Autor: 021.rs

Info
20.10.2023.
15:05 > 10:34
Vojvođanski odbor stranke Zajedno osudio je dopis direktora Osnovne škole "Sremski front" u Šidu, u kom se navodi da roditelji moraju da koriste udžbenike izdavača Logos, a ne Fondacije Alek Kavčić.

Komentari 32

  • Kaca Telep

    24.10.2023 10:30
    MAFIJA protiv Alek Kavcic fondacije!
    trebalo bi i ovu temu obuhvatiti zahtevima "protiv nasilja"
  • Инспектор Вишекруна

    23.10.2023 09:11
    @Jeca
    Извините што пишем опет али накнадно сам приметио да сте намерно или ненамерно написали неистину.
    Казна коју наводите се односи на употребу уџбеника и приручника који нису у каталогу (у преводу нису одобрени од стране министарства). Сви уџбеници и приручници које нуди Фондација Алек Кавчић су у каталогу.
  • Инспектор Вишекруна

    23.10.2023 08:19
    @Jeca
    А где у закону пише да ученици МОРАЈУ имати уџбеник који наставничко веће одреди?
    Где су прописане казне за родитеље чија деца имају други уџбеник?
    Где је прописана надлежност ЦСР у случају да дете има други уџбеник?
    ЗАКОН О УЏБЕНИЦИМА Казнене одредбе
    ("Сл. гласник РС", бр. 27/2018) чланови 43-45.
  • Jeca

    22.10.2023 19:56
    Čitam i ne mogu da verujem šta sve ljudi pišu.
    Postoji Zakon o udžbenicima koji precizira ko bira udžbenike. Bira ih Nastavničko veće na predlog aktiva nastavnika iz svakog predmeta. Iz rešenja se vidi da je škola tj NV odabralo ,,Logos,, a da učiteljica koristi posve druge udžbenike.
    Kazna za školu , po zakonu,, ako se utvrdi da ne radi po odabranim udžbenicima je do milion dinara a za direktora do 150 hiljada. Pa vi sad vidite...
  • Bivši profesor fizik

    21.10.2023 16:36
    Ovo je posljedica toga što više direktore škola ne biraju nastavnici između sebe, nego ministarstvo, a imaju ovlaštenja kao da su mali bogovi u školi.
    Dok sam radila meni nije trebao udžbenik i niko nije obavezan da ga ima. Dobrom nastavniku ne treba udžbenik u 2023. Toliko je načina da osmislite zanimljiv čas bez udžbenika.
    Ne trebaju vam besplatni udžbenici, treba vam protest i da ne šaljete djecu u škole dok se ne ispune jasni zahtjevi ozbiljne promjene školskog sistema po uputstvu prof. Rajevića i stručnih metodičara nastave koje mi imamo, ali nema pritiska roditelja i društva da ih se posluša. Zna struka šta treba raditi, ali treba pritisnuti političare i ministarstvo da im daju priliku za promjenu. Taj pritisak i potest može biti vas doprinos promjeni.
  • Anonimna

    21.10.2023 15:55
    Zašto
    Zašto i sto puta zašto nije svima omogućeno isto tj. udžbenici od fondacije!!??
    Čemu kupivanje skupljih knjiga ako je moguće pohađanje nastave iz knjiga fondacije?!
    Ja to ne shvatam.
  • Инспектор Вишекруна

    21.10.2023 11:19
    @NoviSad
    Па уџбенике је у овом случају бирала учитељица која је стручно лице, а директор, такође стручно лице се не слаже са избором и малтеретира учитељицу!
    Значи директор, који неће предавати одређује уџбеник учитељици која предаје.
    Можда нисам свестан шта све уџбеник треба да има, али свестан сам да то провера надлежно министарство...
    На сваком уџбенику имате наведено решење о одобрењу.
  • Zorica

    21.10.2023 08:24
    Brakmić
    Pročitah u komentaru biografiju direktora. Već je jednom ostao bez posla, zbog nametanja izdavača udžbenika, verovatno još zbog nečega. Sad je ponovo direktor škole, lobira za izdavača, Ministarstvo prosvete ćutiTo ga je uvek bilo Duže vreme je samo zavod štampao udžbenike. Ja sam 66,kad sam pomenula školu nijedan udžbenik nije valjao. Kod prethodne učiteljice, imali smo ozbiljno 5 nazovi udžbenika iz matematike, neke radne sveske je zaboravlja la, pa smo popunjavali na kraju godine. Kupovali smo, neke dugmiće, logičke blokove, partizanske kape... sve od učiteljice. Redovno je pisala Titu i vešala odgovore na zid. Pevali smo revolucionarane pesme samo a bilo je binarni sistema u to vreme Učitelj, kad je čuo, kakve gluposti izvaljujem, sama postavljam i radim zadatke pitao je otkud to znaš, donela sam sveske i knjige iz prethodne škole.
  • NS

    21.10.2023 07:13
    NS
    Ovo sa uđžbenicima je ludilo. Svaka škola svake godine bira izdavača. Kad sam ja išla u školu koristili su se od jednog izdavača pa ih je i mlađe dete koristilo a posle prodavali ili poklanjali sledećim generacijama i sve tako dok se ne raspadnu. Ovo je bezobrazluk koji isteruje roditeljima novac iz đžepa
  • komšinica

    20.10.2023 21:26
    Da se podsetimo, nekada su udzbenici bili jednaki za sve a izdavao ih je Zavod za izdavanje udzbenika, a onda je stigla tržišna ekonomija i svo ostalo pa su drugi izdavači kojih većina nije iz Srbije, uplivali i stvoreno je tržište udžbenika. Priliku da se u ovoj priči utale dobili su i prosvetni radnici, umesto da su digli svoj glas da se ne pravi pometnja. Da se ne vraćamo na temu u koje vreme se to dogodilo i kad je priča započela jer to izgleda niko ne voli da čuje!
    Ćutali su I roditelji da ne izostavimo i to, pa su da se ne zamere kupovali tj. plaćali svakojake izmišljotine. Sećam se da je moja ćerka mislim u 6. razredu osnovne škole imala tri radne sveske is srpskog, pa kad sam zapitala čemu to svi su me gledali kao budalu. Nikada ih nisu otvorili, a takvih je primera bilo na vagone!
  • NoviSad

    20.10.2023 20:15
    Sve eksperti, sve selektori
    Koliko puta ćemo još čuti ,,knjiga je knjiga". Ne, nije. Knjige biraju stručna lica, koja su se školovala za to i koja podučavaju decu, a ne roditelji. Ne znam da li ste svesni šta sve jedan udžbenik treba da ima...
    Smatrate da treba da birate vrstu cigara, ko će da vam izliva nokte i da vam izvlači pramenove- to nije svejedno, ali knjiga jeste? Svaka čast. Ako vam smeta cena, borite se za besplatne, ali se nemojte boriti za to da udžbenike biraju roditelji.
  • Maja

    20.10.2023 19:40
    Direktore Dalibore
    Nažalost nije to jedina loša stvar koju je uradio direktor Dalibor, ni u ovoj školi ni u predhodnoj u kojoj je radio, a sve se vrti oko novca.
  • Mile

    20.10.2023 19:14
    Po Ustavu, osnovno obrazovanje u Srbiji je besplatno a udžbenici pomoćno nastavno sredstvo! Oni su od tih školskih odbora napravili baba roge a uopšte nemaju tolike nadležnosti. Dotičnog direktora pod hitno prijaviti prosvetnoj inspekciji a roditelji neka se organizuju i pošalju im advokata u školu! Tako smo mi rešili stvar!
  • Инспектор Вишекруна

    20.10.2023 19:04
    Unseren Kindern
    "Такође, уколико родитељи не замене уџбенике, наводи се да деца "неће моћи да испуне основне обавезе према наставном плану и програму, те ће се обзиром на ту чињеницу и оцењивати"."
    Какве су ово глупости? Значи да уџбеник сваког издавача има посебан наставни план и програм??????????
    Драги директоре не знам да ли сте ишли у школу. али вероватно бар познајете некога ко је ишао, можда чак и завршио школу па се распитајте. Сваки уџбеник прати план и програм који прописује надлежно министарство и исти је за све издаваче!
    Велики поздрав за учитељицу која је деци и родитељима учинила велику услугу са "кавчићевим" уџбеницима. Учитељице ако треба да се подржите на било који начин уз вас сам.
    И надам се много нас.
    Подржимо ову учитељицу и због ње, и због нас и наше деце!
    За нашу децу.
    Али овај пут то није предизборни слоган!
  • Dr

    20.10.2023 18:40
    Ne mešam se u politiku
    Ali ovo što se dešava sa udžbenicima i fizičkim vaspitanjem je sramno. Prvo udžbenici su nekvalitetni, zbunjujući i nisu prilagođeni nivou znanja a pri tom su za većinu preskupi. Znam jer i jedno od moje dece ide u osnovni školu. Udžbenike mora da izdaje država i da bar za osnovnu školu budu bezplatni.
  • En

    20.10.2023 18:29
    Slušamo. Gledamo. Skuvani, u strahu, ćutimo.
  • Mira

    20.10.2023 18:08
    Smena direktora
    Sramota je šta smo dozvolili.

    Dragi sugrađani koji nemate decu u školi, verujte da je ovo skandalozna pljačka i poniženje za svakog muslećeg radnog čoveka. Ne verujte, proverite sami. Uporedite jedan udžbenik sa besplatnabiblioteka.com i njegov 5 puta skuplji parnjak koje nas teraju da kupimo i onda recite šta je ovo?

    Otvorili su frontove u svakom gradu, školi, učionici. Prete učiteljicama, nastavnicima, roditeljima da će alarmirati socijalnu službu! Kad je dosta? Pronađite kičmu i uspravite se. Deca nas gledaju.
  • Slobodna Srbija

    20.10.2023 17:35
    BRAVO za gdina Aleka Kavčića!

  • Kiza

    20.10.2023 17:35
    Samo uzmite dobrog advokata i tužite ih. Ovo je gomila gluposti koje je napisao neko nervozan pošto ste mu dirnuli u novčanik ;)
  • Ko to ne zna

    20.10.2023 16:55
    Sve se zna
    Vuk dlaku menja...ali ćud nikako!!! Osladilo mu se kad je radio sa Klet-om...pa ne može da zaboravi....
  • Ja

    20.10.2023 16:54
    Sta je sprno sa/u tim izdanjima. Nesto jeste sigurno.
  • Eeee

    20.10.2023 16:50
    Direktore
    Dok je bio direktor škole "B.Radičević" onda su nastavnici prisiljavani od strane istog direktora da kupuju knjige izdavačke kuće KLET. Kakve je koristi imao on od toga....ne pitajte. Pa je smenjen i ostao bez posla, pa bio sekretar Crvenog krsta...pa onda obećao da će biti dobar...pa ga postavili za direktora druge škole...i...opet isto...ccccc
  • Marta

    20.10.2023 16:44
    Zavod!
    Da li se jos uvek secamo kada je knjige izdavao ZAVOD za udzbenike i svi smo ucili iz istih knjiga i one su se nasledjivale od starije brace i sestara? Plan i program nam je isti decenijana, samo se knjige kupuju svake godine nove da bi neko ostvario profit! Dosta vise! Desanka Maksimovic je Desanka Maksimovic! Pitagorina teorema je Pitagorina teorema. Ne uce deca u osnovnoj skoli savremenu robotiku i biohemiju da im trebaju svake godine nova izdanja!
  • Učiteljica

    20.10.2023 16:33
    Treba istrajati i odupreti se pritisku! Velik novac je u igri i ima ih dosta u tom lancu profita koji neće lako odustati od svog komada kolača.
  • Jovan

    20.10.2023 16:28
    Kada postoji mobing za kupovinu udzbenika za decu, onda znas da je tvoja zemlja dostigla najnize dno.
  • Nikola

    20.10.2023 16:28
    *
    Kada se promeni ova vlast pod hitno direktora ove škole poslati na robiju.
  • Skola

    20.10.2023 16:06
    Skola..
    Ko jos ide u skolu? Nije tamo vise deci mesto. Mesto im je u porodici i skolovanju na drugaciji nacin. Niko se vise ne skoluje. Diplome ne znace apsolutno nista.
  • Cuj

    20.10.2023 16:03
    Skola
    Ne ide mi dete u skolu niti ce. Zamisli posaljes dete u skolu i postane kao i svi ostali, obican niko. Skoluje se kod kuce.
  • Tinkerbell

    20.10.2023 15:45
    Evo još malo reketa, ali ne teniskog.
  • Idu izbori

    20.10.2023 15:29
    Doveli nas do prosjačkog štapa bukvalno, i dalje im nije dosta.
    Idu izbori, Šiđani, setite se ove i svih drugih svinjarija koje su SNS radikali napravili.
    Pa nemojte glasati za njihovu decu, nego za svoju.
  • iguman

    20.10.2023 15:16
    Držim da Alek od Aleka nema %, pa forsira Nemačku firmu.
    Očigledan primer borbe za Srpski rod.
  • Zemlja čudesa

    20.10.2023 15:13
    Provizija
    Tako to ide kad se radi na procenat od prodaje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna