvek je tako bilo, meni je deda pričao."
    "Mi smo najgori narod."
    *neartikulisani botovski krici*
  • NKVD

    25.07.2022 13:31
    Ova reliktna razmisljanja kao da dolaze iz sredine sedamdesetih. Jbt, sve se promenilo, nema sfrj, nema sapv, a znam da vam je najzalije sto nema tite. A tek mitteleurope, razorili su je i sahranili bas Srbi sa Severa Srbije, Madjari gaze po ostacima, a Rusi pazljivo nadgledaju sta se desava. Voleo bih da NS postane ubedljivo najveci srpski grad za najkasnije dvadeset godina, sa bar dva miliona stanovnika, ovde ima toliko poleta, elana, sveze krvi, dok je Beograd tmuran, mracan i umoran. Ima mesta i resursa u NS i siroj okolini i za tri miliona ljudi, Srbi ce se u stampedu uskoro vracati sa zapada, i to najvise u NS i Sumadiju.
  • novosadjanin

    25.07.2022 13:20
    meni je to bilo jasno jos 2018
    kada sam iz tone hadzica presao u donju kamenicu.
    sto se mene tice, zdravstveno,emotivno, finansijski = izvanredan potez za mene i moju porodicu.

    grad je postao nehuman
  • Ciri

    25.07.2022 13:18
    Odličan tekst!
  • Паја

    25.07.2022 13:10
    Народ
    Народ је своје рекао ћутањем. А и архитекте своје свакодневим изласком у сусрет инвеститорима. Сви смо ми одговорни за ово. Ако нам се нешто не свиђа променимо/урадимо. Неће нико за нас урадити посао.
  • Dejan

    25.07.2022 12:40
    A zasto niko ne pominje inz.arhitekture, projektante, koji dobre urbanisticke parametre uniste losom arhitekturom, losim projektom. I ne pohvale one koji u centrima prozivanim, svojom arhitekturom stavljaju Novi Sad na arhitektonsku svetsku mapu .. najvecim delom je do projektanata.
  • Centar

    25.07.2022 12:26
    Novi Sad jeste uništen ali ne verujem da će spas moći da se nađe na placu ili parčetu zemlje u okolini. Stepen širenja i urbanizacije Novog Sada je direktno proporcionalan urušavanju manjih mesta u Vojvodini. Van Novog Sada nema elementarne infrastrukture niti uslova za život o poslu i formiranju porodice u manjem mestu nema ni govora. U gradu je kvalitet života loš a u okolini nepostojeći. Ne vidim velike mogućnosti izbora ljudi će biti prinuđeni da žive u gradovima. Svako ko se odluči na život u manjem mestu je po meni ili avanturista ili bogataš koji sebi može da priušti šta god poželi.
  • Anonimus

    25.07.2022 12:26
    Novi Sad je postao džungla na asfaltu, sve pohvale za tekst!
  • IgorNS

    25.07.2022 12:19
    Zapad
    I mi cemo, kao na zapadu, placati ulaznice u nacionalne parkove, da provodimo vreme u prirodi, i to ne u blizini grada, vec pali auto, pa pravac priroda. A imamo je tu, na "5 minuta peske".
  • Zoca

    25.07.2022 12:12
    Bravo Ivane! Argumentovano si sve objasnio, a nama koji volimo NS zabio čežnju za onim što rade Lj i Beč. Kako samo izgleda Tromostovje i Stari grad u Lj ......
  • Miroljub

    25.07.2022 12:11
    Живан као и увек хируршки прецизно, али мене интересује и откуд толика потреба за становима. Да је потреба за становима органска тј. да је прилив људи толики не би се могло проћи градом од камиона за селидбу, а ја њих уопште не виђам по граду. То значи да је експанзија вештачка и не само што ће нам уништити град него ће те силне зградурине зврљати празне!
  • 021

    25.07.2022 11:57
    Grad je nepopravljivo unisten i to je svakome ko nije mentalno oboleo odavno jasno! Kupujte plac ili parce zemlje u okolini, do 2030 ce Novi Sad biti teska dzungla!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna