Autor: FoNet

Info
12.08.2022.
14:29
Javno preduzeće Putevi Srbije nije pokrenulo proceduru za raskid ugovora zbog kršenja bitnih elemenata ugovora, zaključenih sa dva distributera elektronske naplate putarine u postpejd sistemu.
  • Gile

    22.11.2022 12:41
    Tkzv. "vinjete"
    Vinjeta u postupku naplate putarine je način na koji se vrši ova naplata u nekim zemljama, u skladu sa njihovim zakonodavstvom, standardom i politikom. To podrazumeva, uglavnom za putnička vozila, da uplatom "vinjete" uplaćujete za određeni vremenski period korišćenje auto-puta. I u ovim državama, za korisnike većih kategorija vozila, kamione i autobuse, naplata se vrši realno, po pređenom kilometru, koja je i inače, najpošteniji način naplate (platiš onoliko koliko "potrošiš" ). Sa vinjetom ovo nije slučaj: ako retko koristite auto-put, umesto neke kratke relacije koju bi platili u malom iznosu, takav sistem vas primorava da platite min. 7 dana (ili 10, 30, 60, šest meseci ili celu godinu) iako tad ne koristite auto-put, dakle, na štetu korisnika. Sa druge strane, često i višestruko korišćenje auto-puta, upotrebom vinjete nanosi štetu budžetu, odn. upravljaču puta, jer se ostvaruje više prolaza po istoj, paušalno ceni. Sve zemlje koje koriste ovaj sistem postepeno prelaze na realnu naplatu, po kilometru, a taj proces može trajati i više godina.
  • ××

    12.08.2022 18:16
    Zameniče uzmes TAG uredjaj i uplatiš koliko para koliko ti treba i skida ti se.A ako uzmes vinjetu platices minimum za tri, četiri dana koriščenje puta i onda bi se preoteretili magistralni putevi.
  • Zamenik zamenika

    12.08.2022 15:57
    Zašto u Srbiji ni dan danas ne postoje vinjete za auto put i ne izdaje se fiskalni račun za putarinu, dok su u Sloveniji već zaživele e-vinjete? . Nema nalepnice, nema ništa, sve je elektronski samo upišete tablice, dobijete fiskalni račun i vozi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna