Autor: Tanjug

Info
28.01.2023.
11:49 > 11:57
Zbog velikog broja slučajeva nasiliničke vožnje novim propisima o bezbednosti u saobraćaju biće pooštrena kaznena politika.
  • Mio ns

    29.01.2023 11:51
    Svi jednaki,aneko je jednakiji
    Sve to ,te kazne ,zakoni vaze za obicne smrtnike i sirotinju, prema njima je zakon i sud u Srbiji strog mislim, a ... biznismene i politicare necete uglavnom videti u zatvoru ili na sudu
    sa dobrom optuznicom i postupkom" , mislim.
  • @ Куп је битан

    28.01.2023 15:55
    Već decenijama unazad se vozila oduzimaju vlasnicima i nije palo na ustavnom sudu.
    Oduzimaju se vozila sa kojima je načinjen carinski prekršaj. Ako ti na Horgošu u automobilu otkriju drogu, oružje, švercovanu robu u određenoj vrednosti (skupoceni satovi, nakit, skupa markirana garderoba, gomila tehničkih uređaja, . . . ) privremeno ti se oduzima vozilo do okončanja suđenja. A onda, zavisi od presude, vozilo ti vraćaju ili oduzimaju jer je ono bilo sredstvo kojim je učinjen carinski prekršaj. Kasnije se to vozilo proda na licitaciji. Tako da u Srbiji već decenijama unazad postoji institucija oduzimanja vozila.
    Sada se samo proširuje i na određene prekrše u saobraćaju. I to postoji u nekim zapadnim zemljama sa razvijenom demokratijom.

    Drugo, ako pozajmiš prijatelju autu, valjda ti je on toliki prijatelj da će paziti šta radi u saobraćaju i da neće divljati pozajmljenim autom. Ako to ipak uradi, to ti je znak da si izabrao lošeg prijatelja.
    Što se tiče vozila u vlasništvu raznih firmi, dostava, prevoznici, . . . samo će gazdama otvoriti oči koga zapošljavaju.
    Ako si normalna i odgovorna osoba, nećeš sesti pijan u auto i voziti ga.
    A ako to ipak uradiš, treba ti oduzeti vozilo kao i vozačku dozvolu i kazniti astronomskom novčanom kaznom i ne treba te žaliti. Pogotovo ako si u pijanom stanju izazvao udes.
  • Vlada

    28.01.2023 15:21
    @Куп је битан

    Meda oduzimanja sredstva izvršenja krivičnog dela je potpuno ustavna. Ako neko koristi iznajmljen ili firmin auto, može jednosavno da se ne primeni. Ako si nekom pozajmio auto i taj neko izvrši ozbiljno krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja, delimično si odgovoran i ostaćeš bez auta, pa ti onda tuži tog kojem si dao da vozi. Može itrajno oduzimanje dozvole, ali ako divljaš, prvo i osnovno ostaješ bez auta ii ćao.
  • Куп је битан

    28.01.2023 14:54
    Ово ће пасти на уставном суду. Шта ако неко изнајми ауто од рент-а-кар фирме или користи оперативни лизинг? Шта са службеним, доставним и осталим возилима у власништву фирми? Шта ће бити ако неко позајми ауто пријатељу и овај дивља на путу? Не убија возило већ возач. Најбоља мера је трајно одузимање возачке дозволе.
  • Mićo

    28.01.2023 14:17
    @ljudi koji se prove oduzimanj
    Ako sam ja dobro razumeo pametnjakoviće.

    Da ne bih pravio primere sa tek kovima, kamionima, oružjem itd.

    Vi se slažete da korisniku određenog oruđa, sa kojom je izvršio kazneno delo ne treba oduzeti predmet?

    Ja bi mu trajno oduzeo predmet, oduzeo dozvolu, i kod psihijatra na pregled.
  • Ns

    28.01.2023 14:16
    Ns
    A vozovi po celol Srbiji lete.Ko je bre odgovoran gospodo,pruzni prelazi itd.Kad bi neko od politicara odgovarao za nerad i javasluk i narod bi se opametio.
  • Marko Trifković

    28.01.2023 13:45
    Svetlosni prsluk ne postoji, već svetloodbojni i neprihvatljivo je da u saobraćaju na putevima imamo vozilo koje nema svetlo, odnosno zamenjuje ga nekakvom zaštitnom opremom. Ako se već pod okriljem bezbednosti ograničava maksimalna brzina trotineta, bezbednosti bi svakako doprinelo da se tehnički motorna vozila u Srbiji limitiraju na 130 km/h. Ne postoji ni jedan razlog da se u javnom saobraćaju dozvoli korišćenje motornog vozila koje može da razvija brzinu preko 130 km/h, osim hitnih službi. Razočaravajuće je što nisu u predlog uneli nove odredbe za bicikliste (obavezno rastojanje prilikom preticanja i slično), iako je bilo reči o tome.
  • Nikola

    28.01.2023 13:41
    Utopija
    Sve je to bajno i sjajno, ali dok zakon ne bude jednak za sve ništa od toga.
  • Nuklearni

    28.01.2023 13:33
    Dan
    Oduzeti dozvolu na tri godine prvi put, a drugi put trajno.
  • brktsmr

    28.01.2023 13:26
    Konacno
    Previse bahatih vozaca u poslednjih par godina, ocigledno samo rigorozne kazne pomazu. Ako ne znas (ne zelis) da se ponasas u saobracaju, bices iskljucen i cao. Bilo bi super kad bi se i nedavanje migavca sankcionisalo. I naravno, da ovaj zakon vazi za sve.
  • Koja

    28.01.2023 13:16
    Šta to znači privremeno-ništa.
  • Dragan

    28.01.2023 13:14
    Nisu vozila kriva
    Nisu vozila napravila prekršaj,već onaj koji s njima upravlja.Nije kompjuter kriv ako ste nekog izvređali,pretili,omalovažili,ucenili .več onaj koji je vlasnil i korisnik adresa.Nije kriva olovka i penkala ako ste sa njom nešto falsifikovali,nego onaj koji to radi,nije kriv nož,pištolj,.....
  • Kosta

    28.01.2023 13:08
    Kosta
    Imamo mi odlične zakone ali se nažalost nesprovode i nevažećim za bliske svakom rezimu! Sa ovim još jednim otimanje se ne slažem kao i vecina! Sta ako sam pozajmio auto nekom svom bližnjem i on napravi udes sa smrtnim ishodom ili nasilno vozi….mora on odgovarati a ne meni otimati auto još ako je pod kreditom ili lizingom sto je 60% slučaj u Srbiji? Ostade jedna porodica bez auta koje mora da plaća šta?! Ovo nije u redu i neverujem da će proći!!! Ako zaista žele da smanje ovo saubracajno ludilu te ludake drakonski kaznite zatvorom i novčano…sve bi se smirilo za manje od mesec dana samo izrecite nekom kaznu od 10 pa naviše godina bez nanogica!!!!
  • Комша

    28.01.2023 13:03
    Треба повећати максималну дозвољену брзину на локалним путевима на 90кмч. У Хрватској је већ дуго тако. Овде кад возиш 80 сви те претичу. Можда би то повећање обуздало људе да иду преко 100кмч јер би 90 било сасвим ок за локалне тј. магистралне правце. И, слажем се да пијандурама и бахатих идиотима треба одузимати аутомобиле. И јесте, у складу је са Уставом јер имовина није неотуђиво право како неки тумаче овај предлог.
  • Mile

    28.01.2023 12:57
    U ovoj zemlji je rec oduzimanje omiljena rec. Za isto delo mora da bude ista kazna, ako neko vozi svoje vozilo i ako neko vozi rentacar i ako naprave isti prekrsaj moraju biti isto sankcionisani.
  • BoeserWolf

    28.01.2023 12:52
    Pre ce na vrbi roditi grozd nego sto oduzmu kola nekom detetu partije. Ovaj zakon je za našu decu, ne njihovu
  • Map

    28.01.2023 12:40
    Zakoni se menjaju pa ce i taj ako bude donet a i ovi sto ga donose nece jos dugo, glasam za one koji ce izmeniti mnoge bezvezne zakone koje je donela ova vladt
  • Bananamen

    28.01.2023 12:23
    Zasto posle dva teza pijanstva i zasto privremeno?

    Neka bude jedno pijanstvo i trajno oduzimanje. Isto tako i za droge u bilo kojoj dozi.
  • Sveta

    28.01.2023 12:13
    Sveta
    No Pasaran! Pojacajte zatvorske kazne kao i novčane jer oduzimanjem imovine samo samo dolivate benzin na već razbuktali požar! Ni jedno vozilo nije krivo već onaj koji upravlja njime i on mora biti kažnjen po zakonu a ne po uticajem i protekcijama!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna