Autor: Dojče vele

Info
03.12.2022.
09:55
U Nemačkoj se intenzivno diskutuje povodom najavljene reforme zakona kojom će olakšati sticanje nemačkog pasoša, i dozvoli dvojno državljanstvo. Kako su druge zemlje regulisale ta pitanja?
  • Aufwiedersehen

    03.12.2022 16:51
    Da mi je samo da se dokopam nekog pasosa, Nemackog ili nekog slicnog!
  • Ja

    03.12.2022 13:06
    /
    Samo da se dokopam mađarskog pasoša! I ćao!
  • Iskustvo

    03.12.2022 12:49
    Članova porodice
    Par članova porodice je otišlo u Nemačku, ovi koji imaju decu su čak dobili besplatnu pomoć da im deca intenzivnije uče nemački i da se lakše snađu u školi. To im je bila najveća briga, uklapanje dece u novu sredinu, školu i učenje nemačkog jezika. Sve ide bolje nego što su mogli da zamisle. Nemci nisu tako hladni kako se ovde misli. Na poslu im je mnogo opuštenije nego ovde, a kraj radnog vremena se poštuje u minut. Ne ostane im mnogo novca na kraju meseca, ali bar lagodnije i opuštenije žive. Deca imaju mnogo bolju perspektivu, u srednjoj školi kreću na plaćenu praksu.
  • Majstor nažalost RS

    03.12.2022 11:49
    Majstor DE
    03.12.2022 • 10:38

    ... SVe ostalo je od 500 do 700 eura ušteđevine na kraju meseca.

    Taj novac u Beogradu i Novom Sadu majstor sa svojom kućom i svojim stanom zaradi brže nego u Nemačkoj ...

    Mani se tih bajki. U ovoj državi koja je na nivou najgorih afričkih država to je prosto nemoguće. Neka tebe u DE.
  • Lanmi

    03.12.2022 11:28
    za Peru
    Pero, nije uslov za sticanje nemačkog državljanstva otpust iz srpskog nego je taj uslov odavno olabavljen. Dovoljna je potvrda da si zatražio otpust iz srpskog, a to je u slučaju naše birokratije veoma drugačije i dobija se bez posledica po srpsko državljanstvo.
  • @Pera

    03.12.2022 11:14
    Pera
    03.12.2022 • 10:17
    5G
    Uslöv za sticanje nemačkog drzavljanstva je otpust iz srpskog.Znači uslov.Sta novine pišu ili ko već od toga nema ništa.

    Pa, to je opstepoznato da je tako, ali ti očigledno ne čitaš ili ne razumes procitano, ni ovu vest na srpskom, a jos manje pratiš nemačke vesti. To je predlog za izmenu zakona koji bi trebalo od januara da postane aktuelan. I u nemačkim vestima je bilo takodje. I velike su šanse da će to i biti tako vrlo uskoro.
  • Majstor DE

    03.12.2022 11:08
    Inače penzioneri im beže
    ne smanjuje se broj stanovnika Nemačke slučajno već zato što nemački penzosi beže u druge jeftinije države gde imaju 5x jeftiniju negu i život i sa nemačkom penzijom žive ko carevi u Bugarskoj ili Rumuniji koje su u EU i pokriveni su svim EU zakonima kao da su u rođenom Dojčlandu.Sa 1500 eura penzije u manjem Bugarskom ili Rumunskom gradu imaju negu i jedu i uživaju kao u Nemačkoj sa 6000 eura koje nikada neće imati.

    Nemačka je dobra za one od 25 do 50 godina.Preko 55 godina nemate šta da tražite ovde.

    I prvo brak sa Nemicom/Nemcom.

    Prvo brak pa onda poso.Ne obrnuto.

    Kada ste u braku nebitno kakvom imate poreske olakšice.

    I da.Ono što Vam niko od političara u Srbiji u vezi Nemačke nikada neće reći.Tačnije ne sme.

    NAkon 5 godina rada u Nemačkoj za bilo kog poslodavca imate pravo na penziju koja je 70% Vaše plate sa porezima na platu koji su kao stranac van EU maksimum 28% do 32%.

    U Srbiji morate raditi minimum 15+ godina za crkavicu od penzije na koju plaćate poreze i doprinose 62% plate.I to pod uslovom da Vam ih"poslodavac" u Srbiji uplati.Ako nije uplatio NEMA PENZIJE.

    U Nemačkoj doprinosi i porezi na platu idu automatski.Automatski Vam ide radni staž.Nakon 5 godina rada bilo gde u Dojčlandu imate 100% sigurnu penziju nakon svoje 65 godine.

    U Srbiji morate DOĆI DO ŠALTERA u 67 oj godini života iznemogli i stari da pitate da li Vam je poslodavac uplatio doprinose i poreze za prethodnih 30 ili 40 godina rada da bi dobili 120 ili 150 eura penzije.

  • Majstor DE

    03.12.2022 10:38
    Pa normalno kad im 90 hiljada
    stanovnika umire svakog meseca više nego prošle godine.

    Hoće belu rasu da im radi za minimalac a hoće crnu rasu da im podiže natalitet.

    Ko ima kuću na selu i zemlju u Srbiji njemu ne treba Nemačka.

    Nemačka je dobra samo kao preduzetnik ili majstor ako ste majstor svog zanata.

    SVe ostalo je od 500 do 700 eura ušteđevine na kraju meseca.

    Taj novac u Beogradu i Novom Sadu majstor sa svojom kućom i svojim stanom zaradi brže nego u Nemačkoj.

    E sad to što je mogućnost zarade jako velika ako znate DA RADITE POŠTENO to je druga priča.

    Nemačka je dobra za one koji imaju zanata i koji su pošteni.Samo nebo je granica što se tiče zarada.Svi ostali nemaju šta da traže jer dobiće minimalac.Od tog minimalca ostaće im 600-700 eura i to je to.

    Stoji to da u Srbiji što sam zarađivao 70 eura dnevnice ovde zaradim 250.Sa prekovremenim radom vikendom i 400 eura dnevnice.Stoji da mogu i 10 hiljada eura sa asistentom kao ddd majstor da zaradim naročito u većim gradovima Bavarske ako to želim.Ali taj novac koji zaradim vrlo brzo ode na gluposti.Jer sistem Vas tera da plaćate i zadovoljavate se glupostima.

    Ali stoji to i da morate biti disciplinovani.Ono kuća poso poso kuća.Nema druženja.Nema izlazaka jer je sve skupo u gradu kafići,bioskop,poslastičarnice.Nemate prijatelja.Ako ste porodica ili rođaci ili prijatelji koji se znaju dugo vremena pa i možda nekako pregurate.Sami jako teško.

    Ko je sam ili sama čim dođe neka se ženi i udaje za Nemca/Nemicu.Sami ako ostajete nahebali ste.

  • Pera

    03.12.2022 10:17
    5G
    Uslöv za sticanje nemačkog drzavljanstva je otpust iz srpskog.Znači uslov.Sta novine pišu ili ko već od toga nema ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna