Autor: Euronews Srbija

Info
22.10.2023.
13:42 > 15:24
Reč "duhoklonuće", koja menja tuđicu depresija, odabrana je za "najbolju novu srpsku reč" na konkursu koji je pokrenuo sajt "Mala biblioteka" iz Londona.
  • Dejan

    23.10.2023 14:59
    Jezik je ziv
    "Pravljenje" novih složenica ili potpuno novih izraza koje svojim zvučnošću podsećaju na pojam koji opisuju je sasvim normalna pojava ne samo u našem jeziku pa stoga ovo je jedna vrlo pozitivna stvar. Apsurdno je porediti ovo sa ismejavanjem hrvatskog jezika (okolokućno štagod) koji radi isto i to po mom misljenju vrlo dobro - na primer oni su termin "interface" preveli "sučelje" što itekako ima smisla. Treba samo malo povesti računa jer pre par godina je bilo pokušaja da se prevede digitalizacija pa se došlo do reči ubrojčavanje - što je više bilo ismevano nego što se koristilo - mozda sa razlogom.
    Ukoliko se ovom temom ne pozabavimo na mnogo više strana, za par desetina godina srpski jezik će biti pretrpan raznim tuđicama - na taj način se gasi jedan jezik što može da se poistoveti i sa zatiranjem identiteta jednog naroda.
  • Fuj49

    23.10.2023 07:39
    Šta vam je, ljudi?
    Krofna je masno, vruće, nadignuće.
  • ja

    22.10.2023 23:22
    jedino sto moze da zazivi je sprdanje koriscenjem ovih sklepanih budzevina nakaznih reci. Negde sam vec procitao da se sprdaju sa duhoklonucem praveci paralelu na klonuce polnog organa.

    Ako je "Like" izmisljen na engleskom a u srbiji to nikada nije postojalo onda to nije tudjica nego univerzalna rec koja nije u sukobu sa jezikom i moze se koristiti.
  • Coa

    22.10.2023 22:54
    Duhoklonuće nije nikakva nova reč. Pokazuje samo da ekipa koja je u žiriju nema pojma o životu.
  • Lingvista

    22.10.2023 16:29
    Neke od ovih reci su cist promasaj, a razlog je razlicito tumacenje stranih reci koje pokusavaju da zamene onih koje ih izmisljaju. Depresija nije nikakvo duhoklonuce, to je klinicka dijagnoza koja obuhvata mnogo siri pojam od klonuca duhom. Susramlje takodje nije bas pravi prevod, jer rec "cringe" takodje obuhvata siri dijapazon socio-emotivnih reakcija od srama koji osecamo zajedno sa nekim. Posto pojmovi za ove pojave nisu postojali u srpskom jeziku ili barem nisu bili u fokusu, tesko je pronaci ili izmisliti neku rec koja ce zameniti novopridosle strane reci, a i ako se nadje, ona po pravilu ipak ne prenosi u potpunosti znacenje strane reci koju hoce da zameni, jer se ta nova rec prilagodjava kulturnom miljeu i nijanse su drugacije.
    Postoje jezici koji su fleksibilni, koji se prilagodjavaju, lakse prihvataju strane reci i uoblicavaju ih, a postoje i jezici koji u tom smislu nisu toliko fleksibilni i trude se da za novopridosle pojmove izmisle neku svoju varijantu, ako ona vec ne postoji, pa se ta pocne forsirati, a onda se neka primi, a neka ne. Srpski jezik spada u prvu verziju, i to nije nista lose i ne znaci da ce on prestati da postoji ili bilo sta slicno. Da ce se menjati hoce, isto kao i svi drugi jezici, bili oni tzv mali ili veliki. 80% engleskog jezika je latinski, ili konkretnije francuski, a vazinza jedsn od tzv velikih svetskih jezika i gde god se govori, govori se za nijansu drugacije. Mozda ce svi ti jezici jednog dana biti posebni, ali o tom po tom.
  • Aleksandar IV

    22.10.2023 16:14
    Gluposti i to opasne
    Ne kvarite srpski jezik rogobatnim rečima.
    Ustvari, verovatno i nema opasnosti jer nijedna od ovih nakaznih reči neće zaživeti u svakodnevnom govoru.
  • Bole

    22.10.2023 16:00
    Gazda Gruje
    Ko je gledao Crnog gruju sigurno se seca kako Bole nebrojeno puta kaze " ne klonjujte duhom gazda!" I sad je ova kao ismislila novu rec? Nekad bila dobra sala u komediji, a sad je kao nova rec... Kao spasavamo srpski jezik borbom protiv reci depresija. A ta rec vuce korene iz latinskog koji je pored grckog vrv najzasluzniji za veliki broj reci u celom (zapadnom) svetu
  • Plagijatori

    22.10.2023 15:15
    Okolotrbušni pantalodržač
    Zaludan pop i jariće krštava.
    Sad su komšije u prilici da nam se s pravom smeju, kao mi nekada njima.
  • Zemlja čudesa

    22.10.2023 15:14
    Autentično srpska
    Zamenili smo anglizam "depresija" besmislicom koja liči na novohrvaštinu "duhoklonuće"?
  • lulu

    22.10.2023 14:37
    Dobro je što ste spomenuli i hrvatsko takmičenje jer su neke od reči koje su bile na tom takmičenju prethodnih godina bile i na ovogodišnjem srpskom konkursu (susramlje, na primer).
    Na svu sreću, većina ljudi se ne obazire na ove nove reči i pobednike takmičenja. Većina novih reči koje se pojave u jeziku su zapravo one koje nisu bile na ovim takmičenjima. Neko jednostavno smisli reč i počne da je upotrebljava. Ako se ljudima svidi, i oni je upotrebljavaju i tako se reč raširi. Tako se svaki jezik obogaćuje. Zaslugom anonimnih kreatora reči.
  • sale

    22.10.2023 14:31
    razuma bez
    Sta autori i ucesnici ovog konkursa misle o sledecim recima:

    dodirnik, suosnik, uspornik, parkomat, jušnjača, okolokućno blatobrnjalo, okolokućno lajalo, muknjača, Brizogriz, Pržilo, kliznica

    i novohrvatskom jeziku, sa kojim se vec skoro 30 godina sprdaju?
  • :D

    22.10.2023 14:17
    Bestebica nije originalan predlog s obzirom da Laza Kostić upotrebljava reč beznjenica u pesmi Santa Maria....
    "Iz beznjenice, u raj u raj
    U raj u raj, u njezin zagrljaj!"
    Ovaj predlog je skoro plagijat.
  • Dejan

    22.10.2023 13:57
    V
    A žaobitan ?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna