Autor: Nova

Info
05.02.2024.
21:41 > 22:14
Međunarodni ekspert za strateško planiranje u oblasti životne sredine Dušan Vasiljević objasnio je svoju tvrdnju da kompanija Rio Tinto u Mačvi može da napravi banju.
  • Salamander

    06.02.2024 06:56
    da je vlast u prilici
    da napravi korist za državu, što joj svrha je i cilj, zato oh plaćamo i ulažemo u njih, ali nije. Ne sluša ni ova naša vlast onog ko je hrani.
    Zato i ne pravi profit, nego naprotiv.
    Ovo je opet neka "demonkratska" vlast.
    Zato nam i ulaze kojekakvi: eto se i medjusobno tuku.

  • B

    06.02.2024 06:10
    V
    Zakljucak Rio Tinto iskopa "Banju" i svi zadovoljni Jedino sto ce raja kasno skontati da je u bazenima solna kiselina.
  • Surova Stvarnost

    06.02.2024 02:50
    Malo realnosti...
    Sve je to bez sumnje pozitivno i logično što Ekspert kaže, ali Ekspert (nadam se nenamerno) prelazi preko nekih stvari koje nemaju veze sa zdravom računicom već sa kojekakvim globalnim političkim interesima i trgovinama koje ne interesuje benefit jednog naroda, pa čak ni uvećanje profita jedne kompanije. Tu je u interesu nešto mnogo krupnije, kao i obično...
    Ovde se brkaju babe i žabe. Jedno je zdrava ekonomska logika i profit o kojima Ekspert govori, a drugo je strateški interes da Evropa ne bude zavisna od litijuma iz Kine, a to nije nikakva nova priča. Tako da, najveći profit neće imati ni Rio Tinto ni Srbija, već evropska industrija zavisna od litijuma, s jedne strane. S druge, ovlašćeni pojedinci u ovoj zemlji koji će dobiti lepu nadoknadu za svoj trud da se toj istoj industriji po svaku cenu (i to baš svaku) omogući da dođe do resursa u Srbiji. Te pojedince niko ništa ne pita. Ako neće oni, ima drugih pojedinaca u našoj zemlji koji će pristati na diktat, sprovesti to što se ima sprovesti i dobiti adekvatnu nagradu za svoj angažman.
    Sve ostalo je demagogija i (ne)namerno zamazivanje očiju.
  • Lalo

    06.02.2024 02:02
    hau jes no
    U čemu se tačno ova ekonomska politika razlikuje od one koju zastupa SNS, koju je zastupao DOS i na koncu i u osnovi čak i SPS? Ovo je isto forsiranje fiziokratizma i tercijarnog sektora, samo što dalje od industrije. Rio Tinto ne treba da kopa litijum, ali to sigurno ne treba da rade ni Nemci, na čiju vodenicu svi ovi vajni stručnjaci navode vodu. Litijum treba da kopa država i da organizuje celokupan ciklus proizvodnje od sirovine do finalnog proizvoda - baterije, prvenstveno one za telefone i laptopove i sl. uređaje, o našem trošku i za naš ćar/zaradu. Sve druge priče su tlapnje koje insistiraju na tome da budemo prikovani za dno kao bedna kolonijica koja izvozi sirovine, poljoprivredne proizvode i radnu snagu, a uvozi sofisticirane industrijske proizvode i nudi kojekakve usluge. Tu priču o Srbiji kao meki turizma prodao je G17+, osnovavši turističke organizacije u svakoj opštini u Srbiji gde je svojevremeno ugurao svoje kadrove. Dvadeset godina tog projekta i mi smo na jedva $2mlrd, od čega je bar 70% od domaćeg turizma. U komšiluku imamo Hrvatsku, Grčku, pa čak i Sloveniju i Mađarsku, koje imaju ozbiljne prihode od turizma (na šta ni sami ne bi smeli da se oslanjaju u svom ekonomskom razvoju, ali čisto da uporedimo). Dakle, dvadeset godina da bismo došli od obrta koji je u visni 20% onog u Hrvatskoj, npr. ili 7%-10% onog u Grčkoj. Ne, mi nećemo i to nikada nećemo svrnuti te turiste u Srbiju, ima banja i u Nemačkoj, a Nemci letuju u Hrvatskoj, ne u nemačkim banjama.
  • skankhunt42

    05.02.2024 23:26
    Šta vlast hoće, najbolje se vidi po botovskim minusima na komentare. Ako jako lupaju minuse, znači da su baš zagrizli - u ovom slučaju za litijum.
  • Banderaš

    05.02.2024 23:04
    Kolonija srbija
    Kao sto su Nikl Cadmium baterije prevazidjene tako su i Litijumske baterije vec polako nesto cime ce se baviti zemlje III sveta kao sto je srbija npr. Vec se stotinama puta dogodilo da kada se baterije u vozilima Tesla koje se nalaze ugradjene u podu vozila baterije ugreju i ako dodju u kontakt sa vazduhom,dolazi do paljenja i ne postoji metoda kojom se mogu ugasiti na konvencijalni nacin !!
    Toyota koja proizvodi hibridna vozila 7 generacije ima nove baterije bez Litijuma tako da je buducnost bez litijuma u novoj svemirkoj,avio i auto tehnologiji.
  • @

    05.02.2024 23:02
    Najbolje bi bilo da ništa ne pravi
  • B

    05.02.2024 22:52
    V
    Napokon nesto pametno da,se čuje.Ja sam ogorcen stadionom i Expom bacanjem i pljackom narodnog novca Za te pare BAČENE svaki grad u Srbiji bi mogao imati BANJU taman da vodu donose u kanisterima.80%gradova nemaju ni bazene realno to nema ni NOVI SAD Gdje nestade onaj veliki NS AKVA PARK.??
  • Nebojša

    05.02.2024 22:20
    Bravo
    Odlična analiza
    Da sam na mestu RT razmislio bih o razvoju banjskog turizma
    Svi srećni i zadovoljni
  • Naselje

    05.02.2024 22:17
    Bravo
    Bravo za eksperta i njegovo objašnjenje. Sad svako ko zastupa rudarenje litijuna treba da nam da jasnu računicu koja će nam, ukoliko je to moguće, pokazati zašto bi to bilo dobro za Srbiju
  • Stop

    05.02.2024 22:11
    Kopace litijum i napravice banju Rio ali ce sav profit ici njima jedino ce masne provizije dobiti politicari i njihovi analaticari zato stop tom zlu..
  • Plaćač poreza

    05.02.2024 21:59
    Kaže Vučić litijum je belo zlato.
    Tona litijuma uz humantarnu i ekološku katastrofu 13 hiljada dolara a tona zlata koje kinezi vade u Boru i Majdanpeku 67 miliona dolara. U pustinji Nevade gde niko ne živi na hiljadu kilometara nije otvoren rudnik zbog pustinjskog cveta kojeg bi rudnik ugrozio. U Boliviji koja ima najveće dokazane rezerve na svetu rudnik litijuma nije pokrenut jer bi ugrozio slanu pustinju. Niko čak ni u pustinji ne pokreće rudnik litijuma, tolika je to opšta opasnost za prirodu i ljude.
  • Branka Black Rouse

    05.02.2024 21:54
    Balkanski spijun
    Kako Djura kaze: " Vidis kako oni sve rade javno,da ne bi bilo tajno,pa da ih uhvatimo !!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna