Autor: Euronews Srbija

Info
31.01.2024.
07:51
Od 1. februara cene smeštaja u državnim domovima za stare biće veće za 30 odsto.
  • Uufff

    31.01.2024 16:55
    @Borivoje
    Uuff kakav komentar,kapa dole čestiti ,Čoveče! Da je ovakvih više,gde bi nam bio kraj,kao narodu?! Baš,si me naježio i prodrmao,ovo malo morala!!! BRAVOOO i kapa dole!!!
  • Lesa

    31.01.2024 14:20
    @Боривоје@Nana@@
    Prvo svaka cast@Боривоје i meni je Majka dozivela mozdani udar i tri godine je bila polupokretna dok zadnjih 6 meseci totalno nepokretna ali nikada mi nije padalo na pamet da je smestim u Domu! Sve ste odlicno napisali jer cemu je onda smisao imati svoju Decu ako ti nepomognu u bolesti?! Ja imam 54 godine i nisu me tako vaspitavali niti ja svoju Decu vaspitavam da svog Roditelja ostavis u Domu. Za te tri godine nista nisam propustio niti se nesto obogatio sem sto nisam bio na Moru...mozes misliti ali sam sa sobom sam miran u svakom smislu i osecajnost je jos veca u mojoj porodici kao i kod moje troje Dece!
  • Maki

    31.01.2024 13:09
    @Borivoje
    Svaka čast na komentaru i onom sto si za roditelje učinio! Tako i treba svi da rade ne da ih šutnu u privremenu Smrt samo da bi oni kao ziveli radili…i ti roditelji su takodje radili stvarali nervirali…dabi sta nakraju u Dom napušteni od svojih najmilijih! Pa sta onda očekujete od tudjina?! I svaka religija ovo osudjuje i nedozvoljava ali ako neko ima stomak za ovako nešto mora da plati i ništa nije skupo! A savest…to svako za sebe jer i mi ćemo ostariti ako budemo imali sreće? Onda ide kamata?!
  • Pantaamon

    31.01.2024 12:56
    @Bila-videla
    Sve što ste rekli je tačno.
    Čak i ovo poskupljenje saznajem iz medija, a ne iz dopisa GC. Što ćete se složiti bio neki red. 30% nije mala cifra. To je za moju majku +13000 dinara skuplji dom. Nije tu samo dom koji se plaća, tu su lekovi, pelene, vlažne maramice, kreme za g..., ulošci, ponude, kafa.... Ta cifra bude Bogme poprilična.
  • Nenad

    31.01.2024 12:30
    Zaključak......tolika je inflacija a ne onoliko koliko on kaže.
  • /

    31.01.2024 12:21
    /
    ionako u njih ne moze svako.
    a za nove penzionere koji mogu placati 1.200e ce njihova it menadzerska deca napraviti novi svemirski dom za stare
  • Nana

    31.01.2024 11:43
    @Боривоје
    Pretpostavljam da spadaze u starije generacije pa ste to mogli da izvedete. Kako očekujete da deca koja moraju da rade po ceo dan paze npr roditelja koji je nepokretan i teško dementan?! Poznajem takve ljude i oni su u izuzetno teškoj situaciji. To zahteva prisutnu
    negu 24h, dom nisu dobili a naći privatnu negu i platiti je izuzetno skupo. Razmislite malo pre nego napišete vaš stav iz prošlih epoha.
  • Ana

    31.01.2024 11:13
    koristim usluge doma
    Moja mama je odnedavno u Domu. Čitam komentar Borivoja koji misli da smo monstrumi ako smestimo roditelja u Dom. Nismo, boli i nas duša što smo uopšte došli u tu situaciju, ali nemamo drugo rešenje.
    Živim sama i nemam decu, moram da radim. Dođem kasno uveče s posla. Mama je blago dementna ali sve više ide u demenciju.
    Ona ne može sama da funkcioniše a verujte da kad bih obezbedila negovateljice, to bi bilo trostruko više od cene doma. Nemam taj novac.
    Tamo je našla prijatelje, živnula je, nije više usamljena. Raduje se nekim njihovim susretima, proslavama, piju kafu zajedno, imaju hor, ne želi iz Doma.
    Moje je da obezbedim da to funkcioniše. Da sedimo same kod kuće i da ja pazim ceo dan na nju, od čega bismo živele? Ne osuđujte, ako niste doživeli i morali. Nije Dom stratište. Mnogo kvalitetnije žive tamo nego sami u nekim domaćinstvima. Imaju svu negu i pomoć, redovan obrok, medicinsku negu, društveni život.
  • Ljubica

    31.01.2024 10:54
    Gerontoloski NS trenutno nema licencu za rad,zasto,niko nezna.Mozda zna bivsa direktorka.U domovima katastrofa,usluge ne vrede ni ovaj iznost koliko sada kosta a kamoli vise!!
    Zaposleni preokupirani svojim problemima,osim rukovodilaca,jel rade za minimalac!!
    Niko ne spominje kada je zaposlena poslednji put negovateljica i kolika koj je plata!!
    Ljudi,cuvajte svoje stare sami,zasluzili su to,a ne u ovaj horor u domu!!
  • Mia

    31.01.2024 10:11
    Gerento centri
    Cena je opravdana ukoliko korisnik za to dobije sve sto je obecano. U vecini slucajeva je u drzavnim domovima tesko to sve izvagati. Malo negovateljica, puno i te kako zahtevnih korisnika. Srodnici misle kad ih stave u dom da ce se oporaviti ukoliko su bolesni, med.osoblje zaista radi svoj posao kvalitetno ali nazalost korisnika puno. Nemoj te misliti da domovi koji prividno izgledaju "nivo" su bolji! Lazna slika, korisnicima treba paznja i osmeh ,ali kad je mali broj uposlenih prosto je nemoguce jer je tesko postici.
  • Боривоје

    31.01.2024 10:04
    Боривоје
    Никада ми нејће бити јасан ментални склоп и морал деце која стрпају своје родитеље у дом за старе?! Имао сам оца и мајку о којима сам водио рачуна са супругом до саме смрти. Нити су били богати нити сам ја нешто био у обавезама и зарадио више него што имам данас! Када се има љубав и осећај према родитељу неможе ништа бити тешко камоли представљати неки терет! Могу да схватим људе који за живота нису могли да се остваре као родитељи из здравствених разлога и стечену имовину дају Дому за њихове услуге али ови са децом то никако! Можда сам ја заостао примитиван конзервативан нисам модеран...али.....?!
  • savche

    31.01.2024 09:49
    Želja
    Želim svim starima, koji glasaju za vučića, da završe u jednom od njegovih državnih domova.
    Kada već zagorčavaju život svim ostalim generacijama neka i njima bude bar malo gorko pred poslednje dane.
  • Jela

    31.01.2024 09:42
    Jela
    I treba jos 50%! Mnogi neznaju koliki je to posao i koliko sve to kosta! Svugde u EU su ovakvi poslovi medju pet najplacenijih i najcenjenijih! Dok sam zivot u Domu kosta pravo bogatstvo i mnogi ostaju prepusteni sami sebi ili porodici koja ih nezeli jer im stvaraju ogroman teret i sl.! Zato covek mora na sve misliti jos dok je radno sposoban da nebi u starosti ostao sam i prepuste “sudbini” koja je u Srbiji cesto uzasna i preteska!
  • Cinik

    31.01.2024 09:38
    30%
    Jel to 61 dinar?
  • Bila- videla

    31.01.2024 08:56
    Pitanje staračkih domova i uopšte ustanova socijalne zaštite ne treba svoditi samo na cenu smeštaja. Ako ste ikada bili u prilici da imate nekog svog smeštenog u GC, biće vam jasno o čemu govorim. Kao prvo, da li će konačno svi starački domovi imati licence ili će se mnogima, pa i državnim, dozvoliti da rade bez licence? Da li će povećanje cene smeštaja doprineti kvalitetnijoj ishrani korisnika, jer obično na sajtovima piše da je ishrana "nutritivno izbalasirana" a u suštini je očajna i neprimerena godinama i zdravstvenom stanju korisnika. Da li će posteljina biti kvalitetnija a ne iscepana, isprana? Da li će korisnici i dalje svi koristiti sve od garderobe , pa kada vi donesete za svog njegovu garderobu a sutradan ga zateknete u nekim ritama i neprimerenoj odeći? Kada pitate o čemu se radi kažu da je to sve u zajedničkom fundusu?Da li će zaposleni biti ljubazniji i obavljajti svoje poslove a da nisu namrgođeni, besni, neljubazni?Da li će negovateljice hraniti nesposobne korisnike ili samo ostavljati hranu na ormariću uz obrazloženje "pa neće da jede"? Isto pitanje i za medicinske sestre ......"pa nije hteo da popije lek". Da li će za teško bolesne korisnike iko imati imalo profesionalne empatije pa ako korisnik i premine da neko to i primeti a ne da rodbina zatekne korisnika da je preminuo i o tome obavesti negovateljicu, koja je tu na prvoj liniji.
    Tako da povećanje cene neće puno toga rešiti...problem je mnogo veći i ozbiljniji, sistemski a i ljudski.
  • koki

    31.01.2024 08:55
    gledajte dnevnik
    Ova tzv. država prosto sahranjuje iliti satire sopstvenu naciju, a vi kako te...??
  • Realista

    31.01.2024 08:31
    ...odlično!
    Ako ste onemoćali penzioner a nemate vrednu nekretninu ili dobru penziju, vaše je samo da umrete u mukama - vaša "država" srbija, kojoj ste poklonili radni vek.
  • NS

    31.01.2024 08:24
    Kolika treba da bude penzija da bi mogao da ode u dom jer ima ljudi bez dece pa nema ko o njima da brine i doplati tu razliku
  • Zla...

    31.01.2024 08:23
    Od 2015.
    ... nije podizana cena u državnim domovima za stare.
    A od kada u Beogradu i Novom Sadu nije sazidan ni jedan Dom za stare? A potrebe su ogormne !!!
    Jednako su potrebni i vrtići i domovi. I treba da nam se deca rađaju, što više. Ali, ni starce ne možete žive sah... da ne dovršim reč.
  • Изворинка Дангубић

    31.01.2024 08:16
    За 1200 евра могу и да гледају трбушне сестре
  • Lola

    31.01.2024 08:05
    Dom u Futogu
    Bruka i sramota na šta liči!Ne vredi ni ovo sto se sad plaća a kamoli da se dize cena.
    Da li neko od nadležnih posećuje ovu ustanovu?
    Pogledaj dom svoj andjele! Himna za ovaj dom.
    Da li neko razmislja da ce ostariti!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna