Info
19.06.2023.
09:32
Sve je više prozjumera u Srbiji - trenutno 924 žitelja proizvode struju pre svega za sebe, dok i 298 preduzeća samostalno produkuje električne energiju.
  • S56

    20.06.2023 17:43
    Bitna je suština
    Prihvatanje engleskih kovanica nam neće mnogo pomoći. Treba usvojiti i engleski način ponašanja u privredi.
  • ВВ

    20.06.2023 17:00
    Prosumer
    Prosumer je engleska nova kovanica nastala spajanjem dve reči: producer (proizvodjač) i consumer (potrošač). To su customers (klijenti elektroprivrede) koji i troše i u stanju su da proizvode el energiju.
    Pozz
  • Shandor

    20.06.2023 09:56
    Prozjumer
    Oni u evropi sto uhvatili subvencije i uslove prodaje struje tada, pre 15 god nesto i profotirali u to vreme. Zadnjih 6-7 god uslovi promenjeni, pa imaju djordja, plus nadogradnje, baterije, slaba efikasnost kad je oblacno.... mom prijatelju u BLG traze 8500€ za kablove do iza kuce, gde moze da puni auto tj plug-in. Jeste nekih 25m, ali malo mnogo posle ulaganja za klime nekoliko panela i baterije oko 30 000€. Sve to puno ulaganja, a kad saberes, vidis da samo zelenasi i drzava zaradjuje, kad dodje vreme za noviju tehnologiju panela ima da te ubiju sa cenom za reciklazu tog otpada.
  • ja(ja)

    19.06.2023 17:50
    nismo...
    Ah
    ..sposobni ni da gradimo, ni da održavamo NE. Već ovako pomalo da se krparimo, dok se ne dozovemo pameti.
  • Dragan

    19.06.2023 13:13
    Ah
    Kad će železnicu primorati da vraća struju.Svaka lokomotiva je sposobna da vraća struju u mtežu kad iz potrošača struje pređe u generatorski rad tj kad lokomotiva ide inercijom motor postaje generator i predviđen je vraćanje struje u mrežu.Uz yo ogromni kolektori na staračkom domu ma Novom Naselju i Novom Sadu građeni 1979g ne rade.Umesto da se grade prave elektrane ovi prave igračke.Toliki izvori uništeni,a izvor ide u cevi.To treba zabraniti,solarne i vetro elektrane ne služe ničemu ne rade noću,za održavanje vetro elektrana treba helikopter da preveze radnike.Nego vi lepo ni dinara ovima i sve na nuklearku.Eno ona naša u Krškom radi preko 30g i sad će je dograditi-ni jedna jedina havarija a preživela i Černobil.Em jeftino jer gorivo treba svakih nekolko decenija (Krško sad prvi put vadi gorivo zbog dogradnje).Nikakvih opadnosti nema (Černobil nije bila prava elektrana već fabrička hala sa limenim krovom.
  • Mila

    19.06.2023 13:03
    Čuvajte se subvencija koje daje grad Novi Sad, teška prevara. Daju ponudu pa kad uplatiš kažu nema te opreme pa ugrađuju mnogo jeftinije!
  • Mare

    19.06.2023 12:28
    Srbija ima ogromne površine pod parkinzima oko raznih tržnih i sportskih centara, hotela, sajmova i slično. Neka postavi solarne panele iznad njih. Automobili će biti pošteđeni atmosferskih uticaja, nećemo davati plodnu zemlju za solarne elektrane, u isto vreme biće i koristi.
  • mp3

    19.06.2023 12:16
    prozjumer
    Prozjumer??

    Na to mogu samo da kažem: ROFL! WTF? BRB... Jokić MVP!
  • komšinica

    19.06.2023 12:00
    Prozjumer= proizvodjač + potrošač(consumer) a suštinski je objašnjeno u tekstu, proizvodi sturju, koristi je, višak proizvedene struje vraća u sistem( za toliko mu je umanjena potrošnja onda kada je troši)
  • Dusan

    19.06.2023 11:36
    @
    Ekolog
    19.06.2023 • 09:47
    Šta se dešava sa panelima nakon 30g korišćenja? Gde oni završavaju? Kako utiču na za žiotnu sredinu...

    Ne posle 30 godina. mnogo mnogo ranije. Neki kineski su pucali i posle 5 godina i nažalost veća je katastrofa kada se izliju.
    Utiču loše, isto kao i litijumske baterije koje nemogu da se recikliraju.
    Za razliku od natrijumskih koje su nove i mogu da se recikliraju i nemaju 56 hemijskih procesa za dobijanje.
  • B

    19.06.2023 11:19
    Prozjumeri!?
    Da li je ovo reč na srpskom jeziku i ako jeste, šta znači?
  • Realista

    19.06.2023 11:10
    "Solidan početak"?
    Čudan naziv za totalni fijasko. Biti prozjumer u srbiji je stanje uma a ne status.
  • Neko

    19.06.2023 11:09
    Slovenacka iskustva nikako ne mogu da se odnose na Srbiju, iz prostog razlogasto je tamo nemoguce da covek iz pecenjare postane direktor EP Slovenije!
    Nama nikakva iskustva i inace ne mogu pomoci, jer nam je kriminal okupirao drzavu! Tek kada se to rascisti, pocne pozitivna selekcija, zatvori napune kriminalcima, korupcija suzbije na prihvatljivu meru, sudstvo postane negavisno i pra isno, tek tada mozemo pogledati u komsiluk i skupljati iskustva.
    P.s. odlican tekst btw!

  • dz0

    19.06.2023 11:04
    S obzirom na broj ministara povucenih iz raznih ino bankarskih krugova koji kreditiraju ovu suludu avanturu za svoj profit, uopste ne cudi ovo forsiranje zelene tranzicije za stranog uvoznika, koji jeftinije placa zelenu struju i to je cela prica. Uveze se kvalitetniji lignit, obnove hidroelektrane, ulozi u bezbedne francuske nuklearke, napune rezerve gasa. Vetra ima kad ima, sunca samo danju i kada nije oblacno, niko nije postigao potpunu tranziciju osim Danske gde je ravnica izmedju dva mora ili gde ima tih retkih vetro uslova. A za drzavu na zaledju Evropa po BNP, standardu, kvalitetu zdravstva, generalno u sistemskoj neresenoj korupciji, nije nikakva tranzicija, mozda da smo kao Danska ali smo pre kao Moldavija i Makedonija. Ne kupi se prvo skup escajg pa nabada zrno graska, nego prvo ceo obrok pa makar i drvenim viljuskama ali kad imamo svercere escajga da se pitaju, ostane se najcesce gladan i bos.
  • Dušan Savić

    19.06.2023 10:26
    Pre svega zakon o OIE (obnovljivim izvorima energije) je pravljen za velike ulagače i investitore, ne za običan narod. Da skratimo maksimalno investitori prave OIE samo zbog subvencija države(nas što plaćamo račune za struju). Njima nije bitno da li će biti više iz sunca, vetra, vode... da li je to više ekološki ne njima je bitan NOVAC.
    Primer su Vam male rečice i reke koje su uništene jer su stavljene u cevi. I vidi sada na jednom poplave ? da li je to što nema više takvih vodotokova i jer je sve u cevima.
    Drugo najednom smo dobili velikog američkog ulagača u najveće solarne elektrane po Vojvodini. Tamo gde treba hrana da se pravi mi ćemo struju koju će neko od subvencija da zaradi.
    I najbitnije što se tiče OIE je da tehnologija mora da bude domaća, da se prave naši solarni paneli, vetrenjače i ostalo. Onda je to tek isplativo mi sada kupujemo kineske i EU upitnog kvaliteta, plaćamo tuđu tehnologiju.
    Da je nomralan zakon na svaki krov bi se postavili solarni paneli pa bi bilo struje za izvoz.
    Tako da mašimo opet bitno niko ovde to ne radi zog prirode ljubavi ekologije, samo novac.
    A sve razvijene zemlje koriste Nuklearu energiju jer je 5 do 10 puta jeftinija proizvodnja kWh iz njih. Evo imat najnovije torijum gde Amerikanci i Rusi rade sjajan posao. Cena jednog kWh je 0.5 evocenti do 1 evrocent iz tih izvora. Jeste izgradnja preskupa ali se posle nje dobije jeftina energija. I jedna nuklearka može da zameni na desetine solarnih elektrana.
  • Joki

    19.06.2023 09:56
    Sta znaci rec "prozjumer"?
  • ex chapman

    19.06.2023 09:51
    majstorski
    svaka cast
    jos jedan pravi analiticki tekst
  • Ekolog

    19.06.2023 09:47
    Šta se dešava sa panelima nakon 30g korišćenja? Gde oni završavaju? Kako utiču na za žiotnu sredinu...
  • Anonimus

    19.06.2023 09:44
    Zanimljiva i aktuelna tema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna